Valoarea ofertei Contor Group este de 11,78 milioane lei, reprezentand 31.012.600 de actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei, la pretul de 0,38 lei/titlu.
Pretul de oferta al actiunilor listate este sustinut de valoarea contabila, care reprezinta 110% din activul net contabil pe actiune, mai mare decat in cazul altor oferte de pe piata de capital, potrivit unui comunicat al companiei, publicat joi.
Capitalizarea companiei la pretul ofertei publice este de 4,55 ori mai mare decat profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari), in timp ce raportul obisnuit in cazul unor companii care se listeaza este de circa 10, argumenteaza reprezentantii companiei. Profitul EBITDA al Contor Group Arad a fost anul trecut de 10,35 milioane lei.
Compania cauta fonduri pentru dezvoltarea afacerilor externe
Strategia de dezvoltare a companiei Contor Group, ce include lansarea IPO-ului, are ca obiectiv principal cresterea profitabila a afacerii prin intrarea pe piete noi, prin largirea portofoliului de produse proprii, cresterea capacitatilor de productie si ridicarea nivelului de automatizare si robotizare.
„In ultimii trei ani, compania a intreprins investitii in valoare de aproximativ 5 milioane de euro, investitii in dezvoltarea de produse si piete noi si in mecanizari-automatizari destinate maririi capacitatilor de productie, la un nivel tehnologic comparabil celor mai bune practici in bransa. Aceste acumulari au influentat negativ rezultatele financiare in perioada 2005-2007, dar au influentat pozitiv dinamica vanzarilor de contoare”, se arata in comunicatul companiei.
In 2007, Contor Group a vandut 866.000 de contoare, cu 69% mai mult decat in 2006. Pentru 2008, compania estimeaza o crestere a vanzarilor cu 24%, pana la 1,08 milioane contoare, ceea ce inseamna o dublare a capacitatilor de productie fata de 2006. Pana in 2012, Contor Group Arad estimeaza cresteri ale vanzarilor de cel putin 10% pe an.
Compania are o cota de piata de circa 70% in Romania la contoarele de apartament si de bransament si cote semnificative pe alte piete, precum Germania, Franta, Polonia, Rusia, Ucraina si tarile balcanice.
Intentii de extindere in Europa de Vest, Africa si Orientul Mijlociu
„In anii urmatori vrem sa ne consolidam pozitia pe pietele curente si sa abordam piete noi: Africa, Orientul Mijlociu, Spania, Italia, Tarile Scandinative si Tarile Baltice”, a declarat Tudor Caracioni, directorul general al Contor Group.
Catalin Dobrescu, directorul de tranzactionare SIF Banat-Crisana, a declarat ca intrarea societatii in actionariatul companiei Contor Group, in toamna anului 2007, a fost determinata de potentialul de dezvoltare al companiei, atat din punct de vedere al pietei, cat si din cel al capacitatilor de productie.
La inceputul lunii octombrie 2007, Middle Europe Investments (MEI) din Olanda a subscris pentru 6,25% din actiunile Contor Group, ceea ce a dus la majorarea capitalului social sub forma unui plasament privat. Atat MEI, cat si SIF au intrat in structura actionariatului Contor Group pentru o colaborare de lunga durata.
„Argumentul principal al intrarii Middle Europe Investments in actionariatul societatii este potentialul mare pe care aceasta companie il are. Valoarea companiei poate fi subliniata de investitiile importante, care abia de acum incolo se vor regasi in cresterea cifrei de afaceri si a profitabilitatii, precum si de legatura directa a domeniului cu sectorul constructiilor, de unde isi deriva cererea crescanda”, a spus Cristian Fader, manager de investitii la MEI, care se asteapta ca extinderea pe noi piete externe sa sporeasca valoarea companiei.
In 2007, Contor Group SA a inregistrat o cifra de afaceri de 14,14 milioane euro, in crestere cu 8% fata de anul precedent, iar profitul brut a crescut cu 49% pana la 734.000 euro.
Pentru 2008, compania estimeaza un profit brut de circa 1 milion euro, cu 36% mai mare decat cel de anul trecut, pe fondul unui avans al afacerilor cu 18%.