Valentin Ionescu, seful BVB, este dezamagit. Anuntata cu surle si trambite pentru luna octombrie, listarea a 15% din actiunile Transelectrica, o afacere care ar fi adus in piata in jur de 65,6 milioane de euro, conform estimarilor Bancii Transilvania, va fi amanata, cel mai probabil, pentru anul viitor, din cauza contextului extern nefavorabil.
“Trebuia sa fie in octombrie Transelectrica si in decembrie Transgaz. E clar ca nu mai exista sanse pentru Transgaz in acest an. Sper sa incheiem anul cu bine, in sensul listarii Transelectrica. Daca nu, alte oportunitati majore nu sunt in jur”, spune Ionescu.
Adrian Lupsan, reprezentantul firmei Intercapital, spune ca listarea secundara a Transelectrica va avea loc, mai degraba, in ianuarie-februarie 2012. Adauga insa ca “sunt sanse (de listare in acest an – n.r.), intr-adevar, minimale, dar exista”.
“Depinde foarte mult de viteza cu care se va misca firma care va castiga listarea, cat si celelalte institutii ale statului”, a precizat Lupsan.
Intercapital face parte din singurul consortiu care a depus o oferta pentru intermedierea vanzarii pachetului de 15% din Transelectrica.
Iar vestile proaste pentru BVB nu se opresc aici. Nici celelalte companii pe care statul s-a angajat sa le listeze in acest an nu vor mai ajunge pe Bursa in 2011. Pe lista sa aflau doua companii cu potential pentru investitori, Tarom si Oltchim.
[b]Ionescu cere “o gandire mai logica” la Guvern[/b]
Valentin Ionescu, seful Bursei, spune ca situatia din prezent este una cel putin sensibila. Dupa esecul din vara al ofertei Petrom, statul a suspendat toate demersurile, astfel ca s-a ajuns in situatia ca toate privatizarile sa fie blocate.
[img=2162]Valentin Ionescu, seful BVB[/img]
Ionescu spune ca, pentru a deveni atractive pe Bursa, listarile pachetelor detinute de stat la companiile precum Oltchim, Petrom, Transelectrica, Romgaz sau Tarom trebuie sa fie facuta cu “o gandire mai logica”.
“Exista o practica de stimulare a investitorilor, in special a celor mari. Ei vin cand exista o oferta clara, pe o perioada mai mare de timp, nu vor surprize. Pretul este, de asemenea, foarte important. Trebuie facuta o strategie referitoare la pret”, afirma Ionescu.
In opinia sa, statul nu trebuie sa se lacomeasca la castiguri pe termen scurt si sa priveasca in perspectiva. “Statul roman ar trebui sa gandeasca intreaga campanie ca o afacere pe termen mediu si lung. Sa dea un discount mai mare (sa ceara un pret mai mic pentru actiuni – n.r.). Pe langa suma castigata acum, prin tranzactiile care se vor face pe piata de capital va castiga in plus, pentru ca se vor plati impozite. In plus, prin faptul ca piata de capital va deveni puternica, atractiva, va putea atrage finantare mai usor si mai ieftin”, a explicat seful BVB, la The Money Channel.
Potrivit lui Ionescu, pentru a avea succes, listarile vor trebuie sa fie cat se poate de transparente si ordinele de plata sa apara din prima zi in sistem, nu ca in cazul Petrom, unde au fost tinute la secret.
Cand vom vedea noile companii de stat pe bursa? Autoritatile ridica din umeri, invocand contextul international nefavorabil. “E o mare eroare sa spui ca nu sunt bani in piata. Bani sunt destui, fondurile de investitii cauta plasamente, insa pentru a le atrage in Romania, trebuie sa vii cu o oferta competitiva, in concordanta cu realitatile pietei”, afirma analistul Cristian Dinulescu.
“Daca tu tii cu dintii de pret, cum au facut in cazul Petrom, te vei trezi cu esec dupa esec. Mai bine vinzi acum pachete de actiuni unor investitori dispusi sa rentabilizeze companiile, sa investeasca acum, decat sa astepti, fara speranta, o portita de iesire dintr-o criza care pare fara de sfarsit”, a mai spus acesta.