- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

BVB nu se mai opreste din scadere: Declin aproape dublu luni, fata de vineri

08 Aug, 17:06 • Redactia DailyBusiness
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost mult mai afectata de evenimentele negative de pe pietele internationale in sedinta de luni, marcand un declin de 7,4% per ansamblu, aproape dublu fata de cel inregistrat vineri.
BVB nu se mai opreste din scadere: Declin aproape dublu luni, fata de vineri

Totodata, scaderea de 7,4% este cea mai accentuala din ultimele 15 luni. Patru din cei sase indici bursieri si-au accelerat scaderea la peste 8% in finalul sedintei de luni.

Petrom, cea mai mare companie din Romania, a pierdut 10% din valoare, o actiune fiind cotata la finele sedintei de luni la 0,3105 lei.

Scaderi dure au fost consemnate si de actiunile BVB (-14,97%) si Banca
Transilvania (-12,07%).

Pierderi mari, de peste 11%, s-au inregistrat si pe titlurile Transelectrica.

Totodata, actiunile Fondul Proprietatea au inregistrat un nou minim istoric de la listate, de 0,45 lei/actiune in cadrul sedintei de luni, pe care au inchis-o la o cotatie de 0,453 lei, cu peste 4% mai mica fata de cea de referinta.

Si actiunile SIF-urilor au fost afectate de declinul pietelor internationale, cel mai mult depreciindu-se titlurile SIF Transilvania (SIF3), cu peste 11%.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni a scazut insa luni la 22 mil. euro, fata de nivelul de 26 mil. euro atins in sedinta de vineri.

„In aceste conditii vitrege nu mai exista niciun loc de analiza. La ordinea zilei este cuvantul ‘vinde’ si poate mai incolo ‘cumpara’. Nu este timp sa analizezi, ci doar sa actionezi impulsiv”, a declarat pentru Mediafax directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

„Nefericirea este ca in momentele de crestere a pietelor externe, noi nu ne-am remarcat, acum insa, in sezonul scaderilor, dimensiunea redusa a pietei si lipsa cumparatorilor autohtoni potenteaza scaderile. In fata sentimentelor de frica si a panicii orice argument fundamental paleste si va fi ignorat atata timp cat vremurile sunt incerte, in pofida unor raportari financiare bune ale multor companii. Cu cat acest aspect va persista si va deprecia valoarea actiunilor, cu atat mai mari vor fi profiturile celor care la un moment dat vor intra la cumparare profitand de aceasta discrepanta intre fundament si pret”, a afirmat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

„In acest moment se tranzactioneaza mai mult cu inima, nu cu capul. Preturile la care au ajuns anumite actiuni sunt foarte atractive, de aici si volumele in crestere generate de corectiile din ultimele doua sedinte. Deoarece suntem o piata foarte mica, atunci cand cineva vrea sa vanda neaparat coboara foarte mult pretul si viceversa, atunci cand vrea sa cumpere, dar deocamdata nu este cazul, in ultimul timp piata fiind dominata de stiri negative”, a spus directorul de tranzactionare al Rombell Securities, Adrian Tod.

Chisu spune ca scaderile dure din ultimele doua zile vor conduce la nevoia unui rebound in urmatoarele sedinte, iar ziua de marti este cruciala intrucat deciziile pe care Rezerva Federala Americana (Fed) le va lua ar putea avea un rol semnificativ in declansarea unui reviriment pe pietele financiare.

„In perioada urmatoare tendinta va fi de iesire din actiuni, orientarea spre active mai putin riscante, iar revenirea la sentimente mai bune tine de solutii credibile si viabile ale decidentilor privind criza datoriilor si cresterea economiilor tarilor dezvoltate, solutii care sa aiba puterea de a restabili increderea in pietele financiare”, a conchis brokerul.

Tranzactiile cu actiuni au totalizat 96,7 milioane lei (22,8 milioane euro), valoare cu 12% sub rulajul sesiunii precedente, de 110,4 milioane lei (26,1 milioane euro).

„Nu cred ca banii vor iesi din piata, doar vor sta un pic si cand vor considera ca piata este supravanduta, vor intra la loc. Deci, ar trebui sa ne asteptam si la o zi cu cresteri de cel putin 5%”, a afirmat Murgoci.

La sfarsitul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in picaj
cu pana la 3,3%, iar pietele din Europa Centrala si de Est coborau cu cel mult
5,6%.

Urmărește Daily Business pe Google News