Acesta crestere a dus capitalizarea Sibex la 56,82 milioane lei, adica 13,8 milioane de euro, in crestere cu 11% fata de sedinta precedenta.
La Sibex, in cea de-a doua sedinta a saptamanii, s-a evidentiat din nou segmentul spot. Daca luni s-au remarcat titlurile PPLI, de aceasta data a fost randul actiunilor Sibex sa se remarce, pe fondul unei cresteri importante a cotatiei.
„Cresterea importanta a cotatiei actiunii Sibex a venit pe fondul recentelor declaratii ale lui Patrick Young, nominalizat ca viitor manager al Sibex, acesta afirmand ca valoarea bursei sibiene poate ajunge la 50 de milioane de euro un urmatorii 4-5 ani„, a declarat un broker.
Si pe segmentul derivatelor intensitatea a fost una in crestere, volumul aproape triplandu-se comparativ cu luni.
La ora 17.45 se observau circa 4100 de contracte o valoare de 26,5 milioane lei. Cresterea valorii si volumului s-a datorat tranzactiilor cu derivatele pe Dow Jones, pe fondul stirilor de peste ocean. Simbolul DEDJIA_RON a fost preferat pentru aproape 1900 de contracte realizate pana la ora 17:45.
Cotatiile scadeau puternic pentru toate scadentele. Astfel, la ora mentionata indicele DJIA se deprecia cu 161 puncte pe scadenta iunie in timp ce pe scadenta septembrie cotatia indicelui afisa un minus de 130 puncte fata de pretul de inchidere al sedintei precedente. Investitorii tranzactionau indicele american si pe scadenta decembrie 2011, cotatia pe aceasta scadenta indicand o scadere de 125 puncte.
Pe segmentul financiar, derivatele SIF5 au avut o evolutie negativa fiind tranzactionate toate cele patru scadente disponibile. Participantii au incheiat, pana la ora 17,45 un numar de aproape 2000 contracte, cele mai multe pe termen scurt (iunie).
Pentru scadenta mentionata DESIF5 scadea cu 3,06%, in timp ce pentru septembrie se observa o depreciere de 1,91%. Pentru finalul anului curent DESIF5 pierdea 0,34% iar pentru martie 2012 – 0,65%.
Scaderile de pe principalele burse ale Europei au avu drept efect o scadere a apetitului pentru risc al investitorilor. Acest lucru s-a tradus prin deprecierea leului fata de moneda unica europeana atat pe piata interbancara, unde BNR a anuntat un curs de referinta in crestere cu 0,17%, cat si pe piata derivatelor de la Sibiu, pe care investitorii au apreciat o apreciere a euro pentru cele mai apropiate doua scadente.
Astfel, pentru scadenta Iunie 2011, cotatia a crescut cu 0,39 bani, in timp ce pentru finalul lunii septembrie, cotatia a urcat cu 0,3 bani pana la nivelul de 4,14 lei/euro.
Participantii au tranzactionat si derivatul pe petrol realizand 24 de contracte si mizand pe o scadere cu 4 dolari a cotatiei unui baril, pretul situandu-se la 107,5 dolari, conform datelor de la 17:45.
In aria derivatelor pe aur, pretul unciei a scazut cu 18,7 dolari pe scadenta aprilie in timp ce pe scadenta iunie cotatia metalului pretios indica un minus de 22 dolari fata de pretul de la inchiderea de luni.