Criza financiara, care a determinat un trend descendent prelungit pe toate pietele bursiere ale lumii, este principalul factor care a determinat reorientarea din zona pietei de actiuni pe cea a derivatelor pe valuta, dar si a derivatelor pe actiuni, este de parere Teodor Ancuta, presedintele Sibex.
„Aceasta reorientare catre bursa derivatelor se explica prin atractivitatea produselor, prin faptul ca tranzactiile futures pot aduce castiguri si pe scadere de pret, prin comisioanele mici practicate si prin investitiile reduse necesare tranzactionarii futures”, a explicat seful Sibex.
Pe de alta parte, Victor Safta, director general al reprezentantei din Romania a polonezilor de la X-Trade Brokers, considera ca aceasta reorientare este o urmare fireasca a evolutiei pietelor financiare in ultimul deceniu si este caracteristica pietelor emergente.
[quote=Teodor Ancuta, Sibex]La bursa sibiana, anul 2008 a adus o crestere de circa 500% a interesului pentru derivatele pe cursul de schimb EURO/RON[/quote]
„In pietele mature, majoritatea brokerilor actioneaza pe instrumente derivate. Pe masura ce aceste piete se dezvolta in Europa Centrala si de Est, o parte din brokerii care abordau pietele clasice de capital isi indreapta atentia si catre instrumentele derivate”, a spus Safta.
„Exista un apetit investitional crescut fata de piata valutara atunci cand pietele de capital stagneaza”, considera acesta.
Interesul in crestere pentru instrumentele derivate este demonstrat si de rezultatele Sibex.
La bursa sibiana, anul 2008 a adus o crestere de circa 500% a interesului pentru derivatele pe cursul de schimb EURO/RON, pe fondul cresterii volatilitatii preturilor monedei unice, a spus Teodor Ancuta, presedintele Sibex.
El a adaugat ca bursa sibiana a anticipat o crestere a interesului pentru valute si a implementat in 2008 activitatea de market-making pe derivatul EURO/RON, formatorul de piata (WBS) contribuind in mod semnificativ la cresterea numarului de investitori.
Victor Safta de la X-Trade Brokers priveste usor diferit evolutia pietei locale a intrumentelor derivate.
„O piata cu instrumente derivate trebuie sustinuta de o piata sanatoasa pe care sa se tranzactioneze activele suport ale derivatelor. Din acest motiv majoritatea brokerilor sau a formatorilor de piata pe derivate nu ofera instrumente romanesti”, a spus Safta.
El a explicat ca atunci cand societatea sa a inclus in oferta proprie derivate pe actiuni romanesti, dupa foarte scurt timp, a fost nevoita sa renunte la ele pentru ca nu avea o piata lichida pe care sa-si protejeze pozitiile clientilor.
Cu toate acestea, cei de la Sibex sunt decisi sa acorde o atentie sporita promovarii derivatelor valutare astfel incat cota de piata a acestora sa creasca.
„In acest sens vor fi introdusi noi market-makeri pe derivatele valutare concomitent cu mediatizarea acestor produse atat de utile atat investitorilor corporativi si institutionali: banci, companii multinationale, fonduri de investitii, firme specializate in activitati de import-export, case de schimb valutar cat si investitorilor individuali”, a detaliat Teodor Ancuta.
Creste concurenta pe piata derivatelor
In timp ce X-Trade Brokers, care a lansat recent doua platforme de tranzactionare pentru derivate, nu vede in Sibex un concurent, ci un partener, oficialul bursei sibiene estimeaza ca in urmatorii trei ani polonezii nu vor fi „cu siguranta” un concurent pentru ei.
„Obiectivele lor (ale X-Trade Brokers – n.r.) par greu de atins, mai ales ca investitorii autohtoni nu sunt obisnuiti a tranzactiona direct produsele unui broker, fie si de pe mai multe piete”, a spus Ancuta.
Victor Safta sustine ca instrumentele oferite de X-Trade Brokers sunt adiacente contractelor futures.
[quote=Victor Safta, director general X-Trade Brokers Romania]Nu dorim sa clatinam suprematia Sibex, ci sa incurajam dezvoltarea acestei piete atat din punct de vedere al volumelor de tranzactioanre cat si din punct de vedere al numarului de instrumente tranzactionate[/quote]
„Dezvoltarea pietei de futures de la Sibiu ne va crea posibilitatea sa introducem CFD-uri pe instrumente romanesti”, a mai spus Safta. Contractele pentru diferenta (CFD) sunt instrumente derivate care ofera posibilitatea de hedging sau de speculare a modificarilor cursurilor de schimb valutar, a preturilor marfurilor, actiunilor sau a valorilor indicilor bursieri, fara a le achizitiona efectiv.
Teodor Ancuta spune ca Sibex va implementa la randul sau CFD-urile, piata spot si doua sisteme alternative de tranzactionare, unul pentru actiuni si unul pentru emisii CO2.
„Toate acestea sunt atuuri care vor face din Sibex principalul pol al pietei de capital”, a declarat Ancuta.
El a amintit si de platforma GlobalVision, care este una integrata permitand atat tranzactionarea derivatelor cat si a actiunilor, si pe care Sibex vrea sa o lanseze la inceputul semestrului II dupa o perioada de trei luni de teste.