Potrivit datelor Sibex, investitorii de pe bursa sibiana au putut obtine in ultima perioada, castiguri prin speculatiile pe cumparare, atat pe scadenta octombrie 2010 cat si pe scadenta decembrie 2010.
In intervalul 31.08 – 6.09, cotatia futures a aurului pe scadenta octombrie a castigat la Sibex 102,1 de dolari crescand de la 1.246,9 dolari la 1.349 dolari.
Astfel, la o investitie initiala pentru tranzactionarea unui contract de 500 lei (valoarea minima admisa), fiecare miscare a cotatiei cu un dolar a adus un castig de 10 lei, iar randamentul cumparatorilor s-a ridicat pana la 204%, conform Sibex.
„La o variatie de 1 dolar, castigul potential este de 10 lei. Inmultind cei 102 dolari castigati de uncia de aur cu 10 lei si adunand la suma investita, reiese un castig potential de 1.520 de lei”, a explicat Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al Sibex, pentru DailyBusiness.ro.
De asemenea, cresterea cotatiei SIBGOLD_RON decembrie cu 99,5 dolari, de la 1249,5 USD in 31 august la 1349 dolari in 6 octombrie, a determinat un randament la cumparare de 199 %.
[quote=Darius Cipariu, director general adjunct Sibex]Participantii si-au putut tripla suma initiala investita pe un contract in decurs de o luna si cateva zile, pe fondul cresterilor record inregistrate[/quote]
Statisticile Sibex arata ca in luna septembrie au fost incheiate 2.300 contracte, in valoare de 29 de milioane de lei. Datele indica, totodata, ca de la lansarea produsului pe piata sibiana, in iulie, pana in 5 octombrie, investitorii au incheiat peste 4.700 de contracte SIBGOLD_RON echivaland cu 45.000 uncii de aur.
La Sibex, contractului futures pe aur, denominat in lei are simbolul SIBGOLD_RON. si scadente de pana la sase luni, in lunile pare ale anului (februarie, aprilie, iunie, august, octombrie si decembrie).
[img=920][/img]
Astfel, pentru fiecare scadenta, prima zi de tranzactionare este cu sase luni inainte de scadenta. Marimea obiectului contractului este de 10 uncii de Aur, pasul de tranzactionare fiind de 0,1 dolari.
Pretul de lichidare la scadenta a pozitiilor ramase deschise este egal cu cotatie P.M. (post-meridian) de referinta a aurului, comunicata de London Gold Market Fixing Ltd. din ziua scadentei.
Pozitiile ramase deschide se lichideaza prin decontarea in lei a diferentelor dintre valoare contractului si 10 X cotatia P.M de referinta a aurului comunicata de London Gold Market Fixing Ltd.
De ce se scumpeste aurul?
Potrivit specialistilor Sibex, cauzele principale ale interesului investitorilor pentru metalul galben este dat de estimarile privind scaderea valorii valutelor, in special a dolarului.
„Dolarul este o moneda care, in mod normal, evolueaza invers fata de cotatia aurului, el atingand recent (4 octombrie) cel mai scazut nivel din ultimele sase luni in raport cu moneda unica europeana. Aceasta situatie a determinat investitorii din piata internationala sa impulsioneze cererea de metale pretioase, acestia alegand aurul ca instrument de rezerva si de protectie”, afirma Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al Sibex.
[img=919][/img]
Astfel, ultima perioada s-a concretizat printr-o evolutie spectaculoasa, pretul aurului atingand 14 recorduri istorice in ultimele 17 sedinte de tranzactionare pe pietele internationale.
Piata internationala a aurului are ca masura etalon dolar/ounce troy. Greutatea acestei masuri este de 31.1034768 grame si este folosita de toate institutiile financiare internationale care tranzactioneaza aurul. Tranzactiile cu acest activ pot fi urmarite pe diferite burse: www.cbot.com; www.bse.com; www.lse.com, pe site-uri de specialitate cum sunt: www.goldmoney.com ; www.netdania.com; http://www2.barchart.com precum si pe bursa din Sibiu: www.Sibex.ro .
Clientii societatilor de investitii financiare care tranzactioneaza pe Sibiu, au posibilitatea sa urmareasca pretul aurului in timp real pe softul de tranzactionare Eltrans v6.