Cea mai intensa activitate s-a consemnat pe contractul DEDJIA_RON – lider la capitolul volum, afirma SIBEX, intr-un comunicat de presa. De remarcat a fost tranzactionarea unui numar de contracte dublu fata de DESIF5.
Dupa deschiderea NYSE s-a observat cresterea activitatii, reflectata atat de numarul contractelor cat si pozitiile deschise. Daca pana la ora 16:30 numarul deschiderilor de pozitii crestea cu circa 450 fata de vineri, dupa acesta ora totalul noilor deschideri s-a dublat.
Pana la deschiderea de pe Wall Street, evolutia pretului DEDJIA_RON a fost una corelata cu cea de pe pietele futures internationale unde se inregistrau de asemenea scaderi, investitorii asteptand cu mult interes publicarea datelor din SUA. Este vorba despre indicatorul privind vanzarile de locuinte in asteptare, calculat si publicat lunar.
Acesta arata evolutia numarului de locuinte ce urmeaza a fi vandute dar la care se asteapta tranzactia finala. Nivelul estimat arata este o crestere cu 2,8%, in scadere fata de luna precedenta cand se inregistra un avans de 5,2%. Publicare sa a indicat totusi un avans de 4,3%, mult peste nivelul prognozat, dar sub luna anterioara.
De asemenea, un alt indicator foarte asteptat este cel al evolutiei comenzilor industriale care arata evolutia valorii totale a noilor comenzi de cumparare plasate la producatori. Scaderea indicatorului cu 0,5% a depasit nivelul estimat (0,3%) in timp ce luna precedenta indicatorul inregistra crestere cu 0,1%.
Aceste rapoarte dau startul unei saptamani „aglomerate” care va culmina cu raportul guvernamental asupra angajarilor, astfel ca participantii de pe piata DEDJIA_RON au suficiente motive de a monitoriza atent evolutia indicelui, explicandu-se astfel cresterea numarului de contracte DEDJIA_RON.
Pe piata marfurilor contractul futures SIBGOLD_RON a evoluat pe plus in prima parte a zilei, pentru ca apoi sa intre pe scadere, in conditiile in care si pe pietele externe se inregistrau tot deprecieri, investitorii marcand profituri dupa ce cotatia a cunoscut o crestere spectaculoasa pana la un maxim istoric de 1.322 $/uncie in 1 Octombrie. Si la Sibex a existat o tendinta de marcare a castigurilor pe cumparare. Minimul a fost atins in jurul pranzului cu un pret de 1315,2 USD/uncie.
Pe segmentul financiar cotatiile DESIF5 au deschis pe plus. Ele au revenit insa rapid pe minus si s-au mentinut pe acesta directie pentru restul zilei. Speculatorii au preferat scadenta decembrie tranzactionand pe un culoar de 249 puncte. Un speculator care a vandut pe maximul zilei, inchizandu-si pozitia pe minim printr-o operatiune inversa ar fi putut obtine un randament intra-day de circa 10%.
Pe piata valutelor leul s-a devalorizat fata de euro, in ton cu valutele din regiune. Investitorii de la Sibex au preconizat un curs de 4,3198 la finele lunii decembrie, cotatie in crestere cu 0,13%.