In timp ce unii analisti plaseaza vanzarile in contextul actual, nefavorabil, altii sunt de parere ca aceste operatiuni fac parte din strategia societatilor inceputa in ultimii ani, de „curatare” a portofoliilor.
„De la inceputul anului pana in prezent, SIF-urile si-au lichidat pozitii importante detinute la diferite societati. Printre motivele principale care au stat la baza acestor exit-uri sta evolutia generala negativa a pietei, SIF-urile preferand sa marcheze pentru a se proteja de viitoarele deprecieri”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Alexandra Suciu, analist SSIF Intercapital Invest SA.
[quote=Alexandra Suciu, analist SSIF Intercapital Invest SA]Cine a vandut la inceputul anului s-a protejat de o scadere ulterioara de aproximativ 30-40% pana in prezent[/quote]
Pe de alta parte, Paul Brendea analist financiar SSIF Prime Transaction SA, spune ca, in ultimii ani, s-a observat concentrarea portofoliilor pe un numar cat mai redus de companii. „Practic cele 5 fonduri inchise au incercat sa mai lichidizeze actiunile detinute la companii cu un potential redus, companii mostenite din perioada FPP”, a explicat Brendea.
O parere similara are si Dragos Zogorean, director administrare active la SSIF Ventrust. „SIF-urile isi continua politica de vanzare a pachetelor de actiuni detinute la societatile din portofoliu, impreuna cu dividendele obtinute de la BCR si BRD aceasta reprezentand sursa principala de venituri”, a mentionat Zogorean.
SIF Transilvania, cele mai mari exit-uri
Jumatate din valoarea exit-urilor din primul semestru a fost realizata de SIF Transilvania (SIF3) care a vandut actiuni de la societatile din portofoliu de circa 10 milioane euro. Cel mai mare exit al SIF Transilvania din primele sase luni a constat in vanzarea pachetului detinut la Olimp Estival 2002, pentru 6,45 milioane euro.
„Intr-adevar, SIF3 a vandut mai multe pachete mari de actiuni, practic a iesit din actionariatul multor companii. Cred ca tine de strategia de restructurare a portofoliului, strategie pe care de altfel toate SIF-urile o au, doar ca la SIF3 s-a vazut in ultimele luni mai multa actiune decat doar intentie. Pe de alta parte, SIF3 si-a consolidat detinerea la mai multe companii din portofoliu, prin participare la majorarile de capital social”, a precizat Paul Brendea.
[quote=Paul Brendea analist financiar SSIF Prime Transaction SA]In general, cred ca SIF-urile au continuat sa cumpere si in ultima perioada mai mult decat au vandut[/quote]
Brendea a mentionat ca sumele cele mai mari incasate sunt, de regula, pe pachete mari la companii nelistate sau listate, dar cu o lichiditate redusa. „Iar pretul este de regula negociat, astfel incat e greu de cuantificat rentabilitatea obtinuta de SIF, neavand o valoare de cumparare”, a adaugat analistul Prime Transaction.
Dragos Zogorean de la Ventrust a apreciat ca toate SIF-urile au continuat sa isi vanda participatii la companiile din portofoliu. El a subliniat insa ca in primele cinci luni, ca numar de exit-uri, conduce SIF Banat-Crisana, numarul de societati din portofoliu scazand cu 13.
„Oricum ei au intarziat cel mai mult restructurarea portofoliului, in momentul de fata avand cele mai multe detineri”, a mai spus Zogorean.
[quote=Dragos Zogorean Director Administrare Active Ventrust]Singurul SIF care s-a remarcat cu ceva diferit fata de celelalte in acest an a fost SIF Muntenia, prin achizitiile de titluri Fondului Proprietatea la pretul de 0,6 lei/actiune si speculatiile cu titluri Erste Bank[/quote]
Analistul Prime Transaction a remarcat la randul sau ca „unele SIF-uri au avut si in acest an o activitate mai intensa pe piata bursiera (si aici se detaseaza SIF Moldova), iar altele au preferat si investitii in afara tarii, cum e cazul SIF Muntenia”.
IPO-urile, contraindicate
Exit-urile SIF-urilor ar putea fi explicate si printr-o necesitate de lichiditati a acestora pentru a investi in companiile care vor intra la Bursa prin oferte publice initiale (IPO). Analistii pietei de capital sunt de parere ca lansarea unui IPO in contextul actual nefavoribil este contraindicata.
