„Scopul principal a fost de a avea sistemul altervativ aprobat, fiind un proiect separat fata de cel care vizeaza actiunile companiilor de pe Rasdaq. Piata Rasdaq trebuie sa-si redobandeasca un loc in structura pietei de la Bucuresti si ne vom gandi la cea mai buna solutie pentru investitori, luand in considerare si propunerile CNVM. Societatile de pe piata Rasdaq, prin numarul lor si capitalizare, reprezinta un potential care nu trebuie neglijat, ci exploatat la maxim”, a declarat pentru Mediafax Stere Farmache, presedintele CA al BVB.
De asemenea, el a precizat ca in perioada urmatoare se va consulta si cu mediul de afaceri, pentru a gasi o solutie in interesul investitorilor.
Sistemul alternativ este destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile minime pentru listarea pe piata reglementata a BVB, fie ca functioneaza de mai putin de trei ani, au un free-float mai redus de 25% sau au un capital sub un milion de euro. Pe aceasta platforma vor putea fi transferate actiuni ale companiilor care nu sunt listate pe o piata reglementata, precum si titluri de pe burse externe.
Denumirea sistemului alternativ de tranzactionare, CAN-BVB, este acronimul pentru Companii si Actiuni Noi.
Daca societatile admise la tranzactionare pe CAN se dezvolta intre timp si ajung sa indeplineasca criteriile minime pentru listare, pot fi promovate pe piata reglemetata a Bursei de Valori.
La finele lunii martie, Farmache a declarat ca actiunile Fondului Proprietatea (FP) ar putea fi tranzactionate pe acest sisteml alternativ de tranzactionare, operatiunea necesitand acordul scris al conducerii Fondului si modificarea contractului dintre companie si Depozitarul Central.
Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton, compania care va administra activele Fondului Proprietatea (FP), si-a exprimat acordul pentru prelistarea fondului pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB.
Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori, a spus, saptamana trecuta, ca din punct de vedere tehnic prelistarea se poate realiza imediat dupa autorizarea sistemului alternativ de tranzactionare de catre CNVM.
CNVM a decis in luna iulie 2008 ca piata Rasdaq sa fie un sistem alternativ de tranzactionare, mentionand ca nu poate fi considerata o piata reglementata. Comisia a respins, de asemenea, un proiect al Bursei de Valori Bucuresti de reconfigurare a pietei Rasdaq in doua structuri, respectiv o piata reglementata – Rasdaq Star – si un sistem alternativ de tranzactionare.
Ulterior, Consiliul BVB a transmis catre CNVM un proiect de reorganizare a pietei Rasdaq, prin care a propus ca 271 de companii sa fie promovate temporar, pentru noua luni, de pe piata Rasdaq la cota Bursei, proiect de asemenea amanat