Declinul din Asia a venit la o zi dupa ce actiunile din regiune au crescut sub o influenta initiala pozitiva datorata eforturilor Uniunii Europene si Fondului Monetar International pentru salvarea bancilor puternic indatorate din Irlanda. Optimismul s-a evaporat insa rapid, datorita indoielilor ca suma care se va decide este insuficienta pentru a fi un scut destul de puternic pentru increderea investitorilor din alte tari indatorate.
In aceste conditii, deprecierile din piata Sibex indicau aceeasi teama a participantilor. Scaderile s-au reflectat insa in cresterea intensitatii la tranzactionare, participantii grabindu-se fie sa speculeze deprecierile prin strategii pe vanzare fie sa-si protejeze portofoliile prin strategii de management al riscului. Dupa mai bine de o jumatate de ora de la deschidere, se observau 760 de contracte cu o valoare de 4,5 milioane de lei.
Piata cea mai lichida era DESIF5 cu 323 de contracte realizate pe scadenta decembrie 2010 in conditiile unei scaderi de 1,85 % a cotatiei. De asemenea, si pretul DESIF5 martie 2011 se deprecia dar cu 1,78% in timp ce cotatiile pentru iunie si septembrie 2011 pierdeau cate 0,72 si 2,1 procente.
Pentru derivatul pe Dow Jones numarul contractelor se apropia de 300, cotatia pe decembrie 2010 diminuandu-se cu 24 puncte. Pentru iunie 2011 DEDJIA_RON pierdea 65 puncte.
In schimb, pe piata aurului, inchiderea pe plus a metalului galben la NYSE s-a reflectat in deschiderea favorabila de la Sibex pe acest instrument, cotatia SIBGOLD evoluand pe plus si castigand, dupa 30 de minute, 15 USD pe scadenta decembrie. Aurul este un instrument extrem de utilizat de investitori in perioadele de incertitudine, ca refugiu in fata scaderilor de pe pietele bursiere.