La aceeasi ora cotatiile futures ale DESIF5 se situau pe scadere, pe directie consemnata inca de la debutul zilei. Deprecierile s-au impus pe fondul acumularii influentelor unor serii de factori externi cum ar fi evolutia pietelor asiatice unde actiunile companiilor s-au devalorizat datorita scaderii increderii mediului de afaceri din Japonia, respectiv evolutia rosie a burselor europene pe fondul revenirii ingrijorarilor privind problemele datoriilor unor state din UE.
In contextul acestor stiri, vanzatorii au exploatat scaderile DESIF5 pe toate scadentele tranzactionate incheind 1350 contracte, volum care a asigurat derivatului in discutie locul intai in topul zilei, la mare distanta de locul secund. Pe scadenta decembrie participantii au schimbat echivalentul a aproape un milion de actiuni SIF5, cotatia depreciindu-se cu 0,55 %, conform datelor de la ora 17:30. Pentru martie 2011 transferurile totalizau peste 400.000 actiuni ale SIF Oltenia, cotatia pierzand, 1,27 %. Participantii au dat semne ca isi muta treptat interesul pe scadenta martie 2011 in raport cu care s-a inregistrat atat cresterea numarului de contracte cat si a pozitiilor deschise.
Derivatul pe indicele Dow Jones totaliza, la ora 17.30, 547 contracte, incheiate pe trei scadente. In strategiile speculatorilor a primat scadenta decembrie 2010. Pana la ora 16,30 cotatiile DEDJIA_RON s-au depreciat la Sibex in conditiile in care cotatia futures a indicelui DJIA in SUA a semnalat scaderi pe fondul amplificarii problemelor datoriilor suverane din zona Euro. De asemenea, in SUA guvernul american a anuntat nivelul indicatorului Consumer Price Index. Acesta a crescut in noiembrie cu 0.1 %, mai putin decat nivelul de 0.2% inregistrat luna precedenta. Ulterior insa, pe fondul deschiderii pozitive de pe Wall-Street, si cotatiile futures ale DEDJIA_RON de la Sibex au intrat pe plus. Cresterile DJ se datorau semnalelor ca Senatul SUA este gata sa aprobe propunerea presedintelui Barack Obama de a extinde reducerile de impozite pentru toate nivelurile de venituri. Prin urmare, la ora 17.30, DEDJIA_RON decembrie 2010 crestea cu 10 puncte, pana la 11.495 puncte, in timp ce cotatiile pentru scadentele martie si iunie 2011 castigau cate 27 si 45 puncte fata de pretul de la inchiderea anterioara.
In aceea ce priveste derivatele pe aur, pretul estimat la Sibex a scazut pentru cele doua scadente tranzactionate (decembrie 2010 si februarie 2011), in conditiile in care cotatia aurului a inregistrat astazi prima scadere din ultimele trei zile la New York dupa ce Banca Centrala Americana s-a abtinut de realizarea de noi achizitii de obligatiuni de stat. De asemenea, dolarul a crescut cu 0.7% in raport cu moneda unica europeana, in prima parte a zilei. La ora 17,30 uncia pierdea la Sibiu 5,4 USD pentru decembrie 2010 si 9,6 USD pentru februarie 2011.
Un interes in crestere s-a observat si pe derivatele EURO/RON fiind incheiate peste 200 de contracte, majoritatea pe scadenta decembrie. Cotatia futures a euro a fluctuat pe decembrie 2010 intre 4,2851 si 4,295 lei. Cotatia afisata de BNR a indicat o usoara scadere a pretului monedei europene.