- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

De ce vor actionarii sa scada capitalul Bursei: „Motiveaza managementul cu biciul”

13 Apr, 14:22 • traian.badulescu
Mai multi actionari ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) vor sa diminueze capitalul social al institutiei, motivand ca managementul va deveni mai activ si ca ei vor utiliza mai eficient sumele pe care le vor scoate din vistieria societatii.
De ce vor actionarii sa scada capitalul Bursei: Motiveaza managementul cu biciul

Reprezentantii caselor de brokeraj contactati de catre DailyBusiness.ro sustin initiativa reducerii capitalului social al societatii, in calitate de actionari.

„E o idee bine venita. Obiectivul de activitate al Bursei nu este sa se bazeze pe dobanzi bancare. Ar trebui sa promoveze mai mult piata de capital”, a declarat Virgil-Adrian Zahan, directorul general al casei de brokeraj Goldring, mentionand ca BVB castiga din capitalul social tinut in conturi bancare.

El a mai spus ca aceasta masura va obliga conducerea institutiei sa managerieze cat mai bine sumele de bani de care dispune.

Intrebat daca reducerea capitalului social pentru a acorda dividende nu va genera o imagine negativa Bursei, Zahan a raspuns ca o astfel de imagine rezulta numai daca cererile de reducere a capitalului se faceau din cauza unor pierderi.

In spatele acestor propuneri s-ar putea afla si faptul ca unii vor ca la fuziunea cu Sibex cele doua burse sa aiba capitaluri egale, potrivit lui Zahan.

Si directorul unei case de brokeraj din top 10 considera ca cererile de reducere a capitalul social sunt indreptatite.

„De ce sa stea Bursa cu milioane de euro cash in banca? Daca tot este cash-ul nostru, al actionarilor, de ce sa nu-l folosim noi? Cash-ul care sta degeaba trage in jos valoarea unei companii”, a spus acesta.

In opinia sa, unii actionari se tem ca altii vor scoate bani din societate.

„La fel statea si Bursa de la Sibiu pe bani. Nu vrem sa se intample si la Bucuresti ceea ce s-a intamplat la Sibiu in urma cu 3-4 ani, cand niste actionari au scos bani din societate”, a mai spus directorul casei de brokeraj.

Un broker de la o alta societate de intermedieri financiare din top 10 considera ca cererile au doua mize: distribuirea unor dividende si obligarea managementului bursei sa devina foarte activ.
[quote=Broker de la o companie de intermediere din Top 10]Reducerea capitalului social al Bursei este o idee de forta, de motivare cu biciul[/quote]
„Dividendele ii tin in viata pe unii care nu mai fac nimic. Din 77 de case de brokeraj, 50 nu mai au ce sa caute, fac niste tranzactii derizorii”, a spus brokerul.

Spre comparatie, la Bursa de la Varsovia sunt doar 15-20 de case de brokeraj, pentru volume de tranzactionare mult mai mari decat la Bucuresti, potrivit acestuia.

„Unii supravietuiesc de pe urma dividendelor de la Bursa. Cu 150.000 euro – 200.000 euro, pe care ii iau daca se vor aproba acele cereri, mai supravietuiesc un an”, a adaugat brokerul.

El a mai spus ca luand banii din vistieria BVB, care tot nu au fost folositi, managementul este obligat sa devina mai activ.

„Reducerea capitalului social al Bursei este o idee de forta, de motivare cu biciul, in loc de o motivare mentala”, a mentionat brokerul.

Valentin Ionescu, directorul general al BVB, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca pentru a fi aprobata propunerea de reducere a capitalului social trebuie sa fie votata de majoritatea actionarilor Bursei.

„Noi ne vom supune deciziei majoritatii. Vom incerca sa facem un profit cat mai mare, indiferent de ce decizie se va lua”, a spus Ionescu.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a primit marti trei cereri din partea unor actionari care solicita aprobarea diminuarii capitalului social al societatii prin reducerea valorii nominale a unei actiuni de la 10 lei la 5 lei si distribuirea sumei rezultate catre actionari sub forma de dividend extraordinar.

Aceasta solicitare va fi introdusa pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor daca cei trei actionari intrunesc peste 5% din actiunile BVB.

Printre cei trei actionari care au cerut reducerea la jumatatea a capitalului Bursei se numara Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, scrie Ziarul Financiar.

Conform sursei citate, cei trei actionari controleaza aproximativ 10% din actiunile Bursei.

BVB are un capital social de 76,7 milioane lei, divizat in 7,67 milioane actiuni, in valoare nominala de 1 leu.

Cotatia actiunilor BVB a crescut cu 2% in prima parte a sedintei de miercuri, pana la 44 lei/actiune.

Urmărește Daily Business pe Google News