“Pe termen mediu, graul si porumbul raman pe un palier inalt de pret pe bursele internationale, manifestand o volatilitate destul de ridicata; tendinta de crestere a preturilor ar putea fi limitata de incapacitatea cererii din piata de a raspunde unor cotatii de pret si mai ridicate, precum si de perspectivele viitoarelor recolte”, apreciaza Victor Safta, director general Noble Securities- sucursala Romania.
Din cauza secetei, pretul graului a ajuns, in iulie, la un nivel neatins din 2008. in trimestrul al doilea, pretul graului a crescut cu 14,4% pe bursele internationale, iar in cel de-al treilea cu inca aproape 20%. in prima jumatate a lunii octombrie, cotatia graului a marcat insa o corectie, scazand cu circa 5,7%, intrucat preturile ridicate au descurajat cererea si consumul, exporturile de grau american au scazut, o serie de investitori si-au inchis pozitiile long (de cumparare) etc.
In ceea ce priveste pretul porumbului, acesta a crescut pe bursele internationale cu aproape 19% in trimestrul al treilea. in primele doua saptamani din octombrie, cotatia porumbului a inregistrat, la randul sau, o corectie de circa 2,5%, un rol important in aceasta evolutie avand conditiile meteorologice din America de Sud care par a favoriza productii viitoare bune, transmite Agerpres.
“In momentul de fata insa, nu sunt premise pentru ca preturile graului si porumbului sa marcheze deprecieri majore si sa intre pe un palier mult inferior celui actual’, apreciaza Victor Safta.