Dupa jumatate de ora de la deschidere, numarul contractelor incheiate era deja de aproape 1700 iar valoarea aferenta acestora depasea 12 milioane de lei. Astfel, in mai putin de o ora, transferurile au depasit 50% din volumul din intreaga zi precedenta.
Cei mai importanti factori externi care si-au exercitat influenta incepand chiar din sedinta precedenta sunt intalnirea G20 de la Seul respectiv anuntarea de catre Cisco Inc a unor rezultate sub cele previzionate, situatie care a dus la scaderea actiunilor de pe segmentul tehnic pe pietele lumii. In ceea ce priveste intalnirea G20, liderii Grupului economiilor majore de pe plan mondial au fost de acord sa se abtina de la devalorizarea competitiva a monedelor, iar declaratia lor comuna indica faptul ca liderii au convenit, de asemenea, sa se indrepte spre cote de schimb determinate de piata.
Ca urmare a acestor stiri, indicele Dow Jones isi continua evolutia descendenta pe piata futures americana iar cotatiile de la Sibex se coreleaza cu aceasta indicand, dupa 30 de minute, o scadere de 98 puncte pe scadenta decembrie 2010, la 11.120 puncte, pe fondul unui volum foarte bun de 836 contracte.
Pe plan intern, stirea care se reflecta direct in evolutia din piata este scaderea Produsul Intern Brut al Romaniei cu 0,7% fata de trimestrul anterior, si cu 2,3 % de la inceputul anului, Chiar daca evolutia fata de trimestrul doi este una peste asteptarile analistilor, care estimau o contractie chiar mai ampla, reactia pietei este una negativa, scaderile pe segmental financiar reprezentat de derivatele SIF5 acutizandu-se. Dupa 30 de minute DESIF5 decembrie 2010 si DESIF5 martie 2011 pierdeau cate 1,72% iar DESIF5 iunie 2011 scadea cu 1,76%. Volumul DESIF5 era de 650 de contracte.
Scaderi se inregistrau si pe piata aurului unde uncia era cotata la 1382 dolari pentru luna decembrie, in scadere cu 18,1 USD. Acesta depreciere vine pe fondul intaririi dolarului. Totalul contractelor SIBGOLD_RON realizate in 30 de minute era, de asemenea, unul foarte ridicat fiind de peste 150.