Totusi pesimismul nu este atat de decisiv incat si valoarea tranzactiilor sa devina ingrijorator de mare.
Lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) nu trecuse de o jumatate de milion de euro dupa o ora de la deschiderea sesiunii de tranzactionare.
Inca nu se produce „marea fuga”. Nu se grabesc toti sa vanda, chiar daca doar o actiune este in crestere. La inceput a fost Condmag Brasov, ceva mai tarziu – VES Sighisoara. Nici la Paris la vie nu era en rose. Toate companiile din portofoliul indicelui de referinta CAC 40 scadeau.
Cotatiile actiunilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) scad in ritm accelerat, cu indici pierzand pana la 1,6% din valorile cu care au inchis piata ieri.
Pietele externe au fost si sunt peste tot rosii. Investitorii par ca nu mai doresc sa se lase amagiti de planurile de relansare economica ale marilor guverne ale lumii si ale autoritatilor monetare din SUA, sau din Japonia.
Totusi, fenomenele actuale de pe piete nu sunt dramatice, ci doar se inscriu in cursul firesc al reactiilor la stiri din acest an.
„Multa lumea uita ca, de fapt, ne aflam intr-o lunga perioada de corectie a cresterilor din martie si la noi si afara. Este foarte simplu: nu stim daca si cand se sfarseste tendinta negativa care tine din primavara incoace”, a declarat Adi Lupsan, director general adjunct al casei de brokeraj Intercapital Invest, pentru DailyBusiness.ro.
„Este posibil sa aflam zilele acestea. Suntem in preajma unor suporturi (niveluri de pret la care investitorii ar putea opri scaderile, n.r.). Daca acestea rezista, atunci vom vedea cresteri in luna septembrie. Daca nu, nu”, a mai spus Lupsan.
Brokerul de la Intercapital Invest sustine ca ne aflam intr-un punct critic din punct de vedere fundamental, chiar daca este exprimat cu mijloace tehnice (suport, tendinta).
„Piata lucreaza cu anticipatii. Pana in primavara a anticipat revenirea din criza a economiilor intr-un anume ritm. Din primavara incoace si-a corectat anticipatiile. Acum nu stie ce si cat sa mai anticipeze”, explica Adi Lupsan.
Societatile de inverstitii financiare (SIF), despre care se spune ca anticipeaza mersul pietei la Bucuresti, aveau cea mai mare scadere, la o ora de la inceperea tranzactiilor.
BET FI, indicele dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), scade cu 1,57%, mentinandu-se cu 350 de puncte sub pragul critic de 22.000, suportul sub care analistii tehnici spun ca ar urma prabusirea pana spre 18.000 de puncte.
Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), pierde 1,23%, pana la 460 de puncte.
Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), scade cu 0,96% sub valoarea de inchidere de ieri, pana la 2.966 puncte.
In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) , pierde 1,09% pana la 5.075 puncte.