„Cel mai profitabil sector la BVB in 2007 dupa marja neta de profit este sectorul petrolier, reprezentat de Petrom si Rompetrol Well Services, cu o medie a marjei de profit de 18,35%. Rompetrol Rafinare a inregistrat in 2007 pierderi, prin urmare a fost exclus din calculul marjei medii de profit”, a declarat pentru DailyBusiness Alexandra Suciu, analist Intercapital Invest.
Suciu remarca faptul ca, in 2007, sectorul petrolier a urcat in top, inregistrand rate mai ridicate ale profitului decat in anii anteriori, in timp ce sectorul operatorilor portuari a inregistrat o scadere. „Trebuie tinut cont ca media marjei nete de profit a sectorului operatorilor portuari a fost calculata fara a include titlurile Romportmet Galati, care au avut o rata de profitabilitate in primele 9 luni ale anului de peste 60%”, a precizat Alexandra Suciu.
Ea plaseaza pe locul 2 in topul pe 2007 la BVB, dupa marja de profit, sectorul farmaceutic, reprezentat de Antibiotice Iasi, Biofarm si Zentiva (Sicomed). „Marja medie a profitului net pentru cele trei companii a fost de 12,42%”, potrivit analistului Intercapital Invest.
Al treilea sector in ordinea profitabilitatii este sectorul operatorilor portuari, cu o medie a marjei profitului de 9,53%, potrivit lui Suciu, care a luat ca si companii reprezentative pentru acest sector Comvex Constanta, Socep, Santierul Naval Orsova si Navrom.
„Romportmet Galati nu a publicat inca rezultatele financiare preliminate, insa este interesant rezultatul obtinut daca ne raportam doar la datele financiare de pe trimestrul 3: o marja neta de profit de 62,44%. Aceasta valoare ar plasa sectorul operatorilor portuari pe primul loc in anul 2007”, a punctat analistul Intercapital Invest.
Potrivit Alexandrei Suciu, sectorul constructiilor si imobiliarelor s-a situat anul trecut pe locul 4, cu o medie a marjei nete de profit de 7,73%. „Comnord Bucuresti a obtinut o marja neta de profit de 8,31%, Transilvania Constructii a inregistrat o marja de 12,54%. Impact Developer & Contractor a obtinut o cifra de afaceri de 11,6 milioane lei in 2007”, a detaliat Suciu.
Paul Brendea, analist financiar in cadrul SSIF Prime Transaction, are un alt unghi de ierarhizare a celor mai profitabile sectoare de la bursa. „La o prima vedere, sectoarele financiar, echipamente si servicii au lucrat cu marjele cele mai mari in 2007. In 2006 cam tot aceleasi sectoare s-au bucurat de marje mai bune”.
Brendea adauga insa ca e foarte greu de realizat un top exact, deoarece la multe societati rezultatul din exploatare e denaturat de factori one-off (evenimente care se intampla o singura data si duc la cresteri exceptionale de profit, iar in plus sunt greu de cuantificat).
„Mai mult, sectoarele economice nu sunt bine reprezentate pe bursa romaneasca, unde cele mai mult companii sunt in segmentul Rasdaq si astfel nu dau raportari financiare complete”, a completat analistul Prime Transaction.
SIF-urile, cele mai profitabile companii la bursa
In ceea ce priveste topul celor mai profitabile companii de la BVB, dupa marja de profit, cele 5 SIF-uri tin capul de afis, cu marje de profit de peste 40% in 2007, potrivit lui Brendea.
Accesati Top 10 al celor mai profitabile companii listate, dupa marja neta de profit. sursa: Prime Transaction
„Cele mai mari marje le-au avut cele 5 SIF-uri, cu SIF Banat-Crisana in frunte, cu o marja de profit de 66,81%, urmate de Broker Cluj, cu 42,46%. Deci, segmentul financiar a beneficiat din plin de avansul bursei din prima jumatate a anului. Urmeaza Turism Hoteluri Restaurante Marea Neagra (in urma unui one-off event, vanzarea de active imobiliare), cu 40,68% si Rompetrol Well Services, cu o marja de 22,22%”, a aratat Brendea.
Pe locurile 9 si 10, in topul companiilor cele mai profitabile de la BVB dupa marja de profit au urmat Biofarm si Trangaz, cu marje de 21,65%, respectiv 21,6%, potrivit analistului Prime Transaction.