Bursa a urcat cu 8,51%, si a recuperat o parte din pierderea de 13,97% inregistrata in aceasta saptamana, multe actiuni lichide atingand pragul maxim de variatie.
Titlurile societatilor de investitii financiare (SIF) s-au scumpit in medie cu 14,53%, indicele sectorial marcand un avans de 14,53%, pana la 28.089,66 puncte.
Titlurile Erste Bank s-au apreciat cu 14,93%, iar titlurile BRD-Groupe Societe Generale au incheiat ziua la 13,4 lei, in crestere cu 12,6%.
In total, primele 25 de actiuni in functie de lichiditate s-au apreciat, in medie, cu 10,02%. Printre acestea s-au aflat SIF-urile, bancile, Transgaz, Broker Cluj, Azomures. Titlurile din domeniul energetic au inregistrat o crestere de 11,16%
Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide10 titluri listate la BVB, a crescut puternic, cu 9,35%, pana la 4.671,68 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 8,60%, pana la 3.535,81 puncte.
Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 9,95%, ajungand la 11.673,69 puncte, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a castigat 10,06%, pana la 491,52 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 11,36%, ajungand la 683,06 puncte.
Lichiditatea pietei reglementate a BVB a sporit considerabil in sedinta de vineri, cu 27,8%, la 59,02 milioane lei (16 milioane euro), dupa ce in sedinta anterioara rulajul insumase 46,19 milioane lei (12,52 milioane euro).
Cresterile de pe BVB anticipeaza sfarsitul crizei?
Cresterile istorice de la BVB de vineri vin dupa ce, 4 zile la rand, piata de capital a inregistrat pierderi de pana la 20%, contabilizate intr-o scadere a capitalizarii bursiere de peste 3 miliarde de euro.
Investitorii spera ca revenimentul de vineri sa marcheze inceputul unei perioade de aprecieri solide a pietei, pe fondul impactului pozitiv din pietele internationale.
Bursele americane si cele europene au marcat, in ultimele doua sedinte, cresteri spectaculoase, increderea investitorilor revenind la un nivel crescut pe fondul masurilor luate de bancile centrale din intreaga lume, care au injectat in piete sute de miliarde de euro pentru a proteja pietele de impactul negativ al valului de falimente din Statele Unite, aparute pe fondul crizei creditelor ipotecare.
Specialistii au explicat ca aprecierea pietelor de capital vine si pe fondul interzicerii vanzarilor in lipsa (short selling) in SUA si Marea Britanie.
Septimiu Stoica, presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM), fost presedinte al BVB, a declarat ca se asteapta insa ca si saptamana viitoare, bursa sa resimta efectele crizei de pe pietele internationale.
„Schimbarea trendului nu va fi asa usoara pe cat se crede. Vom mai inregistra fluctuatii o perioada mai lunga de timp, pe fondul reasezarii pietelor financiare internationale. Si saptamana viitoare vom inregistra ecouri ale crizei din SUA, dar cred ca nu vor mai fi de asa mare amploare”, a spus Stoica.