- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

BVB extinde limita de variatie a preturilor pentru unele actiuni

14 Aug, 13:33 • Redactia DailyBusiness
BVB va extinde de la finele lunii august limita de variatie a preturilor pentru unele actiuni, de la +/- 15% la +/- 40%, astfel ca sedintele de tranzactionare nu vor mai fi suspendate atunci cand indicele BET scade cu 12%, a declarat pentru Mediafax Stere Farmache, presedintele CA al Bursei.
BVB extinde limita de variatie a preturilor pentru unele actiuni

Aceste prevederi au fost incluse in Codul BVB, la cererea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), si au fost aprobate, joi, de Comisie.

„Modificarile aduse Codului BVB vor intra in vigoare la 15 zile de la aprobarea de CNVM, astfel ca la sfarsitul acestei luni, probabil in data de 31 august, vom aplica aceste prevederi”, a afirmat, vineri, Farmache.

„Conducerea Bursei va stabi o serie de actiuni la care se poate aplica aceasta extindere a limitei de variatie. In principiu, ne-am gandit sa aplicam masura pentru cele mai lichide 10 actiuni, insa pe parcurs vom include pe aceasta lista si alte actiuni”, a adaugat acesta.

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a programat initial extinderea limitei de variatie pentru 15 iunie, insa CNVM a transmis ca sunt necesare avizul institutiei si modificarea Codului BVB. Extinderea limitei de variantie a fost aprobata inca din decembrie 2008, de actionarii BVB.

Extinderea limitei de variatie va fi posibila daca pretul actiunilor stationeaza mai mult de 15 minute in punctul maxim de oscilatie actual. Extinderea limitei de variatie se va opera in 3 etape.
Astfel, prima etapa vizeaza o perioada de predeschidere, timp de 5 minute in piata principala, pentru formarea unui pret prin aplicarea unor limite de variatie de plus/minus 25% fata de ultima cotatie din sedinta precedenta.

In cazul in care nu se formeaza un nou pret potential de deschidere, in a doua etapa limitele se pot extinde la plus/minus 35% fata de pretul de referinta, iar in ultima instanta cotatia va putea varia cu pana la plus/minus 40%.

Ulterior stabilirii intervalului de variatie, tranzactiile se pot realiza pana la cotatii care ating noile limite aplicabile.

Odata cu extinderea limitei de variatie, Bursa nu va mai suspenda sedintele de tranzactionare in cazul in care preturile celor mai lichide 10 actiuni, incluse in indicele BET, vor scadea cu 12%.

„Din moment ce preturile ar putea varia cu cel mult 40% nu mai avea sens sa mentinem nivelul de alerta, de 12%, al indicelui BET. Practic, daca preturile vor scadea si cu 40%, sedinta nu se va mai intrerupe, pentru ca oricum cotatiile nu vor putea sa coboare mai mult”, a explicat Farmache.

Totodata, va fi calculat un pret teoretic pentru actiunile care au fost suspendate de la transfer pentru consolidarea sau splitarea valorii nominale, pret care va fi luat in calculul indicilor fara sa afecteze vizibil evolutia acestora.

Modificarea valorii nominale, prin splitare sau consolidare, afecteaza numai numarul titlurilor, nu si valoarea participatiei pe care investitorii o au la compania respectiva, deoarece pretul actiunilor este corectat in functie de operatiunea facuta, cresterea sau scaderea numarului de actiuni.

In cazul in care actiunile vizate sunt cuprinse in calculul indicilor bursieri, variatia are un impact semnificativ asupra evolutiei indicatorilor. O astfel de situatie a fost in luna ianuarie, cand au revenit la tranzactionare titlurile Banca Transilvania (TLV), care dupa 4 luni de suspendare de la tranzactionare, au cazut cu 58%, ducand indicele BET cu peste 12% sub nivelul de referinta.

La acea data, conducerea Bursei nu a suspendat sedinta, desi indicele depasise nivelul de oprire temporara, insa operatorul de piata a anuntat ca declinul indicelui a fost in mare parte influentat de actiunile bancii.

In plus, CNVM a fost de acord ca actiunile Erste (EBS) sa fie tranzactionate la BVB fara limita de variatie, pentru a permite astfel market-makerilor sa coreleze pretul de la Bucuresti cu cel de la bursa de la Viena, unde este piata principala a acestor titluri.

„Era o limitare care nu avea niciun sens, deoarece daca pretul de pe piata principala avea oscilatii mai mari, la Bucuresti cotatia nu putea sa oscileze cu mai mult de 15% si astfel se ajungea la unele diferente de pret”, a afirmat presedintele BVB.

Comisia a aprobat de asemenea si modificarea volumului minim de actiuni al unui ordin de tranzactionare, de la 100 de titluri la 500 de unitati, masura decisa de BVB pentru a ridica numarul de tranzactii.

Practic, vor putea fi tranzactionate de cinci ori mai multe actiuni decat in prezent printr-un singur ordin, in timp ce comisionul va ramane acelasi.

Un alt stimul pentru investitori va fi reprezentat de ordinele contingente, respectiv „stop loss” si „take profit”, care se activeaza automat in momentul in care preturile actiunilor pentru care au fost plasate ating nivelul stabilit.

„Stop loss” este un ordin menit sa limiteze pierderea investitorului in momentele in care pretul se inscrie pe o traiectorie nedorita. Investitorul poate sa stabileasca pierderea maxima pe care si-o asuma si plaseaza un astfel de ordin de vanzare la o anumita cotatie, asigurandu-se astfel ca pretul nu va scadea mai mult in perioada in care nu urmareste evolutia actiunilor respective.

„Take profit” este un ordin de marcare a profitului si va fi pus in piata in momentul in care un pret atinge un nivel de profit prestabilit. Acest ordin elimina riscul ca pretul sa se modifice inainte ca investitorul sa observe.

Investitorii vor putea utiliza si ordinul „stop” de cumparare (stop buy), plasat atunci cand pretul actiunii creste la sau peste nivelul mentionat, si „stop”de vanzare (stop sell), activat atunci cand cotatia scade la sau sub nivelul pretului specificat.

De asemenea, vor fi introduse ordinele „if touched” de cumparare, activate cand pretul scade pana la un nivel predeterminat sau mai jos, si „if touched” de vanzare, operate cand pretul creste pana la un nivel stabilit sau mai sus.

Urmărește Daily Business pe Google News