Pe primul loc
in topul emitentilor cu cel mai mare potential de crestere, dupa indicatorul PER sau P/E (pretul actiunii la bursa raportat la profitul pe actiune) este SIF Oltenia (SIF5), conform lui Paul Brendea, analist la Prime Transaction.
SIF-ul lui Dinel Staicu are un PER de 2,6 si este urmat in acest top de SIF Transilvania (SIF3), cu un nivel de 3,2.
Pe urmatoarele 5 locuri, cu PER-uri de pana la 4, se plaseaza, in ordine, actiunile Banca Transilvania (TLV), SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), Santierul Naval Orsova (SNO) si Condmag (COMI).
Ocupantele urmatoarelor locuri, cu PER de peste 4, sunt titlurile Rompetrol Well Services (PTR), BRD si Transilvania Constructii (COTR).
[img=262]Calcule bazate pe valoarea actiunilor la 18 iunie[/img]
Desi admite ca indicatorul P/E este multiplicatorul cel mai des folosit intr-o evaluare sumara a actiunilor, Paul Brendea apreciaza ca „are si el unele capcane, unele dezavantaje”. „Mai exact, la comparatia intre mai multe societati, in special daca sunt din tari diferite, putem sa fim indusi in eroare datorita diferentelor de tratare contabila”, a spus Brendea.
In fruntea clasamentului realizat de Brendea dupa indicatorul P/B (pretul actiunii raportat la valoarea contabila), se situeaza companii din sectorul industrial ca Mefin Sinaia, Sinteza Oradea si Electroputere Craiova.
[img=259]Calcule bazate pe valoarea actiunilor la 18 iunie[/img]
Topul titlurilor cu cel mai mare potential de crestere in functie de indicatorul P/S (pret pe vanzari), alcatuit de analistul Prime Transaction, este dominat de Flamingo International, Farmaceutica Remedia si Mechel Targoviste.
[img=260]Calcule bazate pe valoarea actiunilor la 18 iunie[/img]
Brendea spune de acesti doi multiplicatori, P/B si P/S, ca au o expunere mult mai mica la diferentele de standarde dar ca pot da semnale false.
[img=261]Calcule bazate pe valoarea actiunilor la 18 iunie[/img]
„De exemplu, o companie care are un profit mic, sub asteptari, va scadea pe bursa. Astfel, are toate sansele sa inregistreze un P/B mic, atractiv, dar care de fapt este generat nu atat de subevaluarea activului net, ci mai mult de scaderea cursului in urma profitului nesatisfacator”, a explicat Brendea.
Pe langa cei trei indicatori, Brendea mentioneaza rentabilitatea financiara (sau rata ROE – return on equity), ca un alt „reper bun”. „El arata cat profit aduce activul net, iar o valoare de peste 10% face sa merite o analiza mai amanuntita”, a adaugat analistul Prime Transaction.
Podiumul clasamentului realizat dupa indicatorul ROE este alcatuit din actiunile BRD, Rompetrol Well Services si Alumil Rom Industry.
Actiuni profitabile si in functie de rezultatele financiare
Oana Truta, analist la Interdealer Capital Invest, a prezentant la randul sau un top al emitentilor cu cel mai mare potential de crestere, alcatuit in functie de indicatorii PER, P/S (pret/vanzari) si P/BV (pret pe valoare contabila), dar si de evolutia rezultatelor financiare.
„Cei 10 emitenti, care din punctul de vedere al indicatorilor fundamentali PER, P/S, P/BV consideram ca au perspective de crestere pe termen mediu si lung, sunt (ordinea este aleatorie): SIF Oltenia (SIF5), SIF Moldova(SIF2), Banca Transilvania (TLV), Banca Romana de Dezvoltare(BRD), Santierul Naval Orsova (SNO), Transgaz SA (TGN), Condmag (COMI), Atelierele CFR Grivita (ATRD), Remarul 16 Februarie (REFE), Avicola Brasov (AVLE)”, a spus Oana Truta.
Ea considera ca sectorul financiar se afla, la actualele preturi, la niveluri reduse ale indicatorilor fundamentali amintiti. „SIF Oltenia si SIF Moldova au inregistrat profituri importante in primele 5 luni ale anului din vanzarea unor participatii detinute la companiile din portofoliu si din incasarea de dividende”, a mentionat analistul Interdealer Capital Invest.
In ceea ce priveste Santierul Naval Orsova, Transgaz si Condmag, Truta aprecieaza ca aceste companii au inregistrat in primul trimestru vanzari si profituri peste asteptari. „Consideram ca aceasta tendinta se poate mentine si in perioada urmatoare”, estimeaza Oana Truta.
Ea a adaugat ca Atelierele CFR Grivita (ATRD) si Remarul 16 Februarie (REFE) au inregistrat o evolutie pozitiva a profitului pe primele 3 luni ale anului 2009 si date fiind licitatiile de lucrari castigate perspectiva evolutiei pozitive si pentru restul anului se mentine.
In legatura cu Avicola Brasov (AVLE), analistul de la Interdealer Capital Invest mentioneaza ca aceasta firma activeaza intr-un domeniu mai putin afectat in situatii de criza, cel al bunurilor alimentare. „Emitentul a avut o evolutie extrem de buna in primul trimestru al anului 2009”, a conchis Oana Truta
Radu Ciofu, analist financiar, apreciaza ca emitentii cu cele mai bune rezultate inregistrate de la inceputul anului sunt, cel mai probabil, castigatorii pentru perioada urmatoare.
[img=258][/img]
Ciofu a creeat un clasament cu emitentii care sunt comuni la aproape toate criteriile mentionate mai sus.
Pe langa societatile mentionate de ceilalti analisti, in clasamentul realizat de Ciofu apar companii ca Impact si Aerostar Bacau.