Dan Paul, vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a explicat ca a propus CNVM inca de acum doi ani aprobarea proiectului Rasdaq Star, ce urma sa fie o categorie a pietei reglementate a BVB. Aceasta categorie urma sa contina companii de pe Rasdaq (piata nereglementata – n.r.) care indeplinesc criteriile de listare pe o piata reglementata, iar scopul mutarii este ca Bursa sa obtina o lichiditate si atractivitate mai mare, potrivit reprezentantilor Bursei.
„Este o initiativa si atat. Nu va contribui la cresterea lichiditatii si atractivitatii Bursei”, contesta masura Adrian Caramiha, unul dintre pionierii pietei de brokeraj din Romania, actual investitor.
El a explicat ca aceasta masura, la fel ca si prelungirea programului de functionare a Bursei precum si reducerea comisioanelor de tranzactionare, nu va avea un efect pozitiv notabil.
In plus, el sustine ca aceste masuri ar fi trebuit luate cu mult timp in urma. „S-au ratat numeroase momente”.
[quote=Adrian Caramiha, investitor]Trebuie sa alegi momentul cand vinzi o masina. BVB este ca o masina frumoasa, dar oricat ai vrea sa o vinzi, nu se poate pentru ca nu ai cumparatori[/quote]
Pe de alta parte, Mihai Chisu de la IFB Finwest sustine ca aceasta masura este pozitiva, dar efectele se vor face simtite pe termen lung.
„A aduce companii in ringul Bursei este un element pozitiv. Prezenta lor pe BVB va fi mult mai transparenta, informarea catre publicul investitor va fi mai actualizata, iar acesta isi va putea calibra mai bine investitiile”, a subliniat Chisu.
El mai spune ca aceasta masura, precum cea a introducerii conturilor globale, va avea un impact pozitiv. „Nu va schimba BVB pe termen scurt. Isi va dovedi utilitatea in timp”.
In ceea ce priveste beneficiile emitentilor transferati de pe Rasdaq, Chisu a enumerat si posibilitatea atragerii de finantare, prin majorari de capital social.
Desi contextul actual este unul defavorabil majorarilor de capital social prin Bursa, dar propice pentru emisiunea de obligatiuni, Chisu nu se asteapta ca cea din urma modalitate de finantare sa fie utilizata mai mult decat prima.
„In acest context, trebuie sa emiti niste obligatiuni foarte flexibile, care sa tina cont de dobanzile la depozite, dar si de incertitudinea economica. Cred ca la varianta clasica (a majorarilor de capital – n.r.) se va apela cel mai des”, a spus brokerul IFB Finwest.
Pe de alta parte, odata intrate la Bursa, aceste companii trebuie sa fie mult mai atente, si sa comunice mai des informatii catre publicul investitor, a subliniat Chisu obligatiile ce vor recurge din noul statut.
Una peste alta, el este de parere ca pentru noii emitenti, pe BVB nu va fi mai rau decat pe Rasdaq, unde erau „nebagati in seama”.
In privinta numarului de companii avut in vedere pentru transferul la BVB, mult mai mai mare fata de cel actual, de 100 emitenti (inclusiv cei de la categoria necotate), Chisu considera ca ar putea fi diminuat.
„Cei care vor face cea mai buna selectie vor fi chiar investitorii. Si asta pe baza rezultatelor companiilor”, a spus Chisu.
El este de parere ca BVB va fi completa doar atunci cand va atrage alte doua categorii mari de participanti, respectiv statul prin companiile sale, si sectorul privat, cu companiile mari neprezente inca pe Bursa.
O parere similiara are si Andrei Puscaragiu, broker la Interdealer Capital Invest, care sustine ca transferul celor 271 de companii este benefic pentru piata de capital.
[quote=Andrei Puscaragiu, broker Interdealer Capital Invest]Va creste numarul companiilor de pe Bursa si investitorii vor avea mai multe alternative. Bursa va tria intre societatile de pe Rasdaq si le va alege pe cele care respecta regulile de transparenta[/quote]
Desi acele companii ce ar putea fi tranferate erau transparente si pe piata Rasdaq, nu erau suficient de atractive pentru investitori.
Si aceasta pentru ca erau puse in aceeasi categorie cu cele mai putin transparente de pe Rasdaq, dar si pentru ca unii investitori, precum fondurile de investitii, nu pot aloca bani pentru orice tip de actiuni, a explicat Puscaragiu.
In plus, prin transferul acestor companii, BVB va fi mult mai reprezentativa pentru economia reala, a adaugat brokerul de la Interdealer Capital Invest.
„Vor fi aduse companii din alte domenii, care nu erau reprezentate pe Bursa. De exemplu, producatorul de cablu Iproeb Bistrita”, a mentionat Andrei Puscaragiu.
Bursa de Valori Bucuresti a anuntat luni ca a supus atentiei CNVM propunerea de a califica drept emitenti admisi la tranzactionare pe piata reglementata la vedere administrata de BVB, pentru o perioada de 9 luni de la data aprobarii de catre CNVM, un numar de 271 societati emitente tranzactionate pe piata Rasdaq.
In 2007,cand a fost propusa initial infiintarea categoriei Rasdaq Star, Anca Dumitru, director general al Rasdaq, spunea ca pentru aceasta categorie erau eligibile in jur de 400 de companii.
Numarul societatilor vizate de acest transfer s-a redus in prezent la 271 din cauza reducerii capitalizarii, dupa cum a explicat vicepresedintele BVB, Dan Paul.
De asemenea, Dumitru a mentionat ca dupa aprobarea proiectului de catre CNVM, companiile transferate vor avea mai multe luni de proba.
Dupa aceste luni, daca nu se vor ridica la nivelul necesar sau daca nu vor dori sa ramana pe piata reglementata, vor trece pe sistemul alternativ de tranzactionare unde vor ramane si ceilalti emitenti de pe Rasdaq, sau la categoria necotate, potrivit lui Dumitru.