„Vanzarile in lipsa trebuie sa fie realizate numai cu prevalidare, deci daca un investitor vrea sa vanda unele actiuni desi nu le are in portofoliu trebuie sa le imprumute mai intai si abia apoi sa faca tranzactia”, a declarat Radu Toia, seful Directiei Autorizare-Reglementare din cadrul CNVM, citat de Mediafax.
„Vanzarile in lipsa fara prevalidare vor ramane numai pentru titlurile listate si pe alte piete unde aceste reglementari sunt deja in vigoare, cum este cazul actiunilor Erste, dar si pentru titlurile de stat. Market-maker-ii vor fi singurii carora le este permis sa vanda in lipsa unele actiuni, fara sa le imprumute anterior”, a adaugat Toia.
Pentru introducerea sistemului conturilor globale, consiliile de adminsitratie ale burselor si ale depozitarilor centrali trebuie sa modifice regulamentele de functionare in termen de 60 de zile, documentele urmand sa fie analizate ulterior de CNVM. Totodata, conducerile burselor vor stabili si o lista a actiunilor pentru care va fi permisa vanzarea in lipsa.
„Bursele vor stabili o lista cu actiunile pentru care se pot realiza vanzarile in lipsa si, probabil, ca aceasta va include cele mai lichide actiuni”, a afirmat Toia.
El a mentionat ca firmele de brokeraj vor avea dreptul sa opteze pentru utilizarea conturilor globale sau sa ramana pe sistemul conturilor individuale.
„Desi in proiectul de regulament a fost introdusa o data limita pana la care intermediarii trebuie sa treaca la sistemul conturilor globale, am renuntat la aceasta prevedere. Probabil ca peste o perioada mai lunga de timp vom stabili cand se vor utiliza numai conturile globale”, a adaugat Toia.
La finele lunii ianuarie, CNVM a prelungit un proiect pilot privind utilizarea conturilor globale pentru tranzactionarea actiunilor Erste Bank si a titlurilor de stat.
Conturile globale sunt folosite la tranzactionarea actiunilor Erste Bank din februarie 2008, cand actiunile bancii austriece au fost listate pe piata de la Bucuresti.
La finele lunii iulie 2008, CNVM a aprobat extinderea utilizarii conturilor globale si pentru tranzactionarea titlurilor de stat. Totodata, mecanismul este folosit si la transferul unei emisiuni de obligatiuni ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.