Dupa o perioada in care rezultatele pozitive pe anul trecut inregistrate de BRD, Petrom, OMV, dar si alte companii importante listate la BVB, au ridicat nivelul tranzactiilor in piata de capital, bursa autohtona a revenit saptamana trecuta pe rosu, iesirea multor investitori straini din piata generand un adevarat record negativ in ceea ce priveste lichiditatea, ajunsa la cel mai slab nivel din ultimele 18 luni.
In cele cinci sedinte de tranzactionare, valoarea totala a tranzactiilor a fost sub 30 de milioane de euro, zilnic fiind tranzactionate titluri in valoare de circa 5-7 milioane de euro, un nivel scazut fata de media din anul trecut, de 10 milioane de euro.
Brokerii au explicat ca reducerea activitatii la bursa se datoreaza in principal iesirii din piata a unor jucatori importanti, in special straini, care in aceasta perioada au preferat sa vanda, in contextul extern extrem de nefavorabil.
Brokerii spun ca explozia cotatiei petrolului, la peste 104 dolari/baril, deprecierea record a monedei americane in fata euro si anunturile alarmante venite din Statele Unite unde cresterea economica s-a redus, iar primele semne ale unei perioade de recesiune incep sa apara, au determinat investitorii din pietele financiare sa se indrepte catre investitii mai sigure, iar metalele pretioase au fost cele mai cautate.
Aurul, platina, argintul si paladiul au ajuns la cotatii istorice, in timp ce bursele internationale, interconectate, au fost principalii perdanti ai acestei crize mondiale.
In februarie, nerezidentii au cumparat titluri de 48,3 milioane de euro si au vandut in valoare de aproape 49 de milioane de euro. In luna anterioara, deficitul a fost mult mai mare, diferenta dintre cumpararile si vanzarile realizate de investitorii straini fiind de 56,8 milioane de euro.
Mai important insa, statistica Bursei de Valori Bucuresti arata faptul ca, din valoarea totala a tranzactiilor inregistrate in februarie, doar un sfert a revenit nerezidentilor si asta in conditiile in care, in lunile anterioare, acestora le revenea cea mai mare parte a valorii tranzactiilor realizate in piata.
„Dupa ce piata americana a scazut puternic, bursele europene au pierdut si ele, iar in Romania, dupa cum ne-am obisnuit, Bursa de la Bucuresti a scazut mai mult decat pietele mature, pe o lichiditate redusa. Cel mai probabil, pe piata sunt prezenti in acest moment numai investitori mici, autohtoni”, a declarat Virgil Ivanov, analist KD Capital Management.
Casele de brokeraj, printre victimele crizei
Scaderea volumului tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti s-a simtit poate cel mai bine in veniturile societatilor de brokeraj, rulajele acestora coborand la jumatate, in luna februarie.
„Trecem printr-o perioada in care prudenta este cuvantul de ordine la bursa”, a declarat, pentru DailyBusiness, Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj. „Este o perioada in care contextul international isi pune amprenta pe activitatea burselor din toata lumea, iar cum BVB este conectata la piata internationala, acest regres era de asteptat. Cred insa ca lucrurile vor evolua intr-o directie pozitiva”, a declarat Prunea.
Deprecierea puternica a bursei este reprezentata, poate cel mai concludent, de nivelul indicilor. BET-ul a pierdut in ultima saptamana 2,12% si 25,84% de la inceputul anului, BET-C a scazut cu 1,28% in ultimele cinci sedinte, iar in total in acest an cu 22,95%, in timp ce BET-FI, indicele care calculeaza performanta celor mai tranzactionate titluri din piata – SIF-urile, a scazut in ultima saptamana cu 1,84% si cu 24,46% de la inceputul anului.
Prunea spune ca, dincolo de aceasta perceptie negativa, situatia de pe bursa este pana la urma favorabila pentru investitori care pot cumpara ieftin actiuni altadata aflate la cote mult mai ridicate.
Vineri, in ultima sedinta a saptamanii, cele mai tranzactionate au fost titlurile SIF Oltenia (SIF5), 9,21 mil. lei, care s-au ieftinit cel mai mult de pe sectorul societatilor de investitii, cu 3,60%, la cotatia de 3,21 lei. Pe locul secund in topul lichiditatii s-au situat titlurile SIF Moldova (SIF2) cu un rulaj de 3,93 milioane lei si o depreciere de 2,55%, pana la cotatia de 2,68 lei. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au generat schimburi de 2,13 milioane lei si au coborat cu 1,96%, la pretul de 0,75 lei, in timp ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au atras o lichiditate de 2,05 milioane lei si s-au depreciat cu 2,70%, la 1,80 lei.
Actiunile BRD SocGen (BRD) au atras a cincea lichiditate a sedintei, de 2 milioane lei si s-au ieftinit puternic – 4,33% – pana la 19,90 lei, in timp ce titlurile Transgaz Medias (TGN) au inchis la pretul de 235 lei, in scadere cu 2,49%, pe un rulaj de 1,80 milioane lei.
Schimburile cu titlurile Erste Bank (EBS), tranzactionate la categoria Internationale a BVB, au insumat 1,61 milioane lei, iar cotatia a coborat cu 2,37%, la 136 lei/actiune, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au atras a opta lichiditate a sedintei de 1,29 milioane lei, si au pierdut 1,75%, la 2,80 lei.
Pretul actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a scazut cu 2,27%, la 1,72 lei, pe fondul unui rulaj de 999.651 lei, in timp ce titlurile Biofarm (BIO) s-au depreciat cu 3,36%, la pretul de 0,4310 lei, cu schimburi de 699.792 lei.
Pe piata BVB a instrumentelor derivate nu s-au incheiat contracte la termen (futures). De asemenea, nu au fost efectuate nici tranzactii cu obligatiuni.