Presedintele SIF1 pare sceptic fata de posibilitatea ca Fondul sa aiba un cuvant de spus in managementul companiilor de stat unde este actionar. Cuzman mai este reticent si cu privire la evolutia pretului titlurilor FP dupa listare.
„Exista cateva semne de intrebare privind Fondul Proprietatea. As da ca exemple participatiile Fondului la companiile de stat unde nu stim exact ce se intampla si unde Fondul nu a putut sa isi impuna punctul de vedere, dupa cum am vazut in cazul donatiei de 400 de milioane de lei pe care Romgaz a trebuit sa o faca la bugetul de stat”, a declarat Cuzman.
„Colacul de salvare” pentru bursa
Investitorii, brokerii si oficialii Bursei de Valori, citati de DailyBusiness.ro asteapta listarea Fondului Proprietatea, pe 25 ianuarie, ca pe un adevarat colac de salvare, dupa un an 2010 marcat de apatie, riscuri majore si investitii putine.
Momentul este vazut de oficialii BVB si administratorii Fondului drept unul cu valente istorice.
„Va fi un moment istoric, un nou inceput pentru piata de capital romaneasca.”, spune, optimist, Stere Farmache, presedintele BVB.
„Va creste atractivitatea pietei de capital. Ganditi-va ca Fondul Proprietatea reprezinta 83 de companii, multe din domenii strategice precum energia, intre care 29 listate la bursa. Ma astept ca potentialul titlurilor FP sa atraga si investitori straini”, a mai spus Farmache, pentru DailyBusiness.ro.
Dincolo de asteptarile optimiste, poate cel mai important semn de intrebare este legat de potentialul de crestere al titlurilor FP. Vor inregistra acestea aprecierea asteptata de investitori?
„Nu vad de ce sa nu aiba o evolutie pozitiva, mai cu seama ca in piata nu exista nicio bula speculativa”, afirma, recent, pentru DailyBusiness.ro, Grzegorz Konieczny, directorul de portofoliu al FP.
Potrivit lui Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest, actiunile FP ar putea urma acelasi scenariu cu cel al SIF Oltenia (SIF5), de la inceputul anilor 2000.
„SIF Oltenia avea un activ net in 1999 in jurul valorii nominale, in timp ce pretul din piata prezenta un discount de peste 60%. Acum, la Fondul Proprietatea, este acelasi scenariu”, a declarat Lupsan. Dupa listarea actiunilor, pretul s-a apropiat rapid de valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, iar un an mai tarziu a depasit acest nivel.
In cazul FP, pana pe 22 decembrie, actiunile FP s-au putut vinde pe piata libera, la un pret ce a variat intre 0,3 si 0,6 lei actiune, fata de valoarea nominala de 1 leu. Odata cu lansarea certificatului de inregistrare a valorilor mobiliare, tranzactiile s-au suspendat (22 decembrie) pana la listarea la bursa.
„Nu cred ca este vreun manager care sa va spuna cum vor evolua actiunile. Pot sa va spun doar ca vom face tot posibilul pentru ca acestea sa reflecte potentialul portofoliului FP”, a declarat Grzegorz Konieczny, directorul de portofoliu al FP.
Franklin Templeton estimeaza ca in 2011, va realiza un profit de 207 milioane de lei, fapt care va influenta, in sens pozitiv, evolutia actiunilor.
Potrivit ultimelor date ale FP, valoarea unitara a activului net al FP a scazut la 0,9723 lei, sub valoarea nominala a actiunilor.
In prezent, FP are un capital social de 13,77 miliarde de lei, detinut de 4.437 de actionari. Cel mai mare actionar este Ministerul Finantelor, cu 44,7% din capital.
Cititi mai multe amanunte despre listarea FP si asteptarile pietei de capital intr-o analiza DailyBusiness.ro.