In ceea ce priveste ofertele publice initiale, dat fiind contextul actual al pietei, vom vedea mai putine IPO-uri anul acesta, fata de cate s-au anuntat initial, anticipeaza Aleandra Suciu de la Intercapital Invest.
Dragos Zogorean estimeaza ca „probabil vom mai avea parte de IPO-uri, dar cea mai mare parte a companiilor au renuntat sau au amanat pentru moment planurile de listare”.
„Nu este un moment potrivit pentru un IPO si orice strateg de operatiuni corporative stie lucrul asta. Nu vad ce consultant ar avea curajul sa propuna o listare in aceasta perioada. In afara de pretul de IPO, un alt factor important de care trebuie sa se tina seama este atmosfera din piata, iar acum aceasta nu este una tocmai favorabila”, atrage atentia Paul Brendea.
Cat de atractive mai sunt actiunile SIF-urilor
Alexandra Suciu de la Intercapital Invest considera ca titlurile Societatilor de Investitii Financiare au devenit mult mai atractive in prezent, dupa ce au pierdut aproximativ 60% din maxime.
Paul Brendea explica volatilitatea actiunilor SIF prin gradul de dezvoltare a pietei de derivate.
„SIF-urile sunt actiuni pentru investitori institutionali, insa din pacate piata derivatelor este subdezvoltata la noi, ceea ce-i face pe speculatori sa actioneze cu precadere pe piata spot, iar asta influenteaza in mare masura volatilitatea titlurilor SIF”, a explicat analistul Prime Transaction.
Totusi, pentru o investitie pe termen lung, SIF-urile sunt acum la preturi foarte interesante, apreciaza Brendea. „Problema este ca, asa cum functioneaza piata in momentul de fata, cotatiile titlurilor SIF pot sa devina si mai interesante”, a mai spus reprezentantul Prime Transaction. Cu alte cuvinte, mai este loc de scaderi.
Dragos Zogorean de la Ventrust crede ca scaderile inregistrate de actiunile SIF-urilor de la inceputul anului sunt normale, avand in vedere contextul international.
„Retragerea de la cumparare a investitorilor institutionali straini a amplificat si mai mult scaderile de pe piata. Daca in primele sase luni din 2007 strainii au realizat 45% din achizitii si 30% din vanzari, in primele sase luni din 2008 achizitiile realizate de straini au scazut la 28,5%, in timp ce nivelul vanzarilor s-a mentinut la 30%. Dupa cum se stie SIF-urile erau printre preferatele acestora avand in vedere lichiditatea ridicata si atractivitatea portofoliului”, a punctat Zogorean.
Si Zogorean recomanda actiunile SIF-urilor pentru investitiile pe termen lung. „Daca in urma cu un an se aprecia ca se tranzactionau cu discount raportat la activul net contabil, dar lasau de dorit la nivelul profitabilitate, in momentul de fata SIF-urile au inceput sa fie atractive si prin nivelul indicatorului PER (pretul actiunii/profit-n.r.)”, a specificat reprezentantul Ventrust.
Alexandra Suciu constata si ea ca „raportul pret/VUAN (valoarea unitara a activului net-n.r.) a ajuns la valori atractive, foarte scazute, de aproximativ 0,5, motiv pentru care acestea se afla permanent in atentia investitorilor in momentele de revenire pe crestere ale pietei”.
Conform raportarilor la sase luni, SIF Banat-Crisana (SIF1) a realizat cele mai multe exit-uri pe Bursa (26), in vreme ce SIF Oltenia (SIF5) si-a marit portofoliul de companii listate cu trei noi societati.
SIF1 conduce si topul general al exit-urilor (care include si companii neadmise la tranzactionare), cu vanzari de 51 de companii in primul semestru. Portofoliul SIF Banat-Crisana continea la finele lui iunie 2007 un numar de 349 de societati, dintre care 136 listate la Bursa.
SIF Moldova (SIF2) a ramas in urma exit-urilor de 26 de societati cu 255 de companii in portofoliu, dintre care 119 admise la tranzactionare pe piata reglementata.
SIF Transilvania (SIF3) a vandut 22 de companii din portofoliu in primele sase luni si a ramas cu 289, dintre care 137 sunt societati deschise.
SIF Muntenia (SIF4) si-a lichidat detinerile la 17 companii, pastrand 237 societati in portofoliu, dintre care 122 deschise.
SIF Oltenia (SIF5) si-a vandut in primul semestru detinerile la 18 societati si a ramas cu 183 in total, dintre care 77 sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata.