Astfel, Comisia va evalua actionarii semnificativi ai caselor de brokeraj sau actionarii care pot exercita o influenta puternica asupra administratiei unei SSIF-ului, in cazul in care acestia au intentia sa achizitioneze in mod direct o participatie calificata, adica cel putin 10% din capitalul intermediarului.
De asemenea, orice actionar care vrea sa instraineze, direct sau indirect, o participatie calificata in cadrul unui SSIF va trebui sa notifice CNVM-ul.
Arbitru pietei de capital va evalua reputatia potentialului cumparator de actiuni ale unui SSIF pe baza integritatii si a competentei profesionale a acestuia. In cazul in care achizitorul este o firma, cerintele de integritate trebuie respectate atat de persoana juridica in sine, cat si de persoanele de la conducerea firmei.
Potrivit regulamentului, integritatea unui posibil cumparator va fi legata si de inscrierile din cazierul judiciar sau de condamnarile pentru infractiuni privind sectorul financiar. Totodata, CNVM va lua in calcul corectitudinea activitatilor desfasurate in trecut de posibilul investitor.
In acelasi timp, arbitrul pietei de capital va evalua si soliditatea financiara a achizitorului potential, in special in ceea ce priveste tipul de activitate desfasurat in prezent si cea preconizata sa fie desfasurata de casa de brokeraj vizata de achizitiea propusa.
In urma acestor criterii de evaluare, CNVM se poate opune unei achizitii sau majorarii detinerii unui actionar al SSIF.