Aproape de pranz, lichiditatea (valoarea tranzactiilor) este relativ mare pentru aceasta perioada, 6,5 milioane lei (1,4 mil. euro), suficient de mare ca sa arate ingrijorare.
Veselia nu a durat decat trei zile la Bucuresti. S-a epuizat combustibilul acordarii de catre FMI a celei de-a cincea transe a imprumutului pentru Romania. Bursa a reintrat in tendinta generala a pietelor internationale. Marile burse ale lumii sunt afectate de neincrederea fata de perspectiva ca economia SUA sa isi revina atat de repede pe cat unii au sperat, iar altii, mai multi, au speculat.
„A trecut scurta perioada de decuplare a pietei noastre de cele externe. La BVB nu exista forta de a sustine pentru multa vreme o tendinta contrara cele generale. Ar fi fost ciudat sa continue cresterile”, spune Florin Ilie, directorul departamentului de piata de capital al ING Bank, sucursala Bucuresti.
Decizia favorabila a FMI a venit prea tarziu vineri seara. Operatorii au incercat sa foloseasca potentialul pozitiv in aceasta dimineata, dar nu au reusit decat o jumatate de ora. Vestile de afara, mai toate proaste, au contat mai mult.
De data aceasta, nu a mai existat nici macar un stimulent pozitiv de tipul mineritului din Australia, de care s-au agatat pietele occidentale vineri. Altceva mult mai relevant a intervenit. Pretul titeiului lancezeste la 73 de dolari barilul, pentru ca lumea se teme tot mai serios ca economia americana nu va recupera atat de repede cat se spera. Si daca nu creste economia, nici consumul de titei nu creste si nici pretul acestuia. Nici datele despre somajul in SUA nu au adus bucurie.
„Pietele nu mai pot evita sa puna corect intrebarea: cat de repede isi va reveni economia? Sau, si mai corect, cat de lent. Dimineata de astazi exprima aceasta ingrijorare, daca putem sa-i spunem asa, avand in vedere ca nimeni nu va fi fost atat de naiv incat sa creada in minuni. Acum lucurile ar putea incepe sa intre in domeniul tendintelor justificate de realitate. Cresterile de pana acum au fost sustinute de programul Executivului american de infuzie de lichiditati si mai putin de rezultatele acestuia”, conchide Florin Ilie.
La pranz Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), pierdea 1,14 % pana la 445 puncte. BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, scadea cu 0,47% ramanand, totusi, peste 20,860 de puncte. Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile) si indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) pierdeau foarte putin, 0,09%, pana la 2.863, respectiv 4.851 puncte. Aceste din urma scaderi sunt, deocamdata, nesemnificative pentru ca au in structura mai putine actiuni speculative.