Bursa din Sibiu a lansat pe 1 aprilie contractele la termen de tip futures si options pe cursul dintre francul elvetian si leu, dupa ce a primit de la arbitrul pietei de capital certificatele de inregistrare pentru noile derivative.
Consiliul de administratie al bursei sibiene a hotarat pe 4 aprilie admiterea intermediarului WBS Romania ca formator de piata pentru noile produse derivate, cu scadenta in iunie si septembrie.
WBS mai este market-maker si pe contractele la termen pe activele suport ale cursului leu/euro, leu/dolar si pe cele ale actiunilor Erste Bank, cu scadentele iunie si septembrie.
„Largirea ariei de produse care beneficiaza de activitatea formatorilor de piata este o masura menita sa dinamizeze si mai mult piata futures si in special segmentul derivatelor pe cursurile valutare care a inregistrat deja o crestere consistenta de lichiditate dupa lansarea acestei activitati”, a declarat presedintele bursei sibiene, Teodor Ancuta.
Marimea obiectului contractului futures franc elvetian/leu (CHF/RON) este de 1.000 franci elvetieni, pasul de tranzactionare este de 0,10 lei pe contract, iar scadentele disponibile sunt la trei si sase luni.
Market-maker-ul (formatorul de piata) este un participant individual, desemnat de catre o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare. Acestia sunt interesati de obtinerea unui profit si au rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate.
Market-makerii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze si sa coteze in permamenta oferta si cererea (bid-ul si ask-ul) pentru fiecare instrument financiar desemnat.
World Brokerage Services Romania (WBS) a fost infiintata in 1997, la initiativa unui grup international de traderi activi pe pietele de capital est-europene. Societatea de brokeraj este condusa de Cristian Sima, fost membru al consiliului de administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).