- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

De câți bani ai nevoie dacă vrei să faci o investiție. Aceasta este suma minimă necesară

01 Sep, 08:17 • Preda Silvia
Tot mai mulți români descoperă investițiile la bursă. De câți bani ai nevoie dacă vrei și tu să faci o investiție.
De câți bani ai nevoie dacă vrei să faci o investiție. Aceasta este suma minimă necesară

Puțini români fac economii dar în ultimul timp investițiile la bursă sunt din ce în ce mai populare, arată Antena 3 CNN.

Investițiile la bursă pot fi o sursă de câștiguri importante, dar implică și riscuri iar românii, de regulă, nu își riscă banii.

Răzvan Dâlbea, specialist în educație financiară, anunță care este suma minimă de bani pe care trebuie să o ai dacă vrei să faci o investiție.

Nu există o limită. În piața locală poți deschide cont, sunt intermediari care nici măcar nu solicită o sumă minimă. Alții solicită 3000 de lei, 5000 de lei, poate 2000 de euro, dar nu există o sumă minimă.

Într-adevăr, la o investiție nu discutăm neapărat despre sume, ci despre procente. Randamentele sunt importante. Pentru că un randament de 10% din 100 de lei, de exemplu, este de 10 lei. 10% dintr-un milion de euro reprezintă 100.000 de euro”, a spus Răzvan Dâlbea la Antena 3 CNN.

Bani pentru o investiție la bursă

investiție

Citește și: Se dau 100.000 de euro fonduri nerambursabile. Cum poți primi banii în fiecare an

Specialistul în educație financiară spune că obiectivul îți va da întregul plan, în sensul că ai obiectivul, ai resursele, ai orizontul de timp, îți cunoști profilul investițional, strategia vine abia la urmă.

„Strategia este practic modul în care tu îți atingi obiectivul”, declară Răzvan Dâlbea.

Și mai departe, urmând acest plan, îți vei răspunde singur la întrebare. De ce sumă am nevoie ca să îmi ating obiectivul? Poate cineva are un obiectiv pe un termen foarte scurt, de șase luni de exemplu. Plecând de la o anumită sumă, poate este mai ușor să investească în titluri de stat și să își atingă obiectivul.

Altă persoană poate are un obiectiv pe termen lung, cu siguranță are nevoie de alte instrumente financiare, altă strategie adaptată profilului său”, a adăugat specialistul în educație financiară.

Vezi și: Fonduri europene pentru românii care vor să cumpere animale. Cine poate beneficia de bani