Primele tranzactii au fost realizate imediat dupa deschiderea sesiunii (ora 9,45), fapt care a certificat ca investitorii au asteptat acest instrument.
Apoi, de-a lungul zilei, interesul participantilor pentru noul produs avand simbolul DEFPR a crescut constant. La ora 17:30 se observau 636 contracte pe derivatele Fondul Proprietatea, numarul pozitiilor deschise ajungand la peste 1200. Acest volum reprezinta aproape 15% din totalul transferurilor cu derivate pe actiuni realizate pe piata sibiana.
Evolutia contractului futures pe actiunile Fondul Proprietatea a fost una foarte buna intrucat, dintre toate produse lansate de-a lungul timpului la Sibex, pentru nici unul nu s-a inregistrat, in prima zi tranzactionare, un volum atat de mare si un numar atat de ridicat de pozitii deschise, cum s-a inregistrat joi pe DEFPR.
„Aceasta evolutie creeaza premisele ca, pe viitor, acest produs sa atraga volume din ce in ce mai mari, fiind util atat din punct de vedre speculativ cat si pentru protectia portofoliilor, la un pret de peste 7 ori mai mic in comparatie cu piata la vedere”, a declarat Darius Cipariu, directorul general adjunct al Sibex.
Marja pentru contractul futures DEFPR este de 85 lei/contract. Marjele pot fi constituie atat in numerar cat si in actiuni (inclusiv actiuni FP). Marimea obiectului contractului este de 1000 de actiuni iar pasul de tranzactionare de 0,0001 lei. Raportat la evolutia pretului, cotatia DEFPR a deschis ziua pe plus dar a trecut rapid pe teritoriu negativ, evoluand pe scadere in restul zilei. Cu o ora si jumatate inainte de inchidere, cotatia futures pentru titlul Fondul Proprietatea era estimata la 0,63 lei, observandu-se o scadere de 1,56 %. Per total, la ora 17.30 numarul contractelor futures de pe toate simbolurile era de 5300 cu o valoare de 14 milioane lei.
Pe segmentul derivatelor financiare, DESIF5 au atras 3800 contracte, mentinandu-se cel mai lichid produs. Evolutia cotatiilor a fost una descendenta, scaderile adancindu-se pe parcursul zilei, in special pe scadenta martie. La ora 17.30 cotatia DESIF5 martie pierdea 2,31 % in timp ce pe scadenta iunie scaderea era de 2,56 %. Pentru scadentele septembrie si decembrie, DESIF5 scadeau cu cate 2,59 si 3,11%.
Pentru Dow Jones, evolutia pe scadenta martie a fost una nehotarata, cotatia futures a indicelui testand succesiv atat teritoriul pozitiv cat si negativ. La ora 17,30 cotatia DEDJIA_RON martie 2011 crestea cu 27 puncte, participantii fiind cu ochii pe piata din SUA unde deschiderea a fost una mixta ca urmare a stirilor negative din piata muncii care au contrabalansat rezultatele bune anuntate de Caterpillar, companie care este componenta a indicelui DJ. Raportul privind piata fortei de munca din SUA a indicat faptul ca cererile initiale pentru ajutor de somaj au sarit de 51.000, numarul lor ajustat sezonier ajungand la 454000, cel mai mare din octombrie incoace. Totusi, cresterea de peste patru ori a profitului Caterpillar in al patrulea trimestru al anului trecut a cantarit decisiv in conturarea unei evolutii pozitive a DJ in SUA, care se resimtea si la Sibex dupa ora 17.00.
Pe piata aurului, contractul SIBGOLD a inregistrat o usoara corectie pe fondul evenimentelor externe, pretul pentru finalul lunii martie 2011 fiind la ora 17.30 de mai mica cu 2,3 dolari fata de cel de la inchiderea anterioara. Coborarea ratingului Japoniei de catre Standard & Poor si in consecinta intarirea dolarului a dus la o pierdere a avansului castigat de pretul aurului in cursul noptii pe pietele asiatice.