- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Declinul burselor europene. Investitorii intră în alertă în așteptatea deciziilor privind dobânzile

17 Sep, 11:43 • Bugiu ⁠Ana Maria
Bursele europene au închis luni, în scădere. Investitorii intră în alertă, în așteptarea deciziilor privind dobânzile.
Declinul burselor europene. Investitorii intră în alertă în așteptatea deciziilor privind dobânzile

Bursele europene au închis luni în scădere, pe fondul așteptărilor privind deciziile de politică monetară ale Rezervei Federale a SUA și Băncii Angliei. Indicele regional Stoxx 600 a pierdut 0,2%, cu evoluții divergente între sectoare.

Acțiunile din sectorul tehnologic au scăzut cu 1,26%, influențate negativ de pierderile acțiunilor Apple pe piața americană., potrivit economedia.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Premieră la Bursa de Valori București! A fost lansat primul asistent virtual bazat pe Inteligenţă Artificială care răspunde la orice întrebare privind investițiile la bursă

foto: burse

Declinul burselor europene. Investitorii intră în alertă în așteptatea deciziilor privind dobânzile

Bursele europene au înregistrat scăderi în sesiunea de luni, pe măsură ce investitorii s-au pregătit pentru o săptămână decisivă, marcată de așteptările legate de deciziile privind ratele dobânzilor din partea Rezervei Federale a SUA și a Băncii Angliei. Indicele regional Stoxx 600 a încheiat ziua în declin cu 0,2%, indicând o evoluție divergentă în sectoarele principale.

Sectorul tehnologic a suferit o scădere de 1,26%, tras în jos de pierderile înregistrate de acțiunile Apple pe piețele americane, ceea ce a amplificat presiunea pe bursele europene.

Această scădere vine în contradicție cu închiderea bună a bursei de vineri, când indicele de referință european a crescut și a înregistrat o apreciere de 1,09% pe parcursul săptămânii, reflectând un impuls pozitiv la finalul sesiunii.

Pe fondul unei reduceri aproape sigure a dobânzii de către Rezerva Federală, investitorii așteaptă cu nerăbdare anunțul din partea președintelui Fed, Jerome Powell, de miercuri. O atenție sporită va fi acordată semnalelor despre traiectoria viitoare a politicii monetare în Statele Unite, având în vedere încetinirea economică globală și inflația moderată.

Joi, atenția se va muta către Marea Britanie, unde Banca Angliei va decide asupra politicii sale monetare. Piețele sunt divizate cu privire la probabilitatea unei noi reduceri a dobânzilor, aceasta putând fi a doua scădere în doar două luni, pe fondul incertitudinilor economice din Regatul Unit.

Evoluțiile piețelor asiatice au fost mixte luni, pe măsură ce investitorii au analizat datele economice recente din China și au anticipat reuniunea Băncii Japoniei de vineri, care va oferi mai multă claritate asupra politicii monetare din regiune.

În Europa, încetinirea inflației din Italia a fost o veste binevenită, datele publicate de Istat arătând o scădere la 1,1% în august, un semn de relaxare a presiunilor inflaționiste.

La nivel de piețe bursiere naționale, indicele german DAX a încheiat sesiunea de luni cu o scădere de 0,38%, în timp ce CAC 40 din Franța a pierdut 0,21%. În contrast, indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a avansat modest, cu 0,06%.

Te-ar mai putea interesa și: Cum investești în acțiuni la bursă? Noțiunile de bază pe care trebuie să le știe românii în 2024