Actiunile Policolor, Rompetrol Bucuresti si Petrolexportimport au crescut cu peste 10% dupa anunturile cu privirea la o eventuala delistare a acestora.
Actiunile Policolor (PCL) s-au apreciat cu 11% in sedinta din 17 iunie, pana la 4,26 lei/actiune, dupa anuntul in care actionarii inregistrati in Cipru mentionau o posibila delistare a companiei.
Totodata, actiunile Petrolexportimport (PEI) au inregistrat o crestere de 15% in sesiunea de tranzactionare din 9 iulie, pana la 61,8 lei/actiune, ca urmare a anuntului conducerii companiei care mentiona ca actionarii ar putea decide delistarea companiei si fuziunea cu o alta societate.
Titlurile Rompetrol Bucuresti (VEGA) s-au scumpit de asemenea cu 24% in sedinta din 24 iulie, pana la 0,250 lei/actiune, dupa ce actionarul majoritar a anuntat ca lanseaza o oferta de preluare a restului de actiuni din piata, in vederea scoaterii de pe Rasdaq a companiei.
Spre deosebire de Rompetrol Bucuresti, ceilalti doi emitenti nu au lansat inca oferte publice de preluare, principalii actionari preferand sa cumpere actiuni din piata.
Alexandru Gavrila, broker SSIF Romintrade, considera ca doar cei cu informatii din interior pot castiga sigur din speculatii cu actiunile unor emitenti despre care exista zvonuri de delistare.
„Mai exista si jucatori mici care vad ca insiderii se incarca de actiuni si risca si ei, dar acestia pierd intotdeauna. Cumpararile de actiuni ar trebui sa se bazeze pe rezultatele financiare ale companiilor si nu pe zvonuri”, a mai spus brokerul Romintrade.
[quote=Alexandru Gavrila, broker SSIF Romintrade]Sa mai speculezi pe baza unor oferte publice de preluare este foarte periculos, cand sunt multe actiune lichide pe piata, la preturi ridicol de mici[/quote].
Andrei Puscaragiu, broker Interdealer Capital Invest, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca nu se poate estima cat de sigure sau nesigure sunt investitiile in actiunile emitentilor despre care circula zvonuri de delistare, dar ca exista cateva riscuri de care trebuie tinut cont.
„Ca actionar minoritar intr-o companie cu participatii majoritare, de peste 90%, n-ai niciun cuvant de spus. In plus, la o posibila delistare prin lansarea in prealabil a unei oferte de preluare, poti ramane cu cu banii blocati”, a punctat brokerul Interdealer Capital Invest.
El a mentionat ca ofertele publice de preluare sunt, de regula, procese de lunga durata, iar micii actionari pot rata oportunitati de investitii, fiind cu banii blocati in oferta.
Andrei Puscaragiu le recomanda insa investitorilor care au actiuni la astfel de companii sa estimeze un posibil pret al titlurilor, pe baza datelor fundamentale, si, in functie de acel nivel, sa vanda in piata sau sa participe la o eventuala oferta publica de preluare.
Pe de alta parte, actiunile altor emitenti care ar putea lansa oferte pentru delistare au inregistrat scaderi de peste 30% in primele sapte luni ale anului.
Astfel, actiunile Electroputere s-au depreciat cu peste 58,5% in primele sapte luni ale anului, pana la nivelul de 0,425 lei/actiune in sedinta din 1 august.
Actiunile Alro au inregistrat la randul lor o scadere de 33% in perioada mentionata, pana la 5,7 lei/actiune, in prima sedinta a lunii august. Cu toate acestea, actionarul majoritar, Vimetco, nu intentioneaza sa delisteze compania, dupa cum a declarat pentru DailyBusiness.ro Simona Gambini, sefa departamentului de comunicare si relatii cu investitorii a Vimetco.
[quote=Andrei Puscaragiu, broker Interdealer Capital Invest]Mai predispuse la delistare sunt companiile cu actionariat foarte concentrat, in care 2-3 actionari detin peste 90% din capitalul social si actioneaza in mod concertat[/quote]
In data de 17 iunie 2008, conducerea Policolor a transmis o notificare Bursei de Valori Bucuresti (BVB) prin care anunta ca fondurile de investitii din Cipru RC2 si Romanian Investment Fund (RIF), actionari ai companiei, ar putea delista compania in eventualitatea obtinerii unei participatii de peste 90% din capitalul social.
„In calitate de actionari ai Policolor, RC2 si RIF au posibilitatea sa solicite in viitor retragerea actionarilor minoritari din societate si delistarea societatii, daca detinerile concertate ale acestora vor ajunge la 92,5147% din capitalul social”, precizau la acea data oficialii Policolor.
In data de 9 iulie, conducerea Petrolexportimport (PEI) a transmis un convocator Bursei prin care propunea actionarilor fuziunea cu o alta companie si analizarea oportunitatii retragerii actiunilor de la tranzactionare.
Actionarii Petrolexportimport au decis in sedinta de luni, 11 august, fuziunea de principiu cu Laird Resources Romania si au amanat discutiile privind eventuala delistare pana la urmatoarea sedinta.
Petrolexportimport are ca domeniu de activitate comertul cu ridicata al combutibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate.
In data de 24 iulie 2008, au aparut informatii potrivit carora rafinaria Vega (Rompetrol Bucuresti) ar putea fi delistata in urma unei oferte publice de cumparare lansata de Rompetrol Group NV pentru un pachet de 7,54% din titlurile Vega.
Oferta se deruleaza in perioada 29 iulie – 29 septembrie si, daca se va incheia cu succes, Rompetrol Bucuresti (VEGA) ar putea fi delistata, devenind o companie inchisa.
Prin intermediul ofertei, Rompetrol Group NV si-a propus sa preia in intregime Rafinaria Vega (Rompetrol Bucuresti).
Compania de tip holding Rompetrol Group plateste 0,26 lei pentru o actiune Vega. Intermediarul ofertei este casa de brokeraj Tailwind Securities, care apartine grupului Rompetrol, al carui presedinte este omul de afaceri Dinu Patriciu.