Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cel mai mare avans din
randul SIF-urilor, de 13% de la inceputul anului si pana in prezent,
potrivit unui raport al casei de brokeraj Goldring. Pretul actiunilor
SIF Oltenia a crescut cu 9%, titlurile SIF Moldova cu 7%, actiunile SIF
Banat-Crisana au urcat cu 3%, iar la SIF Transilvania s-a inregistrat o
scadere de 2%.
Cele cinci SIF-uri se tranzactioneaza la discounturi semnificative, in jur de 50%, atat fata de valoarea raportata, cat si fata de valoarea ajustata a activelor nete pe actiune. Dintre ele, SIF Moldova si SIF Oltenia se tranzactioneaza la cele mai mici discounturi fata de VUAN.
Pretul actiunilor ramane insa, cel putin teoretic, strans legat de valoarea unitara a activelor nete, potrivit raportului Goldring.
Majoritatea SIF-urilor au anuntat ca vor prefera in acest an actiunile companiilor energetice in detrimentul titlurilor din sectorul bancar. De asemenea, SIF-urile urmaresc o reducere a numarului de companii nelistate din portofoliu si au anuntat intentia de a lichida detinerea pe care o au in BCR, circa 30%, lucru pentru care exista discutii directe cu actionarul majoritar BCR, Erste Bank.
Mai multe fonduri de investitii, printre care cele cinci SIF-uri, dar si alti investitori de portofoliu au intrat incepand de la sfarsitul anului 2006 in actionariatul celei mai mari banci de pe piata, BCR, dupa ce salariatii bancii au primit liber la vanzarea actiunilor.
Cele mai importante detineri in portofoliul celor cinci societati de investitii sunt reprezentate de actiuni la BRD si BCR. Actiunile detinute la BCR de catre cele cinci SIF-uri sunt in numar de circa 47,5 milioane fiecare, ceea ce reprezinta 6% din capitalul bancii si o valoare de 291,3 milioane lei, conform situatiei portofoliului la sfarsitul lunii martie 2011. Valoarea actiunilor BCR, conform standardelor internationale IFRS la sfarsitul anului 2010, este de circa 427,2 milioane lei.
Contractul de privatizare a BCR prevedea listarea in termen de trei ani, cu conditia ca SIF-urile sa ramana in actionariat. SIF-urile detin impreuna peste 30% din BCR.
Societatile de investitii financiare (SIF) sunt organisme de plasament colectiv, organizate in urma Programului de Privatizare in Masa si listate la Bursa de Valori Bucuresti inca din 1999, la categoria I actiuni. Datorita structurii portofoliului lor SIF-urile au reprezentat o alternativa interesanta de investitie pentru toate categoriile de investitori cu specificatia ca detinerea in capitalul social al SIF-urilor este limitata la 1% pentru un singur investitor/investitori care actioneaza concertat, ceea ce limiteaza interesul marilor investitori institutionali care cauta acces in companii in care sa detina pachete mai importante in primul rand pentru a avea posibilitatea de investitie a unor sume semnificative si apoi pentru crearea lichiditatii.
In ciuda restrictiilor de detinere, SIF-urile au fost intotdeauna caracterizate de randamente spectaculoase si de lichiditate sporita, ceea ce a facut ca ele sa fie mereu in topul preferintelor investitorilor la BVB.
Capitalizarea SIF-urilor este de 3,2 miIiarde lei la 20 mai 2011 si un volum mediu zilnic de tranzactionare in 2010 de 9 milioane actiuni. Prin natura lor cele cinci SIF-uri au devenit emblema pentru piata de capital din Romania, activitatea lor fiind urmarita de evolutia indicelui BET-FI. Recent componenta acestui indice a fost modificata prin introducerea in componenta lui a Fondului Proprietatea.