La ora 17:30 numarul total al contractelor incheiate se situa la 7300, in urcare cu peste 62% fata de ziua de vineri 3.12. Valoarea tranzactiilor era de circa 39 milioane lei, de peste trei ori mai mare comparativ cu Bursa din Bucuresti.
Dupa o deschidere usor pozitiva, cotatiile DESIF5 au intrat rapid pe scadere, tendinta accentuandu-se pe parcursul sedintei. In acest context, speculatorii cu pozitii pe vanzare au obtinut castiguri consistente, dupa ce saptamana trecuta cumparatorii au avut parte de un traseu favorabil.
Lichiditatea DESIF5 a fost una foarte buna, participantii incheind, pana cu o ora si jumatate inaintea inchiderii, circa 4400 contracte, cele mai multe pe scadenta decembrie pentru care pretul pierdea 3,34 %. Scaderi importante de 2,9 si 3,04 % se observau si pe scadentele martie si iunie 2011.
De asemenea, cotatia pentru termenul cel mai indepartat, anume septembrie 2011 pierdea 3,3%. Conform diferentei de 74 puncte dintre maximul si minimul sedintei randamentul pe vanzare pe DESIF5 decembrie 2010 a fost de 38,5%, garantia depusa de un investitor pentru un contract fiind de 192 lei. Si randamentele pentru celelalte scadente au fost de asemenea consistente. In schimb, cumparatorii au fost pusi in situatia de a identifica cele mai bune metode de limitare a pierderilor, una dintre cele mai eficiente fiind folosirea ordinelor stop-loss (stop pierdere) disponibile pe platforma de tranzactionare a Sibex. Deprecierile au venit pe fondul corelarii cu piata suport si in conditiile in care declaratiile presedintelui Rezervei Federale Americane, Ben Bernanke, conform caruia, economia americana inca se lupta pentru a se „auto-sustine” fara ajutor de stat, au afectat pietele bursiere din intreaga lume. De asemenea, si problema datorilor unor tari din Europa continua sa fie un motiv in plus de ingrijorare si o prioritate pe agenda ministrilor de finante europeni.
Pentru Dow Jones cotatiile au evoluat mixt in conditiile in care bursele europene si cotatia futures a indicelui DJIA au scazut criza datoriilor din zona UE fiind in continuare principalul motiv de depreciere a pietelor. Intensitatea la tranzactionare pe derivatul Dow Jones a fost ridicata, observandu-se peste 2800 de contracte realizate pana la 17:30, cu posibilitatea cresterii volumului pe fondul tranzactiilor in paralel cu NYSE pana la ora 19.00.
Unul din motivele intensitatii la tranzactionare a fost si inchiderea, inca de la debutul zilei, a peste 1600 de pozitii futures pe simbolul in discutie raportat la scadenta decembrie 2010, apropierea vertiginoasa a acesteia declansand strategii de marcare a profitului respectiv pierderii din partea investitorilor. Cotatia DEDJIA_RON decembrie crestea la Sibex la ora 17:30 cu 44 puncte pe scadenta decembrie, pana la 11.365 de puncte. In schimb, pentru iunie 2011 cotatia indicelui se deprecia cu 24 pana la 11.175 puncte.
Pe piata aurului cotatia unciei crestea cu 10,1 dolari pe scadenta din aceasta luna si cu 25 pentru februarie 2011, pe fondul ascensiunii metalului galben pe pietele externe dupa ce presedintele Rezervei Federale Americane Ben S. Bernanke a declarat ca banca centrala poate cumpara mai multe obligatiuni, fapt care a stimulat cererea pentru metale pretioase ca plasamente alternative. Asadar, aurul s-a apreciat pana aproape de nivelul record la New York, pe fondul temerilor ca economia americana ar putea avea nevoie de acest nou pachet de stimulente. De asemenea, dolarul a crescut in raport cu euro, in conditiile in care unii oficiali europeni au propus si calea divizarii uniunii printre metodele de stopare a crizei datoriilor.