- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Criza schimba ierarhia intermediarilor la Bursa si lasa 20% din brokeri pe liber

11 May, 00:10 • traian.badulescu
Rulajele reduse de la Bursa au lasat fara locuri de munca peste 270 de brokeri (aproape 20% din total) si mai multe case de brokeraj si-au inchis peste 110 sedii secundare, de la inceputul anului, potrivit buletinelor CNVM.
Criza schimba ierarhia intermediarilor la Bursa si lasa 20% din brokeri pe liber

Pe de alta parte, de la inceputul anului pana in prezent, intermediarii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au angajat circa 50 de agenti pentru servicii de investitii financiare si au infiintat pana la 20 de sedii secundare, conform datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Daca reducerea personalului si a numarului de agentii le-a ajutat pe unele case de brokeraj sa se propulseze sau macar sa se mentina pe acelasi loc in topul intermediarilor de la BVB, pe altele le-a aruncat mai jos in clasament.

Campioana la numarul de brokeri lasati pe liber, cu aproape 30 de agenti mai putin de la inceputul anului, si cu 12 sedii secundare desfiintate, Carpatica Invest a reusit sa se mentina pe locul 8 in topul intermediarilor, dupa primele patru luni din 2009.

„Carpatica Invest si-a mentinut locul in clasament si are fata de 2008 aproximativ aceeasi cota de piata, respectiv 4% per total. Inchiderea anumitor sedii secundare ale societatilor concurente nu a facut altceva decat sa compenseze inchiderea propriilor noastre agentii”, a spus pentru DailyBusiness.ro Marius Trif, directorul general al societatii de brokeraj.

Nu acelasi lucru se poate spune despre Estinvest, de unde au plecat 27 de brokeri de la inceputul anului, dar care a inchis cele mai multe sedii secundare, respectiv 14. Daca in primele 4 luni ale anului trecut, Estinvest se situa pe locul 14 in topul intermediarilor, in perioada ianuarie-aprilie 2009 a coborat pe pozitia 16.

BT Securities insa a urcat pe primul loc in clasamentul din primele 4 luni, dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut se plasa pe locul 3.

La avansul societatii din grupul Banca Transilvania in fruntea topului au contribuit eficientizarea activitatii si extinderea portofoliului de clienti pe zona de retail, a explicat Rares Nilas, directorul general al BT Securities.

„Costurile de administrare pentru mentinerea unor agentii sunt foarte mari daca nu ai suficienti clienti pe retail”, a spus reprezentantul liderului clasamentului pe primele 4 luni.

Ocupantul primului loc in aceeasi perioada din 2008, KBC Securities, a coborat pe locul 2 in topul din acest an.

Tot doua locuri a coborat si Raiffeisen Capital Investment (RCI), de pe pozitia 2 in ianuarie-aprilie 2008, pe 4 in primele 4 luni ale acestui an.

Marele perdant al acestui an este insa Broker Cluj, care nu se mai regaseste in topul primilor 5 intermediari, coborand tocmai pe pozitia 10. Singura societate de brokeraj listata la Bursa a facut obiectul unui control al arbitrului pietei de capital, in urma caruia a fost schimbata conducerea firmei.

Pe de alta parte, in Top 5 intermediari din primele 4 luni si-a facut intrarea casa de brokeraj EFG Securities, cu cele mai mari tranzactii intermediate in aprilie.

Procesul de consolidare a pietei de brokeraj, inceput in cursul anului 2008, continua si in prezent, sunt de parere reprezentantii marilor case de brokeraj.

„Consolidarea pietei s-a manifestat prin concentrarea activitatii, scaderea numarului de agentii si sucursale si concentrarea atentiei societatilor de brokeraj catre investitori si mai putin pe vanzarea actiunilor provenite din privatizarea in masa”, apreciaza Marius Trif de la Carpatica Invest.

Avantajele apartenentei la un grup bancar

Reprezentantii societatilor de brokeraj, membre ale unor grupuri bancare, au pareri impartite cu privire la avantajele oferite de aceasta apartenenta.

In ciuda apartenentei la un grup bancar, o societate de brokeraj trebuie sa fie capabila sa se descurce de una singura, considera Rares Nilas, directorul BT Securities.

„Fiecare divizie se autosustine, trebuie sa aduca profit sau cel putin sa-si suporte cheltuielile”, a punctat Nilas.

Totusi, admite el, exista un avantaj, la nivel de imagine. „Devenim si noi mai cunoscuti”, a explicat directorul general al societatii din grupul Banca Transilvania.

O parere usor diferita are Marius Trif, de la Carpatica Invest.
„Increderea in societatile sustinute de grupuri bancare este mai mare. Ca alte avantaje ar mai fi integrarea tranzactiilor efectuate in numele bancii, tranzactii care genereaza un rulaj mai mare si comisioane”, a spus Trif.

El a adaugat ca in perioada de criza cu rulaje scazute, actionariatul unui SSIF este foarte important, pentru ca poate sustine pentru o perioada mai indelungata activitatea firmei de brokeraj.

Oficicialul Carpatica Invest priveste cu optimism spre viitor si apreciza ca in domeniu vor fi noi angajari si deschideri de agentii.

„Daca interesul pentru produsele bursiere va creste, atunci cu siguranta societatile de brokeraj vor reveni in piata cu noi agentii si implicit cu noi angajari. Totul va tine insa de cerere si oferta si de disponibilitatile banesti ale firmelor de brokeraj”, a aratat Trif.

El spera ca in urma procesului de consolidare, sa nu apara falimente in piata de brokeraj. „Revenirea Bursei din ultima perioada a dat un semnal optimist pentru societatile de intermediere”, a conchis reprezentantul Carpatica Invest.

Urmărește Daily Business pe Google News