Piata nu a mai avut o serie atat de lunga de crestere din perioada septembrie 2004 – februarie 2005, cand Bursa a urcat cu 92,31%.
Anterior, in august 2004, piata a scazut cu 6,2%, consemnand astfel prima corectie lunara dupa 10 luni consecutive de crestere. In intervalul octombrie 2003 – iulie 2004, indicele general a urcat cu 75,94%.
In luna august a anului curent, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a continuat traiectoria pe care s-a inscris la inceputul lunii martie, insa intr-un ritm usor mai lent decat cel din luna iulie, cand a avansat cu 10,15%. Temperarea ritmului ascendent a fost determinata de perioada de vacanta, in care multi investitori au lipsit din piata.
Indicele general al bursei a avansat in august cu 8,66%, amplificandu-si ascensiunea din ultimele 6 luni la 102,4%.
Raportat la nivelul de la finele anului trecut, Bursa este in crestere cu 27,41%, ceea ce la nivelul capitalizarii inseamna un plus de 30,698 miliarde lei (7,3 miliarde euro). Valoarea de piata a companiilor a crescut astfel cu aproape 33%, la 76,399 miliarde lei (18,1 miliarde euro).
In perioada martie-august, interesul pentru cumparare a crescut capitalizarea pietei de 2,8 ori, respectiv cu 48,84 miliarde lei (11,5 miliarde euro), peste valoarea de la inceputul perioadei de crestere.
Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad, considera ca desi piata a crescut puternic in ultimele 6 luni, aceasta evolutie nu este un fapt iesit din comun, mai ales pentru ca preturile ajunsesera foarte jos.
„Un plus de 100% in 6 luni nu e ceva foarte cool”
„Trebuie sa ne gandim ca intr-un orizont de timp relativ scurt, respectiv iunie 2007 – februarie 2009, Bursa a pierdut peste 80% din valoarea indicilor si a capitalizarii, iar faptul ca in 6 luni a castigat 100% nu este ceva foarte cool. Pare mai degraba firesc, avand in vedere ca ajunsesem la niste PER-uri (profit pe actiune – n.r) chiar indecente, in sensul ca actiunile mai aveau un pic pana sa fie gratis si cu discount”, a declarat Dragolea.
Evolutia pietei a fost determinata in principal de marile burse externe, unde investitorii au reactionat vizibil la stiri privind stabilizarea si chiar cresterea usoara a unora dintre cele mai importante economii din lume. Desi multe companii de la BVB au anuntat rezultate financiare mai slabe in primul semestru decat in perioada similara a anului trecut, investitorii nu au reactionat vizibil si au continuat sa ridice preturile, urmand evolutia burselor mature.
„Daca ar fi sa ne luam dupa datele strict economice si realitatea romaneasca as spune ca Bursa ar trebui sa scada mult, dar cum totdeauna piata anticipeaza cu 6 luni – un an ce se va intampla, atunci putem spune ca minimele din februarie reflecta in avans situatia economica precara de acum. Pot spune cert ca vor fi marcari de profit si chiar unele corectii cu amplitudine mai mare intr-o anumita zi de tranzactionare, dar nu cred ca vom evolua negativ pe ansamblu”, a afirmat Dragolea.
El motiveaza asteptarile pozitive pentru evolutia pietei prin faptul ca dupa revenirea din vacanta, cei mai multi investitori vor intra la cumparare, ducand preturile in sus.
„Ma gandesc la banii noi care vor intra sau reintra in piata dupa perioada de vacanta, bani care de obicei sunt nervosi la intrare in pozitie. Alt aspect este dat de initiativa legislativa privind limita de detinere la SIF-uri, care daca trece in Parlament va aprinde iar imaginatia investitorilor. Sa nu uitam totusi ca volatilitatea pietei romanesti este data si de faptul ca este inca o Bursa mica, dar si de spiritul de turma al investitorului”, a mai spus Dragolea.
Posibile corectii semnificative in septembrie-octombrie
Pe de alta parte, Dan Rusu, seful Departamentului de analiza al BT Securities, considera ca in perioada septembrie-octombrie trendul s-ar putea inversa, anticipand corectii semnificative pe toate pietele de capital. El spune ca factorul politic nu va influenta piata de la Bucuresti, a carei tendinta va fi data in continuare de bursele occidentale.
