„Oferta publica de cumparare a 4,82% din actiunile Athenee Palace s-ar putea solda cu un esec, din cauza ca pretul din oferta, de 11 lei/actiune, este sub cel al pietei (13,4 lei, in sedinta din 17 aprilie, ultima inainte ca titlurile sa fie suspendate de la tranzactionare pentru lamurirea situatiei legate de aparitia unor oferte concurente – n.r.)”, a declarat pentru DailyBusiness Dragos Zogorean, director administrare active la SSIF Ventrust.
O oferta in care pretul este sub cel al pietei ar fi avut succes daca aceasta viza achizitia de titluri de la actionari semnificativi, care ar fi dorit sa faca un exit, a explicat Zogorean. Acestia ar fi fost dispusi sa vanda pachete mari, acceptand si preturi mai mici.
Pe de alta parte, Gigi Uleia, broker Prime Transaction, este de parere ca oferta lui Copos si a partenerilor sai ar putea reusi, chiar daca pretul din oferta este sub cel al pietei.
„Pretul actiunilor a crescut in piata tot datorita ofertelor de cumparare, adica dupa declansarea concurentei in oferte”, a explicat Uleia.
Acesta considera ca astfel, micii actionari ar putea fi inclinati sa dea curs ofertei. „Daca vindeau in urma cu doua luni, castigau doar la jumatate de pret pe o actiune (circa 6 lei – n.r.). Mai trebuie remarcat si ca in ultimele doua saptamani, pretul acestor actiuni a inregistrat numai scaderi”, a declarat brokerul Prime Transaction.
Totodata, in sedinta de joi, 24 aprilie, cand titlurile au fost reluate la tranzactionare, pretul de inchidere a fost 11 lei/actiune, in scadere cu 17,91% fata de ultima cotatie, de 13,4 lei, stabilita in sedinta din 17 aprilie.
In schimb, pretul actiunilor Athenee Palace a crescut semnificativ din luna martie a acestui an, de la nivelul de 5,75 lei atins in sedinta din 14 martie, pana la maximul de 19 lei, inregistrat pe 9 aprilie.
Compania Ana Imep, controlata de George Copos, deruleaza pana pe 16 mai inclusiv o oferta publica de preluare a unui pachet de 4,82% din actiunile Athenee Palace, operatiune in care va actiona in mod concertat cu rivalii clujeni de la Tehnofrig si cu alte firme.
Pretul oferit pentru un titlu este de 11 lei, valoarea totala a operatiunii ridicandu-se la 3,36 milioane lei.
Producatorul de echipamente frigorifice pentru industria alimentara Tehnofrig Cluj, care detine circa 19% din capitalul Athenee Palace, a anuntat pe 20 martie ca vrea sa cumpere 13,82% din actiuni, la un pret unitar de 10 lei.
Ulterior, firma Ana Imep, controlata de omul de afaceri George Copos, a lansat o contraoferta, la 11 lei pe titlu, pentru preluarea a 31,5% din actiunile Athenee Palace.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat ambele oferte publice, incepand cu data de 7 aprilie si a stabilit in sedinta din 22 aprilie ca Ana Imep poate derula oferta publica la Athenee Palace, impreuna cu celelalte companii mentionate, inclusiv Tehnofrig.
Athenee Palace are un capital social in valoare de 1,89 milioane lei, divizat in 6,32 milioane de actiuni, in valoare nominala de 0,3 lei.
Interesul pentru Athenee Palace se poate explica prin participatia pe care firma o detine la hotelul Hilton din Bucuresti, respectiv 36% din capital. Athenee Palace Hilton este operat de lantul international Hilton in baza unui contract de management.