Hotararea a fost luata ca urmare a faptului ca luni, 27 august, pretul actiunilor in cauza a crescut, intr-un interval extrem de scurt, de numai 20 min., pana la limita la care, daca Bursa nu ar fi suspendat tranzactionarea, sistemul ar fi oprit automat aceste operatiuni, se precizeaza intr-un comunicat de presa al CNVM.
Conform Codului Bursier, art. 111 alin. 1 pct.c.), BVB poate decide suspendarea de la tranzactionare a instrumentelor financiare, in mod exceptional, in scopul prevenirii folosirii unor informatii inainte ca acestea sa devina publice conform prevederilor legale in vigoare.
Departamentul de supraveghere al C.N.V.M. a semnalat Comisiei cresterea rapida a pretului actiunilor in cauza, precum si decizia de suspendare luata de B.V.B., iar autoritatea pietei de capital a cerut, atat bursei, cat si departamentelor de specialitate ale institutiei, analizarea tranzactiilor si identificarea unor eventuale nerespectari ale legislatiei in vigoare, se mai precizeaza in comunicatul CNVM.
Asociatia Brokerilor acuza incalcarea Codului Bursier
Decizia CNVM vine dupa ce Asociatia Brokerilor a solicitat marti Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare demararea de urgenta a unei investigatii asupra tranzactiilor cu actiuni ale S.C. Rompetrol Rafinare S.A. efectuate in data de 27 august 2007.
Solicitarea Asociatiei Brokerilor are la baza ingrijorarea in legatura cu modul in care informatia privind achizitia de catre KazMunayGaz a 75% din The Rompetrol Group, N.V., actionar majoritar al S.C. Rompetrol Rafinare S.A., societate listata pe piata reglementata administrata de S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A., a fost adusa la cunostinta investitorilor din piata de capital, se precizeaza intr-un comunicat de presa, dat marti publicitatii.
Brokerii afirma in esenta faptul ca Rompetrol ar fi comunicat mai intai in mass-media informatia privind vanzarea actiunilor care firma kazaha, inainte de a comunica Bursei de Valori, fapt ce a dus, in cele din urma, la o apreciere rapida a titlurilor Rompetrol, in cele din urma acestea fiind suspendate de la tranzactionare.
„Contractul mentionat a fost semnat pe data de 24 august a.c., informatia devenind publica prin intermediul mass-media abia la jumatatea zilei de 27 august. B.V.B. a luat decizia suspendarii tranzactionarii actiunilor RRC in scopul facilitarii accesului la informatie pentru toti investitorii, in urma comentariilor de la televiziune, nefiind in posesia niciunei informari primite de la emitent”, se precizeaza in comunicat.
Asociatia Brokerilor afirma ca B.V.B. a primit comunicatul de presa ulterior difuzarii acestuia catre mass-media. Raportul Curent prin care S.C. Rompetrol Rafinare S.A. a adus la cunostinta Bursei de Valori aceasta informatie a fost transmis abia in seara zilei de 27 august a.c. la solicitarea B.V.B. depasind cu mult intervalul regulamentar de maximum 24 de ore, prevazut de art. 113 lit. A alin. e) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 1/2006.
„Nerespectarea acestei obligatii ridica uriase semne de intrebare in legatura cu respectarea prevederilor legale cu privire la regimul informatiilor privilegiate si la eventuale tranzactii incheiate in baza acestor informatii. Aceste suspiciuni sunt intarite si de variatia semnificativa a pretului in intervalul de la deschiderea pietei in data de 27 august si pana la suspendarea de catre B.V.B. a acestor titluri, in vederea difuzarii informarii catre participantii la piata”, se precizeaza in comunicat.
Asociatia Brokerilor a solicitat, in concluzie, C.N.V.M. efectuarea in regim de urgenta a unei investigatii asupra tuturor tranzactiilor incheiate in acest interval cu titluri RRC si, in scopul asigurarii protectiei investitorilor, suspendarea tranzactionarii simbolului pana la finalizarea investigatiei si respectiv pana la completarea raportului curent al emitentului, care nu contine toate informatiile necesare privind contractul mentionat, pentru o informare corecta si completa asupra pretului si conditiilor tranzactiei.
Titlurile Rompetrol, vedetele pietei
In timp ce brokerii si CNVM ancheteaza modul in care Rompetrol a comunicat informatia in piata, efectele anuntului de vanzare a actiunilor Rompetrol Group, din Olanda, a generat in piata de capital romaneasca o crestere a cotatiilor au aproape 30 de procente, in numai doua zile.
Dupa ce ieri, titlurile Rompetrol Rafinare Constanta si Rompetrol Well Services au fost suspendate de la tranzactionare dupa o apreciere de 14 %, astazi, titlurile au revenit si, pe baza cererii uriase, s-au apreciat cu 14,29%, respectiv 14,74%. Rafinaria Vega, listata pe platforma Rasdaq, a incheiat ziua cu o crestere de 24,8%.