Unde sunt vremurile de altadata? Cine isi mai aduce aminte de cotatiile spectaculoase ale SIF-urilor de anul trecut, de nivelurile record ale indicilor, de tranzactiile de peste 10 milioane de euro, de investitorii straini care cumparau cu entuziasm cam tot ce era nou listat pe bursa?
Vremurile de „aur” ale bursei par sa fi apus. In contextul crizei financiare globale, investitorii straini au parasit piata autohtona, retragandu-se spre valori ceva mai sigure sau spre speculatii profitabile, cum sunt cele pe aur, pe petrol sau pe cereale.
Ramasa fara principala sursa de bani, adusa de fondurile straine, piata de capital romaneasca a ramas pe mana investitorilor autohtoni care nu reusesc insa sa o „resusciteze”.
Brokerii trec prin cea mai dificila perioada din ultimii ani, in piata existand zvonuri ca mai multe case de brokeraj sunt in prag de faliment, urmand ca pe termen scurt unele sa se inchida, iar altele sa fie preluate de jucatori mai mari si mai rezistenti la criza generalizata din piata.
O piata de capital aflata pe un adevarat tobogan in care BVB aluneca spre cotatiile inregistrate cu 3 ani in urma. In timp ce optimistii spun ca situatia e imbucuratoare, acum fiind momentul sa cumparam actiuni, pentru a le vinde peste ceva vreme cu profit, alti specialisti spun ca plecarea investitorilor straini din piata de capital ar putea fi lovitura de gratie, criza de pe pietele financiare mondiale combinata cu situatia deloc roza a economiei romanesti, aflata intr-un real pericol de supraincalzire, afectand in mod direct activitatea pe bursa autohtona.
Marti, la bursa s-au inregistrat noi performante negative. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti, a coborat cu 3,12%, pana la 6.299,63 puncte, nivel minim nemaiatins din noiembrie 2005, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 3,11%, pana la 4.493,32 puncte.
Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), altadata considerate a fi cele mai dinamice si mai sigure actiuni din piata de capital, a scazut cu 3,25% pana la valoarea inregistrata in august 2006, de 44.767,62 puncte.
Cei doi noi indici lansati cu entuziasm si sperante in piata de conducerea BVB au debutat cu ghinion, pe rosu. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 3,04%, la 699,91 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 companii energetice listate la Bursa, a afisat o scadere cu 3,28%, la 807,10 puncte.
Cel mai prost semestru din ultimii 3 ani
Situatia de marti, de pe Bursa, nu este una „accidentala”, dovada rezultatele inregistrate de Bursa de Valori Bucuresti in primul semestru, care arata pierderi intre 30 si 40%.
Conform statisticii BVB, din cele 62 de companii tranzactionate, doar cinci au reusit sa termine pe plus prima jumatate a anului.
Fata de anul trecut, cand marcau niveluri record, indicele BET a pierdut 33%, in perioada 3 ianuarie – 29 iunie 2008, BET C a marcat o pierdere de 29%, in timp ce BET FI a avut o depreciere de 40%. Lichiditatea a scazut sub nivelul de 10 milioane de euro fiind la jumatatea celui inregistrat in acelasi interval din 2007.
Poate cel mai relevant exemplu privind criza majora de pe bursa este dat de rulajele caselor de brokeraj care tranzactioneaza pe BVB care, in primul semestru, s-au redus la jumatate, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Daca la jumatatea anului trecut, primele 10 case de brokeraj aveau tranzactii de peste 11 miliarde de lei, in primele 6 luni din 2008 sumele tranzactionate au coborat la 5,7 miliarde de lei.
Analisti: Cheia rezolvarii crizei de la BVB sta in capitalul romanesc
Bursa de Valori, aflata in criza pe fondul scaderii indicilor la minime istorice, ar putea fi relansata prin privatizari integrale pe piata de capital si facilitati fiscale acordate investitorilor autohtoni, au spus anterior analistii chestionati de DailyBusiness.
„In conditiile in care investitorii straini au plecat si e greu sa ii convingi sa se intoarca, toate sperantele trebuie puse in capitalul autohton”, a declarat Septimiu Stoica, fostul presedinte al Bursei.
„Potential exista, dovada miliardul de euro strans de IPO-ul Transgaz. Trebuie insa sa vii cu titluri atractive, iar privatizarile integrale pe bursa ale unor societati in genul CEC ar putea atrage investitorii in piata”, a spus Stoica.