- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Companiile rusesti s-ar putea retrage de la Bursa de la Londra

20 Jul, 11:20 • Redactia DailyBusiness
Criza diplomatica dintre Rusia si Marea Britanie ar putea provoca retragerea de la bursa a marilor companii rusesti listate la London Stock Exchange, in avantajul platformelor bursiere continentale.
Companiile rusesti s-ar putea retrage de la Bursa de la Londra

„Daca aceasta situatie se perpetueaza, este posibil ca platformele bursiere din Marea Britanie sa piarda teren si ca bursele europene sa recupereze companiile rusesti”, a declarat, joi, Alexandr Sokhin, presedintele Uniunii Industrialistilor si Patronatului din Rusia, citat de agentia Ria Novosti, preluata de AFP.

La Bursa de Valori de la Londra sunt cotate companiile Rosneft si Gazprom, numarul unu din sectorul petrolier si, respectiv compania gigant din sectorul gazelor naturale.

Marea Britanie a anuntat, luni, ca expluzeaza patru diplomati rusi, ca reactie la refuzul Moscovei de a-l extrada pe Andrei Lugodov, principalul suspect in asasinarea in noiembrie 2006 la Londra a lui Alexandr Litvinenko, fost agent rus devenit opozant al Kremlinului.

Rusia s-a repliat joi si a anuntat expluzarea a patru diplomati britanici si intreruperea cooperarii ruso-britanice in lupta antiterorista.

Zeci de companii rusesti s-au listat la Bursa din Londra in ultimii ani, si au castigat miliarde de euro, iar acum ar putea fi „tentate” sa se mute in alte burse europene, a mai spus Shokhin.

Reactiile presei

Indiferent daca Rusia ar fi sau nu responsabila pentru moartea fostului spion si critic al Kremlinului, Alexander Litvinenko, presa britanica a criticat „cultura” rusa de a reduce la tacere dizidentii atat in Rusia cat si peste hotare.

Cotidianul Financial Times a aratat, in editorialul de la sfarsitul saptamanii, ca „vina pentru deteriorarea relatiilor dintre est si vest o poarta in mare parte Rusia”. Publicatia a mai spus ca presedintele rus Vladimir Putin „nu poate fi acuzat de sinistra moarte a lui Alexander Litvinenko”, dar ca poarta „responsabilitatea morala” pentru crearea senzatiei ca neintelegerile politice sunt rezolvate prin crima.

The Times a catalogat reactiile Rusiei la criza diplomatica drept „distructive” si a spus ca Rusia trebuie sa inteleaga „enervarea” Marii Britanii in legatura cu ceea ce s-a intamplat pe teritoriul sau.

„Marea Britanie inca vrea sa faca afaceri cu Rusia; Moscova pe de alta parte, trebuie sa arate ca, in ciuda expulzarilor, este gata sa faca afaceri cu lumea moderna” a mai spus The Times.

Tabloidul The Sun scria in editia de vineri ca Rusia „nu poate exporta opresiunea fara consecinte” mai ales luand in considerare noile campuri petrolifere descoperite, pentru care are mare nevoie de investitii straine si „respectabilitate”.

Tabloidul britanic a mai spus ca Rusia nu va obtine nimic daca „trimite asasini in intreaga lume pentru a-l scapa pe Putin de critici”.

Decizia Rusiei de a suspenda cooperarea in lupta anti-terorista nu a fost un pas „pozitiv”, a declarat Tom Casey, purtator de cuvant al Departamentului de Stat american

Urmărește Daily Business pe Google News