Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a solicitat in luna februarie BVB un punct de vedere cu privire la tranzactiile cu actiuni SPIT Bucovina Suceava efectuate in perioada 21 iunie – 13 august 2007, relateaza Mediafax.
„Va solicitam sa analizati modalitatea in care aceste tranzactii s-au derulat si sa ne comunicati, in cel mai scurt timp posibil, daca in cadrul procesului de monitorizare a tranzactiilor respective au fost constatate incalcari ale reglementarilor bursiere in vigoare la momentul respectiv”, se spunea in solicitarea CNVM.
Bursa a transmis Comisiei un raspuns in care preciza ca pana la finele lunii februarie la secretariatul BVB nu a fost inregistrata nicio sesizare cu privire la posibilele fapte ilicite prevazute in reglementarile bursiere in vigoare in perioada realizarii respectivelor tranzactii.
De asemenea, BVB a mentionat ca in luna iunie a anului 2007 actiunile SPIT Bucovina au fost tranzactionate fara a li se aplica o limita de variatie a pretului.
Totusi, Comisia a considerat ca BVB nu a raspuns solicitarilor formulate cu privire la analizarea tranzactiilor cu actiunile respective si la constatarea unor posibile incalcari ale reglementarilor bursiere.
Prin urmare, CNVM a sanctionat-o cu avertisment pe Anca Dumitru.
„Pericolul social al faptelor retinute consta in faptul ca prin conduita adoptata au fost afectate direct activitatile curente al autoritatii (in speta, modul de investigare a tranzactiilor cu actiuni SPIT Bucovina), actiuni ce pot altera deciziile de autoritate”, se spune intr-o decizie a Comisiei.
Dumitru a fost sanctionata la 25 mai si a facut contestatie la decizia CNVM, insa Comisia a respins contestatia.
Ea a mentionat in contestatia formulata ca sanctionarea sa este neintemeiata pentru ca BVB a executat obligatiile legale care ii revin in legatura cu solicitarea din februarie a CNVM.
In plus, Dumitru a spus ca BVB nu are calitatea juridica pentru emiterea de analize, puncte de vedere sau opinii in legatura cu fapte sau acte savarsite de investitori si brokeri.
Totodata, conducerea BVB a sustinut ca toate parghiile procedurale aflate la indemana operatorului de piata sunt inactivate prin prescriptia raspunderii bursiere la un interval de circa 32 de luni de la perioada analizata de CNVM.
„Conduita atribuita BVB, descrisa in preambulul ordonantei in cauza (prin care a fost sanctionata cu avertisment – n.r) nu este incriminata drept contraventie prin niciun act normativ a carui aplicare se afla in administrarea CNVM. Legea 297/2004 (a pietei de capital – n.r.) nu incrimineaza drept contraventie fapta retinuta de CNVM, respectiv fapta unui operator de piata de a nu raspunde unor solicitari ale CNVM cu privire la analizarea si furnizarea de informatii referitoare la activitatea de tranzactionarea a actiunilor unui emitent, in raport de regulile pietei pe care, in calitate de administrator, este in drept sa le supravegheze”, a mai afirmat Dumitru in contestatie.
In perioada in care CNVM a vrut o analiza a tranzactiilor cu actiunile SPIT Bucovina, in actionariatul producatorului de piese si accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule se regaseau omul de afaceri Catalin Chelu, cu 29,88% din titluri, SIF Moldova (SIF2) – 22,88% si o persoana fizica Maricel-Ionel Stan – 27,33%.
CNVM i-a solicitat de mai multe ori lui Chelu sa lanseze o oferta de preluare la SPIT Bucovina, intrucat detinea concertat cu alte persoane peste 33% din titlurile firmei. Chelu nu s-a conformat, insa, cerintelor Comisiei.
Anca Dumitru este director general al BVB din decembrie 2008, cand a preluat conducerea operatorului de piata de la Stere Farmache, care a ramas numai presedinte al Consiliului de Administrare al bursei.