- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

De ce s-a prabusit bursa de la Bucuresti

09 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Avem o piata bursiera fragila, prea putin capitalizata, condusa de sentimente si nu de datele fundamentale, spun specialistii. Acesta ar fi, in esenta, motivul principal care a dus la suspendarea in premiera, miercuri, a tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti urmare a deprecierii masive a titlurilor.
De ce s-a prabusit bursa de la Bucuresti

Cine sunt de vina pentru criza de pe bursa, investitorii caracterizati drept imaturi sau conducerea bursei, care nu a luat nicio masura eficienta pentru a proteja piata de capital autohtona de valul de depreciere din bursele straine?

O intrebare care sta pe buzele tuturor, in contextul prabusirii BVB, care a atras dupa sine si suspendarea partiala a tranzactiilor pe piata din Sibiu.

Analistii economici chestionati de catre DailyBusiness.ro considera, in marea lor majoritate, ca piata s-a prabusit urmare a impactului emotional venit din pietele straine.

In conditiile in care bursa americana a continuat sa se deprecieze timp de cinci zile la rand, trend urmat si de bursele europene si cele asiatice, investitorii romani au reactionat emotional, lansand o avalansa de ordine de vanzare. Piata a inceput sa se deprecieze puternic, iar pana la limita maxima a mai fost doar o chestiune de timp.

„In aceasta perioada, panica si entuziasmul ating cote maxime”, a explicat Alexandru Gavrila, broker SSIF Romintrade. „Aprobarea Planului Paulson a adus entuziasm, dar datele economice, ce indica recesiune, au adus din nou deprecierea pe burse. La Bucuresti, impactul a fost puternic, pentru ca la noi se tranzactioneaza cu ochii pe ce se intampla afara, nu pe datele companiilor listate”. Petru Prunea, presedintele Broker Cluj, spune ca acesta este si motivul care a dus la prabusirea pietei, fapt ce a degenerat intr-o „deruta generala”.

„Scaderile erau previzibile in conditiile evolutiilor de pe pietele emergente, dar nu ma asteptam sa fie atat de mari incat sa se opreasca Bursa. Acum am avut exclusiv ordine de vanzare, era normal sa cada bursa”, a declarat, pe de alta parte Alexandru Gavrila, broker SSIF Romintrade. „Panica genereaza decizii de vanzare indiferent de preturi”, a spus si
Rares Nilas, seful casei de brokeraj BT Securities.

Isi va reveni piata de capital?

Bursa isi va relua astazi tranzactiile, in conditii normale, spera conducerea BVB. Ramane insa intrebarea, pana cand si mai ales in ce conditii?

Presedintele BVB, Stere Farmache, a declarat, miercuri, ca investitorii trebuie sa fie prudenti, dar sa ia in calcul datele fundamentale care, crede el, avantajeaza firmele listate la Bucuresti. Farmache a explicat oprirea sedintei de tranzactionare prin faptul ca piata nu putea sa se desfasoare in mod ordonat din cauza volatitilatii ridicate si evolutiilor din pietele internationale.

[quote=Stere Farmache, presedintele BVB]Investitorii ar trebui sa arate prudenta, dar nu mai mult decat este necesar, avand in vedere ca datele fundamentale arata bine, iar pietele internationale par sa se calmeze[/quote]
Pana la momentul opririi de miercuri, BET-FI (indicele SIF-urilor) coborase cu peste 14%, dar s-a asteptat ca si BET sa ajunga la pierderi de 12%, pentru a fi oprita bursa. Sedinta de tranzactionare a BVB poate fi suspendata in conditiile in care variatia indicelui BET, al celor mai lichide 10 actiuni, depaseste 12%.

BRD si Petrom inregistrasera scaderi de 15%, ca si titlurile societatilor de investitii financiare (SIF). Tranzactiile au fost oprite conform Cod BVB Titlul III, art. 6.1.c si art. 7.

[quote=Dan Paul, vicepresedinte BVB]Nu suntem noi primii care intampana o astfel de situatie. Lumea este manipulata[/quote]
Vicepresedintele BVB, Dan Paul, a declarat ca oprirea sedintei de tranzactionare a fost cea mai buna masura care o putea lua BVB, in actualul context, considerand ca pana joi, situatia s-ar putea calma, iar bursa ar putea sa isi revina.

Rares Nilas, seful casei de brokeraj BT Securities, a spus ca BVB ar putea deschide sedinta de joi pe verde, in conditiile in care moneda nationala incepe sa intareasca in raport cu euro si pe fondul scaderii dobanzii de referinta la nivelul mai multor banci centrale.

Bursa atarna de un fir de ata

Problemele pietei de capital autohnote, modul ingrijorator in care rezoneaza la evenimentele externe, ignorand practic situatia economica a companiilor listate, a facut obiectul, marti, al unei alte analize DailyBusiness.ro. Concluzia celor intervievati a fost aceea ca, in lipsa unei oferte atractive, piata va continua sa ramana la stadiul de „promisiune” , iar crizele externe vor continua sa faca curatenie in titlurile listate.

Masurile identificate de specialisti in sensul dezvoltarii unei piete de capital sanatoase tin de construirea unei oferte cu adevarat atractive pentru investitori, in sensul listarii unor companii ca CEC, Romtelecom, Electrica etc., a unor mecanisme de promovare-marketing care sa atraga cat mai mult capital in piata, cat si o reformare a pietei, in general, in sensul reducerii la minim a taxelor si comisioanelor de tranzactionare si crearea unei interfate simple, eficienta si transparenta intre BVB si investitori.

„Super-oferta” de actiuni la BVB

Ce e de castigat din actuala situatie a bursei? Silviu Enache, presedinte KD Capital Management, spune ca ar fi timpul achizitiilor, preturile majoritatii titlurilor listate fiind la nivelul din 2005.

[quote= Silviu Enache, presedinte KD Capital] Consideram ca preturile actuale deosebit de atractive si incurajatoare ale actiunilor constituie oportunitati investitionale pe termen mediu si lung[/quote]
Fostul presedinte al BVB, Septimiu Stoica crede ca cei care vor investi in piata, la actualele preturi, vor avea de castigat pe termen lung.

„Preturile sunt bune, iar daca vrei sa investesti pe termen lung, vei avea de castigat ca investitor. Totul e sa ai puterea financiara si, de ce nu, emotionala, in a vedea in viitor, dincolo de fluctuatiile din piata”, a mai spus Stoica.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci