- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Companiile romanesti de la BVB inca au dificultati in identificarea unor modele de business

14 Jul, 17:25 • Redactia DailyBusiness
Dupa doi ani de criza financiara, companiile romanesti de la BVB inca au dificultati in identificarea unor modele de business care sa le asigure profitabilitate si creare de valoare durabila pentru actionari intr-un context economic nefavorabil, potrivit unui studiu Contrast Management-Consulting.
Companiile romanesti de la BVB inca au dificultati in identificarea unor modele de business

Studiul a urmarit evolutia primelor 50 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti in perioada 2007 – 2009 dupa o metodologie complexa care include patru indicatori principali: rentabilitatea reala a capitalului, rentabilitatea capitalului propriu, indicatorul combinat de crestere si randamentul actiunilor.

Analistii Contrast considera ca factorul determinant al succesului este reprezentat de o strategie „sanatoasa” de crestere, capabila sa aduca valoare durabila pentru actionari.

Astfel, una dintre principalele concluzii ale studiului este ca firmele romanesti listate la bursa inca tind sa reactioneze mai mult instinctual si mai putin pe baza unei analize fundamentate si a unui plan coerent de management strategic.

„In absenta unor strategii coerente si a aplicarii unor principii fundamentale de management (gestiunea fluxului de numerar, managementul gradului de indatorare, etc.), aceste companii risca nu numai sa se transforme in ‘underperformers’ (neperformante), ci chiar sa se confrunte cu situatii de insolventa”, a declarat intr-un comunicat Remus Laes, managing partner la Contrast Management – Consulting.

Totusi, Thomas Gabriel, managing partner Contrast Management – Consulting, considera ca firmele din Romania fac primii pasi spre implementarea unor sisteme de management strategic.

„Desi la inceput de drum, companiile din Romania incep sa inteleaga importanta conceptului de creare de valoare durabila pentru actionari si de transparenta in relatia cu investitorii. In termeni de management, aceasta se traduce prin imbinarea excelentei operationale cu inovarea si viziunea strategica, ca premize sine qua non ale cresterii unei companii”, a afirmat el in comunicat.

Gabriel a adaugat ca firmele care vor sti sa foloseasca aceasta perioada pentru a cauta in mod proactiv un nou model de business si pentru a crea structuri si procese adaptate conditiilor de piata vor beneficia cel mai mult de urmatoarea perioada de crestere.

Potrivit studiului, ponderea companiilor care au generat un randament real al capitalurilor utilizate pozitiv a scazut de la 62% in 2006 la doar 17% anul trecut.

La nivelul analizei individuale a companiilor in perioada 2007 – 2009, topul este condus de Rompetrol Well Services (PTR), cifra de afaceri a companiei avansand cu 40% in 2007 si cu 20% in 2008.

„Cu o finantare in principal din surse proprii, si implicit un cost redus al indatorarii, Rompetrol Well Services a reusit sa degajeze o rentabilitate reala pozitiva a capitalurilor utilizate, pe parcursul intregii perioade analizate in studiul Contrast”, se mai spune in comunicat.

Rompetrol Well Services este urmata de Electromagnetica (ELMA) si Condmag (COMI), iar pe ultimele doua locuri s-au clasat Artego (ARTE) si Turism Felix (TUFE).

Actiunile Rompetrol Well Services au avut un randament de 22,05% in perioada analizata, titlurile Electromagnetica au avansat cu 23,52%, in timp ce cotatia Condmag a scazut cu 4,74%.

Totodata, titlurile Artego au pierdut 8,09% din valoare, iar actiunile Turism Felix au coborat cu 14,83%.

Companiile din sectorul financiare au fost analizate separat. Banca Transilvania (TLV) si BRD (BRD) s-au clasat pe primul loc, fiind urmate de SIF Oltenia (SIF5). Pe ultimele doua locuri s-au clasat SIF Moldova (SIF2) si Banca Comerciala Carpatica (BCC).

In intervalul 2007 – 2009, actiunile Bancii Transilvania au coborat cu 18,05%, iar cotatia titlurilor BRD a scazut cu 6,55%. Actiunile SIF Oltenia au inregistrat un recul de 25,74%. Titlurile ultimelor doua companii clasate, SIF Moldova si Banca Carpatica, au coborat cu 27% si, respectiv, 33,44%.

„Incepand cu 2008, sub impactul crizei financiare, actiunile investitorilor au tinut cont intr-o mai mica masura de performantele reale inregistrate de companii si de potentialul lor pentru dezvoltare durabila si intr-o mai mare masura de conjunctura nefasta a economiei la nivel mondial. In schimb, pe masura ce pietele recastiga increderea investitorilor, adevaratii creatori de valoare vor fi in postura de a beneficia din plin de aceasta revenire”, se spune in studiu.

Analistii considera ca investitorii ar putea alege in viitor cu mai multa atentie actiunile pe care le vor include in portofoliu si se vor indrepta spre companii care au dovedit chiar si in perioade nefavorabile ca reusesc sa se mentina peste medie si sa functioneze profitabil.

Compania Contrast Management – Consulting a fost infiintata in anul 1991 la Viena si are 150 de angajati. Contrast este liderul pietei de consultanta strategica si controlling din Austria si una dintre cele mai importante companii de consultanta de management din Romania.

Infiintata in 2005 si avand in prezent 30 angajati, filiala din Bucuresti, Contrast Management Consulting & Training, este una dintre primele cinci companii de consultanta in management care activeaza pe piata romaneasca.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...