Certificatele de alocare reprezinta valori nominale asociate actiunilor noi emise in cadrul majorarilor de capital social. Sunt emise pe termen scurt si ajung la maturitate dupa inregistrarea majorarii de capital la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), sau dupa ce majorarea de capital este declarata nula de catre o instanta judecatoreasca.
Certificatele de alocare sunt atasate actiunilor nou emise care au fost platite integral. Sunt emise in raportul: un drept de alocare la o actiune. Valoarea nominala a drepturilor de alocare este zero si au doar valoare intrinseca data de actiunea atasata. Ele vor fi inregistrate la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si dupa aceasta inregistrare, sunt liber transferabile.
„Printre cauzele care au condus la necesitatea introducerii certificatelor de alocare, o importanta majora a avut-o durata mare de timp care trece intre inregistrarea majorarii de capital social al unei companii la institutiile abilitate (ONRC, CNVM, Depozitarul Central) si momentul in care noile actiuni se pot tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.
Noile instrumente vor putea fi folosite doar in cadrul majorarilor de capital efectuate prin emiterea de noi actiuni, sau prin oferta publica de vanzare primara, prin incorporarea rezervelor, prin acordare de dividend sub forma de actiuni, prin acordarea de actiuni pentru membrii din conducerea companiei sau pentru angajatii companiei, sau prin aport in natura, aport in numerar, fuziune prin absorbtie, oferta publica de vanzare de oligatiuni convertibila in actiuni si prin conversia datoriilor.