„Undeva in septembrie-octombrie, ma astept ca tendinta ascendenta din ultimele luni sa se incheie si sa fie urmata de o corectie destul de violenta, care sa reduca cel putin la jumatate castigurile din primele 3 trimestre ale acestui an. Nu ma astept ca aceste reactii negative sa fie generate de vreun factor de ordin politic, ci de simpla psihologie a investitorilor, care deja s-au imunizat la balciul politic de la noi sau, mai bine zis, au decontat deja factorul politic”, a declarat Dan Rusu.
„Cred ca valul de optimism si euforie privind certitudinea iesirii din criza va degenera si pe pietele occidentale, destul de curand si la fel de repede cum s-a format, intr-o panica generalizata si vanzari masive pe o perioada mult mai indelungata decat prima parte de piata bear (de scadere- n.r) din 2007-2008”, a mai spus reprezentantul BT Securities.
Lipsa unei reactii la factorul politic, in special al alegerilor prezindentiale, cel putin pentru investitorii din Romania, este anticipata si de Octavian Dragolea.
„De obicei romanii prezenti la Bursa nu sunt interesati nici de faptul ca unii nu au loc de munca si nici de faptul ca este sau nu Basescu, Geoana, Duda sau mai stiu eu cine presedintele tarii. Acest lucru face parte din cutuma balcanica si este legat de principiul ca Bursa e locul unde poti lua bani de la cei care se cred destepti, pentru toti ceilalti exista loto””, a adaugat Dragolea.
Desi mai multi analisti anticipeaza ca economia mondiala se va redresa in urmatoarea perioada, dupa ce economii importante au crescut usor in ultimul trimestru, Rusu considera ca, la nivel mondial, perioada cea mai dificila abia acum incepe. In argumentarea unei intoarceri de trend, el aminteste ca in 8 din cele 11 recesiuni care s-au manifestat de la Al Doilea Razboi Mondial pana in prezent, produsul intern brut (PIB) a crescut cel putin un trimestru in cadrul perioadei de recesiune, dand false semne de revenire economica.
Pe de alta parte, Adrian Lupsan, directorul generaj adjunct al Intercapital Invest, considera ca trendul ascendent pe piata de la Bucuresti va continua cel putin pana la finele anului, corelarea cu marile burse externe fiind principalul stimulent pentru acesta evolutie.
„Chiar daca vom asista la corectii in urmatoarele saptamani atat pe piata locala, cat si pe pietele globale, trendul major va ramane ascendent, cel putin pana la finele anului curent”, a afirmat Lupsan.
„Motivul principal il reprezinta perspectivele macroeconomice bune pentru urmatoarele trimestre pe care le vor oferi marile piete globale. Atata timp cat marile piete vor aduce cresteri pe pietele de capital, unda se va propaga pe toate bursele, inclusiv pentru pietele de capital emergente”, a adaugat reprezentantul Intercapital Invest.
SIF-urile au ridicat Bursa in primavara
Actiunile SIF-urilor au fost motorul care, in lunile martie si aprilie, a dus Bursa peste nivelul de la finele anului trecut, dupa ce in primele doua luni ale anului piata a scazut cu 37%.
Revenirea SIF-urilor a fost determinata de un interes mai mare la cumparare al unor investitori, care au incercat sa isi mareasca participatiile la aceste societati pentru a avea un cuvant mai greu in cadrul AGA din aprilie, cand au fost alesi administratorii SIF-urilor.
Un alt eveniment care a stimulat pentru scurt timp interesul pentru aceste actiuni a fost un proiect legislativ de eliminare a pragului maxim de detinere, de 1% din capitalul social, initiat de un grup de senatori si deputati.
In ultimele 6 luni, cotatiile actiunilor SIF-urilor au urcat de 2,6 ori, astfel ca raportat la valorile de anul trecut, preturile sunt in crestere cu 71,28%. Randamentul din perioada martie-august al actiunilor SIF este urmat de evolutia preturilor celor mai lichide 10 titluri, care au dus indicele BET de 2,2 ori peste nivelul din februarie. Indicele este in crestere cu 46,47% fata de nivelul de la finalul anului trecut.
Actiunile companiilor din sectorul energetic au fost vizate in primele doua luni in special de investitorii mai conservatori, care au incercat sa se apere de corectiile severe. Odata cu revenirea bursei, cotatiile au urmat traiectoria ascendenta, astfel ca la sfarsitul zilei de luni se plaseaza cu 54,96% peste preturile din ultima sedinta a anului trecut. Cotatiile acestor actiuni au urcat cu 81,72% in perioada martie-august.