- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum s-au comportat SIF-urile in 2006

23 Jan, 17:29 • Redactia DailyBusiness
Profiturile SIF au crescut anul trecut cu 36%, iar activele acestora s-au majorat cu 52%, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Cum s-au comportat SIF-urile in 2006

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat anul trecut profituri totale in valoare de 340,7 mil. lei (96,8 mil. euro), in crestere cu 36% fata de profiturile raportate in 2005.

Cea mai mare crestere a inregistrat-o SIF Banat-Crisana, care si-a majorat profitul cu 65,4%, pana la 83,1 mil. lei (23,6 mil. euro), sau 0,1515 lei/actiune. Cel mai mare profit net l-a SIF Oltenia, cu 85,6 mil. lei (24,3 mil. euro), in crestere cu 48,2% comparativ cu 2005. Profitul pe actiune in cazul SIF Oltenia este de 0,1476 lei/actiune.

O crestere de aproape 48% a inregistrat si profitul SIF Transilvania, care s-a ridicat la 55,4 mil. lei (15,7 mil. euro), in timp ce profitul SIF Muntenia a avansat cu 33,8%, pana la 75,8 mil. lei (21,5 mil. euro). Profitul pe actiune al SIF Transilvania a fost de 0,1014 lei/actiune, iar cel al SIF Muntenia, de 0,0940 lei/actiune.

Singurul dintre SIF-uri care a raportat un profit mai mic decat in 2005 este SIF Moldova, cu un castig de 40,7 mil. lei (11,5 mil. euro), in scadere cu 18,4%. SIF Moldova are un profit unitar de 0,0785 lei/actiune.

Anul trecut, SIF-urile au distribuit dividende din profitul net pe 2005, a caror valoare a fost cuprinsa intre 0,05 si 0,067 lei/actiune. Doua dintre SIF-uri, Banat-Crisana si Transilvania, au propus actionarilor distribuirea de actiuni gratuite in locul dividendelor, insa initiativa a cazut din cauza neintrunirii cvorumului necesar in cadrul AGA.

Cele doua SIF-uri ar putea incerca din nou majorarea capitalului social prin incorporarea profitului net si distribuirea de actiuni gratuite, iar exemplul lor ar putea fi urmat si de celelalte SIF-uri. Pana in acest moment, conducatorii SIF nu au facut declaratii cu privire la modul in care va fi distribuit profitul din 2006.

„Este inca devreme sa spunem ce vom face cu profitul. Vom putea comunica o decizie in acest sens abia peste o saptamana sau doua, dupa ce ne vom consulta si cu conducerea celorlalte SIF-uri”, a declarat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, care administreaza activele SIF Muntenia.

Dividendele distribuite de SIF-uri in ultimii ani au adus randamente mici investitorilor, din cauza cresterilor puternice ale actiunilor. Anul trecut, randamentele oferite de dividendele SIF-urilor au fost de circa 2-3%.

Distribuirea de actiuni gratuite ar fi o solutie mult mai atractiva pentru actionarii SIF, deoarece ar contribui la cresterea volumului de aciuni SIF disponibile pe piata. In plus, prin incorporarea profitului in capitalul social, SIF-urile ar avea la dispozitie sume importante pentru noi investitii.

Activele SIF-urilor au crescut mai repede decat capitalizarea

Valoarea totala a activelor nete ale celor cinci SIF-uri a crescut anul trecut cu 52%, pana la 7,746 mld. lei (2,29 mld. euro), in timp ce capitalizarea bursiera a acestora s-a majorat cu circa 32,4%, pana la 8,6 mld. lei (2,56 mld. euro).

Valoarea activelor din portofoliile SIF este un indicator mai urmarit de catre investitori decat profiturile raportate de acestea, in conditiile in care SIF-urile se comporta mai mult ca fonduri de investitii inchise, iar plusul de valoare pentru actionari e dat mai mult de cresterea activelor.

Cea mai mare crestere de activ a inregistrat-o anul trecut SIF Moldova, cu un avans de 58%. Activele SIF Banat-Crisana au crescut cu 54,6%, iar cele ale SIF Oltenia cu 53,7%. In cazul SIF Transilvania si SIF Muntenia, cresterile de activ s-au situat in jurul a 49%.

SIF-urile detineau la sfaristul anului trecut plasamente in actiuni cotate in valoare de peste 6 mld. lei (1,76 mld. euro), reprezentand peste 7% din capitalizarea totala a Bursei de Valori si Rasdaq.

Potentialul de crestere al SIF-urilor se regaseste insa in detinerile de actiuni necotate, evaluate la sfarsitul anului trecut la circa 1,5 mld. lei (0,44 mld. euro) si care includ participatiile detinute de SIF-uri la BCR. SIF-urile detin circa 30% din titlurile celei mai mari banci din Romania, participatii evaluate la peste 2 mld. euro.

Actiunile SIF au avut o evolutie agitata pe Bursa, in ultimele sedinte de tranzactionare, din cauza zvonurilor privind initiativa legislativa de majorare a pragului maxim de detinere de la 1% la 5%. Indicele BET-FI a incheiat sedinta de marti cu o scadere de 0,2%, dupa o crestere de aproape 4% in sedinta de luni.

Situatia SIF-urilor la sfarsitul lui 2006

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii pozitive tot restul anului
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii ...
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă plăți prin Revolut
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă ...
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 aprilie
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 ...
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani ...
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă la frig până în luna martie”
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă ...
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. ...
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul casei prin Home Bank!
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul ...
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat ...
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!