CNP estimeaza pentru finele acestui an o capitalizare de 74 de miliarde de lei (circa 21 de miliarde de euro), cu 30% mai mare decat la finele anului trecut, reprezentand aproape 22% din PIB. Pentru finele anului viitor, CNP indica o capitalizare de 90 de miliarde de lei (25,7 miliarde de euro), sau 23,4% din PIB, in crestere cu 21,6% fata de 2006.
De asemenea, estimarile CNP privind evolutia indicelui BET, al celor mai importante zece companii de la BVB, indica cresteri apropiate de 21% atat pentru 2006, cat si pentru 2007 si 2008. Astfel, indicele BET ar urma sa depaseasca la finele acestui an 8.000 de puncte, pentru ca in 2007 sa treaca de 9.700 de puncte, iar in 2008 sa urce peste 11.750 de puncte.
La finele sedintei de tranzactioare de vineri, cu doar doua zile inainte de inchiderea anului bursier, capitalizarea Bursei de Valori era de 71,3 miliarde de lei (20,8 miliarde de euro), iar indicele BET se afla la un nivel de 7.926 de puncte, in crestere cu 20% fata de inceputul anului.
De asemenea, valoarea tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni derulate la BVB in acest an, neluand in calcul ultimele doua sedinte, se ridica la 10,1 miliarde de lei (2,85 miliarde de euro). CNP estimeaza pentru acest an un nivel al schimburilor bursiere de 10,7 miliarde de lei (3 miliarde de euro).
Pentru anii urmatori, CNP estimeaza un volum total al tranzactiilor bursiere de 15 miliarde lei in 2007, cu 40,2% mai mult decat in 2006, si de 22,5 miliarde lei in 2008, cu 50% mai mult decat in 2007. Asadar, pana in 2008, valoarea tranzactiilor de la Bursa ar urma sa se dubleze fata de acest an.
Reprezentantii CNP sustin insa ca pentru atingerea acestor estimari este necesara aparitia pe piata a mai multor companii mari, precum si a unor instrumente noi.
„Necesitatea aparitiei pe piata bursiera a unor companii mari sau de referinta (care sa reflecte situatia din economia reala) sau a unor instrumente noi, ca si dezvoltarea celor deja existente, este mai mult decat evidenta. Acest fapt a fost demonstrat cu precadere odata cu listarea Transelectrica si cu lansarea pe piata a obligatiunilor Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare. Aceste cerinte nu pot fi indeplinite pentru ca, in mare parte, populatia, agentii economici nu cunosc acest mijloc de finantare si, ca atare, nu-l folosesc sau nu sunt interesati de o eventuala listare pe bursa romaneasca”, se arata in studiu.
„Cu toate acestea, exista potential si sunt sperante pentru o dezvoltare a pietei romanesti de capital. In urmatorii doi ani, avand in vedere aderarea la Uniunea Europeana si in eventualitatea listarii unor companii mari, reprezentative la bursa, anticipam ca potentialul bursei romanesti s-ar putea concretiza intr-o evolutie ascendenta a indicatorilor sai principali. Totodata, sub aspect legislativ, situatia pare sa se fi stabilizat, iar certificarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana poate fi un prilej de atragere a investitorilor straini”, apreciaza CNP.