- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cele mai opace companii transparente din Romania

20 Oct, 00:04 • traian.badulescu
Printre companiile de la Bursa de Valori Bucuresti, considerate cele mai transparente din Romania datorita raportarilor regulate, exista si exceptii. Analistii pietei de capital au explicat pentru DailyBusiness.ro care sunt cele mai opace companii listate la bursa.
Cele mai opace companii transparente din Romania

„Cele mai putin transparente societati, pe baza numarului de raportari comunicate de catre companii, sunt cele din turism si din industrie-productie, aflate in zona Banat Crisana si Moldova”, considera Mihai Mindrutiu, analist Interdealer Capital Invest.

Dragos Zogorean, director de investii la Ventrust Investment, apreciaza ca societatile de la categoria a II-a si a III-a, in mare majoritate, se limiteaza la raportarile obligatorii, dar si acestea, in cele mai multe cazuri, lasa de dorit.

„Din pacate cea mai mare problema este cu firmele listate pe piata Rasdaq unde, in multe cazuri, informatia este foarte sumara sau lipseste cu desavarsire. Este vorba in special de companiile de la categoria a III-a”, a adaugat Zogorean.

Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction, sustine ca este greu de cuantificat transparenta.

„Asta ar trebui sa o faca CNVM, ca organ de reglementare a pietei de capital in Romania. Cel mai mult conteaza in toata practica asta referitoare la transparenta, in afara de functia informativa, perceptia investitorilor asupra mesajelor venite din partea companiilor si a promptitudinii cu care acestea sunt emise in piata”, a mentionat Brendea.

Companiile financiar-bancare si energetice, cele mai transparente

La capatul opus, cele mai transparente companii de la BVB sunt considerate a fi societatile din domeniile financiar, bancar si energetic.

„In ceea ce priveste transparenta in functie de sectorul de activitate, cele mai multe raportari pentru un emitent provin din sectoarele financiar, energetic si bancar”, spune Mindrutiu de la Interdealer Capital Invest.

El este de parere ca societatile din sectoarele financiar si bancar sunt mai transparente deoarece sunt mult mai familiarizate cu piata de capital, punand la dispozitia investitorilor informatii referitoare la orice eveniment care influenteaza activitatea firmei.

[quote=Mihai Mindrutiu, analist Interdealer Capital Invest]In topul societatilor cu cel mai mare numar de raportari (excluzand cele cu tranzactiile persoanelor initiate) se afla Oltchim Rm. Valcea, SIF Transilvania , SIF Oltenia.[/quote]
Dragos Zogorean de la Ventrust apreciaza ca cele mai transparente companii sunt cele din componenta indicelui BET.

„Marea majoritate ofera informatii in mod constant cu privire la evolutia activitatii, iar rapoartele periodice ofera informatii detaliate cu privire la evolutia companiei”, a spus Zogorean.

De asemenea, directorul de investitii al Ventrust Investment remarca faptul ca unele companii organizeaza ocazional si intalniri cu analistii in care se pot afla informatii mai detaliate prin discutii cu managementul companiei.

„As evidentia aici modul in care Transeletrica si Transgaz, in ciuda faptului ca sunt companii de stat, au inteles modul in care trebuie sa comunice cu piata”, opineaza Dragos Zogorean.

In ceea ce priveste transparenta companiilor de la Bursa in functie de zona geografica de rezidenta, „zonele geografice cu cele mai multe raportari sunt Oltenia, Dobrogea si Transilvania”, a spus Mindriutu de la Interdealer Capital Invest, precizand ca nu exista insa nicio corelatie intre numarul de raportari si zona geografica din care provin.

‘Transparenta nu inseamna doar publicarea de rapoarte, ci si calitatea acestora, explicatiile oferite, precum si modul de prezentare al acestor informatii. Uneori trebuie sa parcurgi rapoarte trimise pe fax, greu lizibile si informatii inutile”, spune si Dragos Zogorean.

El a adaugat ca pe site-urile unor companii nu se gaseste o sectiune dedicata investitorilor sau, daca au informatii, nu sunt actualizate ori lasa de dorit.

Ce risca societatile mai putin transparente

In primul rand, risca o reticenta mai mare a investitorilor, atat cei locali cat mai ales straini, o scadere a increderii, ceea ce va determinat automat o influenta negativa asupra cotatiilor actiunii respective.

Un alt efect ar fi in momentul in care compania ar dori sa atraga capitaluri suplimentare sau ar dori sa faca o emisiune de obligatiuni. Pretul la care s-ar face emisiunea ar fi mai redus sau dobanda ar fi una mai ridicata, explica Zogorean.

Paul Brendea de la Prime Transaction spune ca, in mod evident, o companie transparenta atrage mai usor investitorii.

