- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa din Sibiu: Volatilitate in crestere si deprecieri pe aur si leu

28 Sep, 17:09 • Redactia DailyBusiness
Piata SIBEX a fost marcata marti de o volatilitate in crestere, tranzactiile pe segmentul derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia fiind in prim-plan. Aurul si moneda nationala s-au depreciat, in ton cu evolutiile externe.
Bursa din Sibiu: Volatilitate in crestere si deprecieri pe aur si leu

Potrivit unei analize de piata a SIBEX, pe care o puteti citi pe larg in atach, participantii pe segmentul derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia au avut parte de o volatilitate in crestere in cea de-a doua sedinta a saptamanii, fapt care s-a reflectat si in volumul in urcare. Pe scadenta decembrie 2010 speculatorii au tranzactionat pe un culoar de 479 puncte intre minimul si maximul zilei, posibilitatile de castig amplificandu-se.

Minimul pe scadenta decembrie a fost atins in prima parte a sesiunii, pentru ca apoi in jurul pranzului cotatiile DESIF5 sa inceapa sa creasca, simultan observandu-se aprecieri si pe celelalte produse Sibex.

La baza acestora au stat asteptarile optimiste privind datele din raportul asupra increderii pululatiei in SUA. Totodata, si pe plan european, increderea consumatorilor din Germania a crescut, pe fondul amplificarii optimismului privind cresterea locurilor de munca in cea mai mare economie din UE. La ora 16.30 aprecierea DESIF5 era de 1,24 % pe scadenta decembrie 2010 si 1,43 % pe martie 2011. Interesul existent pe scadenta decembrie din acest an s-a concretizat si in cresterea cu 5,3% a numarului de pozitii deschise.

Data scadentei pentru contractul DESIF5 este treia zi de vineri din luna de scadenta. Daca a treia zi de vineri din luna de scadenta nu este zi lucratoare, data scadentei va fi ultima zi lucratoare dinaintea celei de-a treia zi de vineri din luna de scadenta.

Evolutii oscilante pe indicele DJIA

La ora 16:30 contractul futures pe indicele DJIA inregistra cresteri usoare fata de inchiderea sedintei precedente, pe scadenta Decembrie 2010 cotatiile indicand un plus de 0.08 procente, in timp ce pe scadenta Martie 2011 situatia se inversa, fiind inregistrat un minus de 0.36 procente.

Pe scadenta indepartata Iunie 2011 cotatia atinge un nivel cu 0.08 % mai mare decat cel inregistrat la inchiderea ultimei sedinte de tranzactionare, investitorii mizand pe o apreciere pe termen lung a valorii indicelui.

Pe pietele futures internationale indicele DJIA a inregistrat mici variatii pozitive, dupa publicarea S&P Case/Shiller Home Price Index in crestere cu 3.2% fata de luna precedenta, nivel mai ridicat decat cel estimat de 3.1 %. In continuare investitorii asteapta publicarea unui indicator de importanta maxima pentru evaluarea climatului economic general din SUA – este vorba despre Conference Board Consumer Confidence.

S&P Case/Shiller Home Price Index – indicator al variatiei pretului de vanzare al locuintelor din 20 de zone metropolitane din SUA; acest indicator este publicat lunar.

Conference Board Consumer Confidence – indicator al increderii populatiei calculat si publicat lunar pe baza unor sondaje realizate in randul a 5.000 familii din SUA.

In cazul contractului futures DJIA- data scadentei este a treia zi de vineri din luna de scadenta. Daca a treia zi de vineri din luna de scadenta nu este zi lucratoare, data scadentei va fi ultima zi lucratoare dinaintea celei de-a treia zi de vineri din luna de scadenta.

Corectii pe cotatia aurului

Pe pietele internationale, aurul inregistra astazi corectii, pe piata de la Londra metalul pretios scazand pentru a doua zi consecutiv. Scaderea este inregistrata si pe fondul unei scaderi cu 0.5% a monedei unice europene in raport cu dolarul, investitorii asteptand cu mult interes publicarea datelor din economia americana si deschiderea zilei de tranzactionare la bursele americane.

Aurul scadea astfel si la Sibex pe scadenta Octombrie 2010 cu 0.49%, in timp ce pe scadenta Decembrie 2010 pierdea 5.9 dolari/uncie reprezentand un minus de 0.46 % fata de ultima inchidere.

In cazul contractului futures pe Aur ultima zi de tranzactionare este reprezentata de antepenultima zi lucratoare din lunile de scadenta, respectiv Februarie, Aprile, Iunie, August, Octombrie si Decembrie.

Leul se depreciaza

Contractul futures EUR/RON, tranzactionat pe bursa din Sibiu, a urmat trendul de pe piata interbancara, investitorii stabilind pana la ora 16:30 o cotatie in crestere, ce echivala cu o depreciere a monedei nationale cu 1,69 bani pentru finalul anului curent, si cu 2,97 bani, adica un curs de 4,4175, pentru un orizont temporar de un an. Cresterea cotatiei, in ton cu regiunea, din prima parte a sedintei de tranzactionare, a mai pierdut din amploare dupa stabilirea cursului oficial de catre BNR si s-a mentinut la valoarea de 0,39%. De mentionat ca aceste evolutii ale cotatiilor survin intr-un context in care investitorii se asteapta la mentinerea dobanzii de politica monetara si a nivelului rezervelor minime obligatorii de catre BNR.

Tranzactionarea unui contract futures EUR/RON echivaleaza cu cumpararea/vanzarea a 1000 Euro, cu mentiunea ca investitorul trebuie sa dispuna in cont de o suma de doar 95 de lei.
Pe piata spot, participantii au tranzactionat peste 63.000 de drepturi de preferinta SBX, cotatia acestora mentinandu-se la 0,2 lei/drept. Acest nivel de pret a fost cel la care s-au realizat cele mai multe tranzactii, de la lansarea drepturilor SBX.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi