- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

CNVM a respins contestatiile unor firme ale lui Chelu privind obligativitatea ofertelor de preluare

15 Jul, 15:56 • Redactia DailyBusiness
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins contestatiile formulate de noua firme detinute de Catalin Chelu la ordonantele prin care institutia le-a obligat sa deruleze oferte de preluare la alte trei companii controlate in proportie de peste 33% din capital de omul de afaceri, conform Mediafax.
CNVM a respins contestatiile unor firme ale lui Chelu privind obligativitatea ofertelor de preluare

Firmele Comat, Galgros, Amicosottis, Revan Com, Debrocons, toate din Galati, precum si Mecanica Rotes Targoviste (METY), Celule Electrice Bailesti (CLEL),Vulturul Comarnic (VULT) si Altur Slatina (ALT) au contestat ordonantele emise la inceputul lunii iunie de CNVM prin care au fost obligate sa inceapa oferte de preluare.

CNVM a emis, la 2 iunie, patru ordonante prin care il obliga pe Chelu sa lanseze oferte publice de preluare, impreuna cu persoanele cu care actioneaza concertat, la firmele Altur Slatina, Mecanica Rotes Targoviste, Comat Galati si Vitimas Tecuci.
Potrivit Comisiei, Chelu actioneaza in mod concertat cu firmele Mecanica Rotes Targoviste, Celule Electrice Bailesti, Galgros, Revan Com, Vulturul Comarnic, Cezar Rimar si alte persoane. Omul de afaceri detine peste 33% din actiunile firmelor la care a fost obligat sa deruleze oferte de preluare.

Legislatia pietei de capital prevede ca atunci cand un investitor ajunge sa detina mai mult de 33% din titlurile unei companii trebuie sa lanseze o oferta publica de preluare pentru restul de actiuni.

Firmele controlate de Chelu au sustinut in contestatiile formulate ca nu actioneaza concertat cu omul de afaceri si ca ordonantele Comisiei reprezinta „un exces de putere”.

Totodata, societatile respective mentioneaza ca CNVM nu a emis niciun act prin care sa fie anuntate ca sunt verificate si astfel nu au putut sa reactioneze la acest control.

„CNVM a stabilit masuri prin ordonanta contestata fara respectarea procedurii obligatorii de emitere a actului administrativ prevazuta la articolele 8 si 14 din Regulamentul 11/1997 si articolul 9 aliniat 2 din Statutul CNVM, in sensul ca nu a fost emis un act prin care sa se dispuna inceperea investigatiilor privind posibile incalcari ale legislatiei pietei de capital, motiv pentru care intreaga procedura de investigare este viciata, iar ordonanta contestata este lovita de nulitate absoluta. Prin aceasta omisiune au fost incalcate si principiile constitutionale privind transparenta administratiei publice si dreptul la aparare”, se spune intr-o contestatie.

Comisia spune ca prevederile Regulmentului 11/1997 nu mai sunt in vigoare, deoarece legea care a stat la baza realizarii acestuia a fost abrogata in 2002.

CNVM reaminteste ca aceste motive au fost invocate si intr-un proces intentat de Chelu cand a fost obligat sa deruleze oferta de preluare la firma Spit Bucviona (SPTU). Institutia a castigat procesele cu omul de afaceri atat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la inceputul anului trecut, cat si de Curtea de Apel Bucuresti, in ianuarie.

Potrivit celor mai recente raportari remise Bursei de Valori Bucuresti (BVB), omul de afaceri detine indirect, prin Mecanica Rotes si Celule Electrice, 42,99% din capitalul Altur.

In structura actionariatului Mecanica Rotes, firma listata pe piata Rasdaq, se regasesc Amirastar Trading din Galati, cu 30,39% din titluri, Amicosottis din acelasi oras, cu 22,79%, si omul de afaceri Catalin Chelu, cu 12,2%. In total, Chelu are 65,38% din actiunile Mecanica Rotes.

Chelu detine in mod direct 31,23% din actiunile Comat Galati, iar prin firma Debrocons, inca 15,41% din capital.

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital a cerut CNVM, in iunie, sa suspende de la tranzactionare actiunile firmelor la care Catalin Chelu, impreuna cu persoanele cu care actioneaza concertat, a fost obligat sa lanseze oferte publice de preluare. Comisia nu a dat curs cererii.

Solicitarea asociatiei a venit in contextul in care trei firme controlate de omul de afaceri au vandut mai multe pachete de actiuni detinute la Altur, dupa ce Comisia l-a obligat pe Chelu sa lanseze o oferta de preluare a societatii.

Urmărește Daily Business pe Google News