„Interesul ridicat pentru oferta Transgaz poate fi explicat prin penuria de oferte de la BVB in 2007, obiectul de activitate al emitentului (companiile de talia Transgaz fiind vanate in special de clientii institutionali cu capacitate ridicata de investitie) si prin pretul favorabil de subscriere in oferta raportat la indicatorii financiari si perspective”, considera Andreea Ciobanu, responsabil departament analiza la Intercapital Invest.
Nivelul de suprasubscriere pe transa mare, de circa 40 de ori, i-a luat prin surprindere pe analistii financiari, care se asteptau la o subscriere de doua ori mai mica. „La inceputul ofertei, anticipam ca transa mare va fi suprasubscrisa de 20 de ori. Nimeni nu se astepta la o suprasubscriere de 40 de ori pe transa mare. Inseamna ca sunt bani pe piata romaneasca” a declarat Oana Ruxandra Ilioiu, director vanzari Active International.
Succesul ofertei publice initiale a Transgaz, care a fost suprasubscrisa de circa 40 de ori pe transa mare, reduce numarul actiunilor care revin investitorilor mari la circa 25 de actiuni pentru fiecare 1.000 subscrise, potrivit indicelui de alocare aferent acestei transe.
Indicele de alocare pentru transa mica, suprasubscrisa de 11,4 ori, este de 90 actiuni la 1.000 subscrise, potrivit lui Gigi Uleia, broker al societatii de servicii si investitii financiare (SSIF) Prime Transaction.
Uleia a precizat pentru DailyBusiness ca pentru transa mare s-au introdus 471 de ordine de cumparare, iar pe transa mica, peste 11.600 ordine de cumparare. Potrivit unui comunicat al Raiffeisen Intercapital & Investment, pe transa mare au existat opt ordine de cumparare care au vizat fiecare toata oferta de 706.000 actiuni disponibila la aceasta categorie.
El spune ca investitorii au fost atrasi de faptul ca Transgaz detine monopolul in domeniul sau de activitate. In plus, listarea Transelectrica si randementele obtinute de aceasta companie si-au pus si ele amprenta asupra succesului ofertei Transgaz, este de parere Uleia.
Reprezentantul Active International arata ca succesul ofertei Transgaz se bazeaza si pe rezultatele financiare foarte bune consemnate de companie in ultimul an. Mai mult, oferta a fost suprasubscrisa si pentru ca unii investitori au putut obtine credite, potrivit Oanei Iloiu.
In viitor, brokerii se asteapta ca pretul drepturilor de alocare Transgaz sa aiba un traseu ascendent. In ceea ce priveste celelalte companii de stat asteptate sa se listeze pe Bursa, Uleia estimeaza ca acestea ar putea avea un succes la fel ca cel al Transgaz, dar nu mai mare.
Brokerul Prime Transaction considera ca listarea Fondului Proprietatea va avea un impact mai mare asupra pietei, datorita marimii sale dar si a free-float-ului ( n.r.- pachetul de actiuni tranzactionate la bursa).
Investitorii au subscris 32,86 milioane de actiuni Transgaz, de circa 28 ori mai multe decat cele disponibile in oferta publica initiala (IPO), lansata de operatorul national de transport gaze in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care a devenit astfel cea mai de succes oferta din istoria Bursei.
Valoarea sumelor plasate in cele peste 32 milioane de actiuni Transgaz s-a ridicat la circa 6,3 mld. lei (1,8 mld. euro).
Transa mare a fost suprasubscrisa de 38,9 ori, investitorii mari subscriind 27,5 milioane de actiuni Transgaz. Transa mica a fost suprasubscrisa de 11,4 ori, micii investitori plasand ordine de cumparare pentru 5,37 milioane de actiuni.
Alte oferte publice initiale atractive pentru investitori au vizat Transelectrica, suprasubscrisa de aproape 7 ori, si Alumil, de circa 16 ori, insa in aceste cazuri valoarea ofertelor a fost mai mica decat cea a Transgaz.
Transgaz este a doua companie de stat pentru care a fost lansata o oferta publica initiala de actiuni (IPO), dupa cea pentru transportatorul national de energie electrica, Transelectrica. Prin aceasta oferta, Transgaz pune in vanzare un numar de 1,17 milioane actiuni, reprezentand 10% din capitalul social majorat al emitentului.
Comparativ cu alte oferte publice initiale ce au avut loc pana acum, cea pentru Trangaz va fi cea mai mare din punct de vedere al valorii totale puse in vanzare, si anume de aproximativ 225,96 mil. lei (63 mil. euro), cu 80% mai ridicata fata de valoarea totala pusa in vanzare in oferta Transelectrica. Dupa pretul de vanzare din IPO, capitalizarea Transgaz este de aproximativ 2,25 miliarde lei, emitentul putand fi plasat dupa listare in topul primelor 10 companii de la BVB, se arata intr-un raport al Intercapital Invest.
Actiunile pot fi subscrise in IPO atat la sediul intermediarului Raiffeisen Capital & Investment, cat si in locatii ale grupului de distributie din care face parte si societatea de servicii si investitii financiare (SSIF) Intercapital Invest.
IPO Transgaz s-a derulat in perioada 26 noiembrie – 7 decembrie 2007, la pretul de 191,92 lei/actiune.