Participantii au realizat tranzactii pentru toate scadentele, cea mai lichida fiind decembrie. In ceea ce priveste directia cotatiilor, la debutul sesiunii s-a observat o evolutie mai degraba nehotarata, variatiile fiind modeste si testand atat teritoriul negativ cat si pozitiv.
Apoi, dupa prima ora de tranzactionare, cresterile s-au intensificat si s-au impus ca directie de baza. Ca urmare DESIF5 decembrie cresteau cu peste 1 % comparativ cu inchiderea de vineri. Speculatorii activi pe scadenta decembrie au tranzactionat pe un culoar de 205 puncte.
Incepand de luni, marja initiala pentru tranzactionarea unui contract futures DESIF5 este de 230 lei, ca urmare a cresterii cotatie spot a SIF5 la 1,45 lei/actiune.
Aurul, o investitie de interes
Investitorii de la Sibex au fost interesati luni si de tranzactiile pe aur.
Dupa ce aurul a atins luni la Londra un nou nivel record, la Sibex, metalul galben era cotat la ora 16:30 la Sibex in crestere cu 0.33% pe scadenta Octombrie 2010, si, respectiv, cu 0.5 % pe scadenta Decembrie 2010.
In cazul contractului SIBGOLD_RON pretul de lichidare la scadenta a pozitiilor ramase deschise este egal cu cotatia P.M. de referinta a aurului comunicata de London Gold Market Fixing Ltd. din ziua scadentei. .
London Gold Market Fixing Ltd. stabileste cotatia zilnica a aurului prin mecanisme specifice de fixing. Mecanismul de fixing are loc de doua ori pe zi in urma acestuia fiind comunicate doua cotatii de referinta astfel: la ora 10:30 (cotatia A.M.) respectiv 15:00 (cotatia P.M.).
Euro, depreciere pe futures
Contractul futures pe cursul EUR/RON inregistra la ora 16:30 variatie 0 pe scadenta Decembrie 2010, in timp ce pe scadenta Martie 2011 si Iunie 2011 scadea cu 0.28 %, respectiv cu 0.39%, dupa ce BNR a anuntat un curs oficial de 4,2465 lei/euro, leul depreciindu-se nesemnificativ in raport cu moneda unica europeana.
Si pe piata interbancara cursul EUR/RON a inregistrat luni o evolutie pe un canal ingust de pret, traderii asteptand publicarea ultimelor date si stiri din zona Euro.
In cazul contractului futures EUR/RON pozitiile ramase deschise la scadenta se lichideaza prin decontare finala in fonduri, respectiv prin plata in lei a diferentelor dintre valoarea contractului si 1.000 x cursul valutar de referinta EURO/RON comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ziua scadentei contractului.
Pe piata spot, segmentul SBX Rights a furnizat o lichiditate de 98.000 drepturi de preferinta Sibex, tranzactionate la un pret de 0,2 lei/drept. Dupa ce vineri cotatia acestora scazuse la 0,17 lei, debutul saptamanii a adus o crestere de 3 bani, semn ca exista inca un interes ridicat la cumparare. S-au mai inregistrat tranzactii si cu actiunile SBX, lichiditatea acestora fiind modesta iar pretul depreciindu-se cu 3 bani, la 1,43 lei/actiune
Investitorii interesati de majorarea de capital social operata de Bursa din Sibiu mai pot cumpara drepturile de preferinta SBX pana in 30 septembrie.
Mai multe detalii puteti citi in materialul din attach.