„Institutionalii poate chiar au restrictii in a investi in societati care ignora cerintele de transparenta. Dar nu cred ca asta are o mare influenta asupra cotatiei, la noi, fiindca de regula societatile care aplica cerintele de transparenta sunt societati mari, cu lichiditate ridicata. Din contra, oscilatii mari de pret se intalnesc la societatile cu transparenta minimala, cele cu lichiditate redusa la bursa”, a mai spus Brendea.

[quote=Paul Brendea, analist financiar Prime Transaction]Vrei sa captezi atentia in piata si sa strangi bani la majorarile de capital cu aport in numerar? Atunci trebuie sa arati seriozitate, trebuie sa castigi intai incredere. Iar asta nu poti sa o faci decat prin transparenta.[/quote]
Pe de alta parte, Mindriutu de la Interdealer Capital Invest sustine ca lipsa transparentei sau lipsa de informatii cu privire la societatile cotate influenteaza in primul rand pretul actiunilor acestora.

„Pretul nu va incorpora informatiile concrete cu privire la companie si ca urmare nu va reflecta situatia reala a companiei; vor exista ca atare discrepante foarte mari intre valoarea teoretica si valoarea de pe piata a societatii. Discrepantele se vor corecta brusc, in momentul in care informatiile referitoare la societate vor fi puse la dispozitia publicului”, a explicat Mindriutu.

El arata ca investitorii isi pierd increderea in societatile netransparente si nu vor sa investeasca in astfel de actiuni.

„Exemplul concret il constituie societatile de pe Rasdaq care nu publica informatii curente si care se confrunta cu o lipsa de lichiditate si de interes din partea investitorilor in principal datorita lipsei de transparenta a acestora”, a explicat analistul Interdealer Capital Invest.

Cu privire la Rasdaq, Zogorean atraga atentia ca decizia CNVM de a transforma aceasta piata intr-una nereglementa va avea consecinte negative asupra pietei de capital din Romania, iar cel mai mult vor avea de suferit micii actionari.

„In momentul de fata, pe aceasta piata exista foarte multe companii detinute de oameni de afaceri locali care sunt mai degraba interesati sa delisteze acele companii, iar aceasta decizie le va inlesni demersul, insa in dezavantajul micilor actionari”, a adaugat directorul de investitii al Ventrust Investment.

Opacitatea poate deveni motiv de sanctiune

Mindriutu de la Interdealer Capital Invest mentioneaza ca in Romania, cazurile de netransparenta prin nepublicarea raportarilor obligatorii s-au sanctionat cu avertismente si amenzi.

„In alte state, nepublicarea rapoartelor periodice obligatorii se sanctioneaza cu amenzi si eventual retragerea de la tranzactionare de pe respectiva piata”, a mai spus Mindriutu.

Paul Brendea considera ca ar trebui poate amenzi mai mari, procente mai mari din capitalul social aplicate companiilor care nu respecta prevederile de transparenta incluse in legislatia pietei de capital.

Pe de alta parte, Zogorean de la Ventrust Investment sustine ca nu sanctiunile pot rezolva problema, ci mai curand este vorba de cultura financiara si respectarea tuturor actionarilor.

[quote=Dragos Zogorean, directorii investitii Ventrust Investment]Companiile romanesti listate nu prea stiu ce implicatii are faptul ca esti o companie publica sau in unele cazuri, mai grave, nu sunt interesate sa asigure transparenta.[/quote]
El a mai spus ca se cunosc destule cazuri in care actionarul majoritar sau directorul general, direct sau prin interpusi, este implicat in alte afaceri cu diverse legaturi cu compania listata.

„Prejudiciile sau avantajele companiei listate din acea afacere nu se cunosc, ceea ce ridica mari semne de intrebare”, a completat Zogorean.

In schimb, oficialul Ventrust Investment considera ca pentru companiile romanesti listate cel mai important lucru ar fi publicarea rezultatelor financiare consolidate, inclusiv pentru SIF-uri, ceea ce ar crea o imagine mult mai buna asupra activitatii.

„In momentul de fata, in cadrul BVB functioneaza Institutul de Guvernanta Corporativa care ar trebui sa rezolve tocmai aceste probleme. Din pacate se vorbeste despre guvernanta corporativa de ceva timp, dar realizarile lipsesc. Consider ca e necesara o implicare mult mai mare din partea actorilor din piata de capital pentru a oferi investitorilor informatiile de care au atata nevoie”, a adaugat Zogorean.

El a mentionat in acest sens ca exemplu pozitiv cazul Poloniei.

„Toate companiile listate trebuie sa respecte codul de guvernanta corporativa, marea majoritate au versiune in limba engleza a site-urilor, iar informatiile oferite te ajuta sa iti faci o imagine buna asupra activitatii si performantelor companiei respective. Acest fapt se observa prin increderea si interesul care exista pentru bursa din Polonia, care a devenit una dintre cele mai dinamice din aceasta zona a Europei”, a conchis Zogorean.

Urmărește Daily Business pe Google News