Bondurile municipale sunt printre cele mai de succes titluri tranzactionate la Bursa, datorita dobanzii peste media pietei si garantiei investitionale asigurate de municipalitati.
Obligatiunile municipale sunt valori mobiliare emise de autoritatile locale, prin care sunt atrase fonduri de pe piata de capital, pentru finantarea unor proiecte de investitii de interes local.
Septimiu Stoica, presedintele BVB, estimeaza ca anul viitor ar putea aduce un adevarat reviriment pe piata obligatiunilor, in ton cu asteptata crestere a activitatii pe toata piata de capital autohtona. Stoica spune ca, daca in acest an avem in derulare 16 emisiuni de bonduri, anul viitor am putea asista la un numar dublu, 10 noi oferte fiind deja confirmate.
„Am realizat, in acest an, un turneu de promovare in principalele orase din tara in care am prezentat autoritatilor locale si investitorilor avantajele listarii la Bursa”, a spus Stoica.
„Semnalele au fost pozitive si ma astept ca, in cativa ani, toate marile orase din tara sa lanseze sa isi dezvolte investitiile locale pe baza fondurilor obtinute din emisiunile de obligatiuni”, a declarat, pentru DailyBusiness, presedintele BVB.
Printre obligatiunile anuntate pentru 2008 se afla cele ale municipalitatilor din Iasi, Alba, Focsani, Aninoasa, Targu Mures, Navodari, Siret, Oravita.
Presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, spune ca avantajele bondurilor municipale sunt foarte bune pentru ambele parti, atat emitenti cat si investitori.
[quote=Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor]Cu bondurile municipale, investitorii castiga o dobanda buna, iar emitentii fac rost de bani mai ieftin decat daca s-ar imprumuta la banca[/quote]
In prezent, pe Bursa de Valori Bucuresti se tranzactioneaza 16 emisiuni de obligatiuni municipale, cu o valoare de 182 milioane de lei. Dintre acestea, sapte au debutat pe bursa in acest an, fata de sase in 2006.
„Piata e inca redusa ca valoare, din cauza listarilor putine si a valorilor mici”, a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. „Cred insa ca, in anii urmatori, numarul municipalitatilor care vor alege aceasta solutie de finantare va creste, stimulate fiind de exemplul celor de la Timisoara, Deva sau Alba Iulia care au fiecare la tranzactionare cate doua emisiuni de obligatiuni, iar banii au fost investiti eficient in programe de dezvoltare locala”, a mai spus Dan Paul.
Prima emisiune de obligatiuni municipale, cu o scadenta de 18 luni, a fost lansata la 8 octombrie 2001, de Primaria Predeal. Aceasta a fost urmata de Primaria Mangalia si apoi de alte municipalitati: Zalau, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Breaza, Bacau, Sebes, Targu Mures si Slobozia. Orasul Predeal a mai lansat si o a doua emisiune, in 21 octombrie 2002.
Emisiunea Bacau, cea mai mare din istoria BVB
Joi, la Bursa a intrat la tranzactionare emisiunea de obligatiuni emisa de Primaria Bacau, in valoare de 35 milioane de lei. Este vorba de 350.000 de obligatiuni, cu o valoare nominala de 100 de lei pe unitate.
Obligatiunile au o dobanda variabila, calculata in functie de media ratelor interbancare pentru depozite (ROBID) si pentru credite (ROBOR) la sase luni, la care se adauga 0,85%. ROBID, rata medie a dobanzii la depozite pe piata interbancara, este in prezent de 7,61 %/an, in timp ce ROBOR, rata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara, este de 8,58%.
Titlurile au fost emise la 2 noiembrie, iar data scadentei este 1 noiembrie 2026. Rambursarea principalului se va realiza in 68 de transe trimestriale, odata cu plata dobanzii.
Romeo Stavarache, primarul de Bacau, crede ca emisiunea de obligatiuni a acestui oras va fi una de succes.
„Avem un pachet de investitii pe care vrem sa il finantam din aceste obligatiuni, mult mai avantajoase decat creditele bancare. Este un instrument modern, care ne asigura o sursa de bani sigura si pe care o putem onora intr-un termen decent, fara a greva bugetul municipal”, a declarat, pentru DailyBusiness, Stavarache. „Vom lansa si alte asemenea emisuni, pe masura ce vom dezvolta proiecte ce necesita finantare”, a mai spus primarul Bacaului.
Oferta de obligatiuni municipale a Primariei Bacau va fi urmata, astazi, de cea a municipalitatii Targu Mures, aceasta in valoare de 20 de milioane de lei.
Emisiunea cuprinde 200.000 de titluri, emise in luna august, cu o valoare nominala de 100 lei pe unitate si scadenta la 15 august 2027. Dobanda aferenta titlurilor va fi platita trimestrial, iar rambursarea imprumutului se va face prin 75 de transe trimestriale. Emisiunea are o dobanda variabila, calculata in functie de media ratelor interbancare pentru depozite (BUBID) si pentru credite (BUBOR) la trei luni, la care se adauga 0,75%.
Obligatiunile si IPO-urile, vedetele Bursei in 2008
Conducerea BVB se asteapta ca 2008 sa fie anul cu cele mai multe oferte publice initiale si emisiuni de obligatiuni din istoria Bursei. Dincolo de cele circa 30 emisiuni de bonduri ce se asteapta a fi derulate, la Bursa ar mai putea fi derulate si cel putin 7-8 oferte publice initiale (IPO-uri – n.r.)
„Obligatiunile municipale reprezinta unul dintre segmentele de la care asteptam cresteri importante in 2008. Am discutat cu Asociatia Municipiilor si avem semnale extrem de pozitive”, a afirmat Septimiu Stoica, presedintele BVB. „Dezvoltarea acestor produse face parte din strategia de crestere a BVB, ce vizeaza atragerea in ringul bursier a cat mai multor emitenti. Dincolo de bondurile municipale, ne asteptam ca anul 2008 sa fie anul IPO-urilor. Daca in acest an am avut numai doua, speram ca in anul viitor sa avem mai multe”, a mai spus Stoica.
Societatea de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment a estimat ca, in 2008, la BVB vor fi intre 5 si 10 emitenti noi, compania urmand sa aduca in piata producatorul de profile PVC Teraplast, din Cluj si producatorul de materiale de constructii Adeplast, din Oradea.
IFB Finwest, o alta societate de brokeraj, a anuntat ca anul viitor va lista la BVB patru oferte publice initiale, in valoare totala de peste 20 milioane de euro. Printre acestea se afla si IPO-ul producatorului de contoare de apa Contor Grup, din Arad.
Pe lista emitentilor se mai afla hotelul Aro Palace si compania Transilvania Leasing, oferte ce vor fi aduse in piata de SIF3.
In piata de capital mai sunt asteptate, anul viitor, printre altele, actiunile Romtelecom, Erste Bank, Axigen, prin Gecad, iar pana in 2009, vor fi listate BitDefender, Altex, Wizrom Software.
Pana in 2010, valoarea capitalizarii BVB va creste la 100 miliarde de euro, de 3,8 ori mai mare decat in prezent, iar valoarea tranzactiilor va ajunge la 80-100 milioane de euro zilnic, de 4 ori mai mare decat in prezent, estimeaza Septimiu Stoica, presedintele institutiei.